"Els que van dir "no"

"ELS QUE VAN DIR "NO" EMISSIÓ: dimecres 14 de febrer, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya) Després de dècades de silenci

"ELS QUE VAN DIR "NO"


EMISSIÓ: dimecres 14 de febrer, a les 23.00, al 33, 30 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Després de dècades de silenci sobre una de les pitjors repressions de la història de l'Iran, supervivents i familiars de les víctimes volen justícia.
Immediatament després de la revolució islàmica de 1979, el nou règim iranià va consolidar el seu poder a través de l'eliminació massiva d'opositors: a la dècada de 1980, milers de presoners polítics van ser torturats i assassinats en secret.
Els autors no van ser processats mai i avui ocupen càrrecs governamentals d'alt rang.

Més de 25 anys després, a l'octubre de 2012, el Tribunal de l'Iran, constituït pels supervivents i familiars de les víctimes, es va reunir a la Haia per investigar-ne les execucions.

Aquesta cort internacional no va tenir cap poder legal ni executiu, però sí que es va fixar com a principal objectiu identificar i investigar què va passar per denunciar-ho públicament davant del món.
Durant tres dies, els supervivents i els membres de famílies de víctimes -inclòs el cineasta Nami Sarvestani, l'autor d'aquest documental- n'ofereixen el testimoni. Les sessions del Tribunal de l'Iran es van emetre en directe.

Des de Suècia, un activista anomenat Iraj segueix les sessions del tribunal: és un dels supervivents que mira de cicatritzar les ferides del seu sofriment, igual que un altre testimoni, Mehdi, que col·labora amb la mecànica interna del tribunal.

Iraj encara somia de poder confrontar els autors amb els seus crims. Ha dedicat tota la seva vida a la lluita per la justícia en aquest cas. La recerca d'Iraj i de Sarvestani de proves a l'Iran s'intercalen amb els testimonis punyents a la sala del tribunal. Uns supervivents que descriuen en detall els horrors de la seva captivitat. Prevaldrà algun dia la justícia?, es pregunta l'autor de "Els que van dir 'no'".

Dirigit per Nima Sarvestani


Festivals i premis

IDFA 2014
Watch Docs HRFF Warsaw 2014
Docpoint IDF Helsinki 2015
Tempo IDF Stockholm 2015 (nominated for the Tempo Documentary Award)
One World HRFF Prague 2015 (Václav Havel Award)
Movies That Matter FF Den Haag 2015 (Camera Justicia Award)
Documentarist IDF Istanbul 2015
DocsDF Mexico 2015
Anar al contingut