"Armènia, història d'un genocidi"

"ARMÈNIA, HISTÒRIA D'UN GENOCIDI" EMISSIÓ: dimecres 7 de març, a les 23.00, al 33, 7 dies a Internet (GEO blocat a Espanya) Entre l'abril del 1915

"ARMÈNIA, HISTÒRIA D'UN GENOCIDI"


EMISSIÓ: dimecres 7 de març, a les 23.00, al 33, 7 dies a Internet (GEO blocat a Espanya)

Entre l'abril del 1915 i el juliol del 1917, més d'un milió d'armenis de l'Anatòlia turca van ser deportats i massacrats.
Va ser el primer genocidi d'un segle que en va veure uns quants. Per fer sortir a la llum aquesta pàgina esgarrifosa de la història de Turquia, dues persones d'orígens molt diferents parlen del seu passat familiar: són el net d'un botxí i la neta d'una víctima. Ara tots dos treballen junts perquè es conegui i es reconegui la veritat.
1915: l'Imperi otomà es submergeix en la Gran Guerra: provocarà la seva caiguda. En aquest context històric particular, més d'un milió d'armenis són massacrats pels turcs. Aquest és el primer genocidi d'un segle que, malauradament, en veurà més.

A Turquia, la seva evocació sempre ha estat negada. L'ús de la paraula "genocidi" referint-se a la massacre armènia està prohibit. No obstant això, al cor mateix de la societat turca hi ha veus que ja reclamen obertament la imperiosa necessitat de la veritat.

Per explicar aquesta sagnant pàgina de la història amb motiu del seu centenari, el documental segueix dos personatges emblemàtics, un turc i un armeni de Turquia. Hasan Cemal, periodista i intel·lectual, és el net de Cemal Pasha, un dels tres planificadors del genocidi. El seu viatge personal el va portar a rebel·lar-se contra la història oficial i a donar suport a la causa armènia. Fethiye Cetin, advocat i activista de drets humans, va descobrir com a adult la neta d'un supervivent del genocidi adoptat per una família turca, els anomenats "restes de l''espasa'. Treballa per restaurar la memòria de Turquia.

A través d'ells, aquest documental barreja la història "gran" i "petita", entre la crònica familiar i la destinació nacional, entre Història i memòria.

Dirigit per Nicolas Jallot


Anar al contingut