Bellingcat, el combat contra la mentida
Algunes de les investigacions de més impacte de Bellingcat són l'autoria del tret amb míssil que va abatre l'avió de passatgers MH17 sobre Ucraïna i l'atac químic a Síria contra els civils de la ciutat de Douma
Bellingcat, el combat contra la mentida
"60 minuts": "Bellingcat,la veritat en un món de postveritat"

Bellingcat, el combat contra la mentida

Algunes de les investigacions de més impacte de Bellingcat són l'autoria del tret amb míssil que va abatre l'avió de passatgers MH17 sobre Ucraïna i l'atac químic a Síria contra els civils de la ciutat de Douma

Eduard Sanjuán
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

Tan necessari com difícil: distingir la veritat de la mentida en la informació, arribar al fons dels fets, desmuntar les manipulacions. Les xarxes socials i el seu desenvolupament tecnològic han multiplicat els efectes letals que la falsedat informativa té sobre la societat: poden generar comportaments individuals i col·lectius catastròfics. De fet, hi ha qui sosté que si desapareix el consens humà sobre allò que és veritat i el que és mentida – amb internet com a columna vertebral de la fabricació global de "relats alternatius" – serà la fi de les nostres societats.

Molts periodistes i mitjans, entitats públiques i privades, lliuren una dura batalla contra la desinformació. I hi ha qui ho fa amb noves eines, precisament amb algunes de les que utilitzen els poders amb interessos espuris per mentir. Bellingcat és un d'ells. El programa "60 minuts" ens mostra qui forma part d'aquest grup i els seus mètodes d'investigació espectaculars i rigorosos a "Bellingcat, la veritat en un món de postveritat".

 

"Posant el cascavell al gat" és el que significa Bellingcat, un col·lectiu internacional independent d'investigadors i periodistes ciutadans que fan servir informació de codi obert i xarxes socials per investigar una gran varietat de temes, des de càrtels de droga a Mèxic i crims de lesa humanitat fins al rastreig d'armes químiques en zones de conflicte al voltant del món. Amb investigadors i contribuïdors en més de 20 països, Bellingcat opera en un camp on s'uneixen la tecnologia avançada, la investigació forense, el periodisme responsable i la transparència.
Com diu Jay Rosen, professor de la Universitat de Nova York, en el reportatge:

"No hi ha una solució, no hi ha un remei. Només ens espera una lluita constant. I, si creus en la democràcia, si creus que és important que la democràcia política sobrevisqui, que tinguem el consentiment dels governats, que tinguem  societats obertes, que tinguem llibertats civils per a tothom, si creus que aquestes coses són importants, estem entrant en un període en què s'haurà de lluitar per defensar-les".

Algunes de les investigacions de més impacte de Bellingcat són l'autoria del tret amb míssil que va abatre l'avió de passatgers MH17 sobre la zona de conflicte a Ucraïna, l'atac químic a Síria contra els civils de la ciutat de Douma, l'enviament il·legal de precursors de gas sarín a Síria per part d'empreses belgues, la identificació com a membres de l'espionatge rus dels tres homes que van intoxicar amb un agent nerviós Sergei Skripal i la seva filla Yulia a la ciutat anglesa de Salisbury, els crims de guerra de Síria...

Investigacions corroborades i publicades després a mitjans de tot el món i que han ajudat de manera decisiva en l'aixecament de causes penals contra els responsables dels crims i delictes.
La professora Claire Wardle, directora executiva de First Draft, adverteix:

"Quan hi ha persones que inunden el paisatge amb desinformació, mentides i falsedats, la gent diu: 'M'apartaré d'aquest procés'. I hi ha gent que deixa de votar, que deixa de seguir els mitjans convencionals, i que es connecta amb altres persones que pensen igual. Encara no hi som del tot, però no trigarem gaire a arribar a aquesta situació".

Ja hi som, aquí, de fet. Bellingcat i molts altres tracten de contrarestar-ho. 

 
 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut