"Els tutors" // "Quan els Estats Units seran llatins"

"ELS TUTORS" EMISSIÓ: el dilluns 6 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya). La gent gran de l'estat nord-americà de Nevada està desapareixent silenciosament de casa seva

"ELS TUTORS"


EMISSIÓ: el dilluns 6 de maig, a les 22.45, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


La gent gran de l'estat nord-americà de Nevada està desapareixent silenciosament de casa seva. Per què? Una trama delictiva molt arrelada tracta de beneficiar-se de la transferència de riquesa més gran de la història.
Durant les pròximes dècades, la generació anomenada del "baby boom" assolirà l'estatus de la tercera edat. Es calcula que, als Estats Units, aquesta generació llegarà als seus familiars i a persones dels seus cercles més pròxims més de 30 bilions de dòlars.
Un canvi de riquesa sense precedents passarà d'una generació a l'altra. Aquesta enorme transferència de capital i de béns ha disparat l'avarícia de moltes de les persones encarregades precisament de la protecció de les persones més vulnerables de la societat. Es posa en marxa una maquinària basada en el lucre més espantós i en el maltractament.

L'alarma la va encendre un fet perfectament constatable i sorprenent: les persones grans estan desapareixent de casa seva a l'àrea metropolitana de la ciutat de Las Vegas. Billie Mintz, realitzador de documentals, decideix posar la lupa i les seves càmeres en el comtat de Clark, a l'estat de Nevada, on aquest fenomen és particularment intens.

Considerades "legalment" persones incapacitades, la gent gran és expulsada de les seves llars, drogada i abandonada en residències d'avis contra la seva voluntat. Se'ls roba l'autonomia, se'ls destrueix la dignitat i s'apropien gradualment dels seus estalvis; tot, sense el seu consentiment.

"The guardians" ("Els tutors") és el fruit de la investigació de Mintz i el retrat d'una estafa multimilionària perpetrada per persones i entitats relacionades amb la salut i l'atenció a la gent gran a través d'una xarxa delictiva integrada, també, per funcionaris públics, jutges i advocats.

De fet, aquesta pràctica segueix un esquema perfeccionat al llarg de 30 anys. I, ara, pretén beneficiar-se de la major transferència de riquesa de la història.
Res ni ningú ha aconseguit interposar-se en el seu camí. Fins ara.

Dirigit per Billie Mintz
"QUAN ELS ESTATS UNITS SERAN LLATINS"


EMISSIÓ: dilluns 6 de maig, a les 23.40, al 33, 30 dies a internet (GEO blocat a Espanya).


Una producció de Point du Jour International.
La immigració ha tingut un paper important en la història dels Estats Units, però els llatins no s'estan convertint en nord-americans de la mateixa manera que ho van fer els immigrants que els precediren. La població llatina del país és avui de 55 milions de persones, dels quals 11 milions no tenen papers i d'aquests últims, 5 milions són nens o joves. El 2035 els llatins representaran el 35% de la seva població i en els últims 50 anys Califòrnia ha passat del 7% al 97% d'alumnes llatins a les escoles. Són la New Latinoamérica. Com afectarà això el futur polític, social, econòmic i cultural del país?El 6 de novembre del 2012, el col·lectiu llatí va votar aclaparadorament per Barack Obama (75%) i va fer possible el seu segon mandat. Aquell dia, els llatins van demostrar, com a grup demogràfic organitzat, que, efectivament, poden triar el pròxim mandatari nord-americà. I republicans i demòcrates són coneixedors de fins a quin punt han de menester aquest electorat. Però, fins a on ha canviat la influència llatina la identitat i l'estructura econòmica del país?El documental "Quan els Estats Units seran llatins" ("Quand l'Amérique sera latine"), dirigit per una llatina de pare mexicà, s'endinsa en una comunitat que serà, sens dubte, determinant en l'elecció del pròxim president o presidenta en les pròximes eleccions del 8 de novembre.

Dirigit per Roxanne Frias.
Anar al contingut