De dilluns a divendres, a les 23.15

"33 i la caiguda de l'URSS": documentals que repassen l'abans i l'ara del que era l'antiga URSS

El 33 dedica la franja temàtica a la caiguda de l'URSS amb un conjunt de documentals que repassen l'abans i l'ara del que era l'antiga URSS i s'endinsa també en la Rússia actual

Del 19 al 23 de desembre, el 33 dedica la franja temàtica a la caiguda de l'URSS. Un conjunt de documentals repassen l'abans i l'ara del que era l'antiga URSS. Aquesta panoràmica sobre l'URSS, amb produccions de televisions com la BBC o France 2 i de reconeguts realitzadors, s'endinsa també en la Rússia actual, parla de la falta de democràcia a Rússia, de la llibertat d'expressió, el poder omnímode de Putin o travessa el país sobre quatre rodes: en cotxe de luxe i en un vell vehicle soviètic.

Tot just fa 25 anys, el 25 de desembre de 1991, la superpotència socialista, el bloc de l'Este, el poder que venia del fred, desapareixia. L'endemà, el dia de Sant Esteve, el Soviet Suprem reconeixia que les 15 repúbliques que formaven la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques eren independents. L'URSS, con un antic imperi, havia desaparegut. La desaparició del bloc soviètic va posar fi a la guerra freda i va obrir la porta a la globalització del capitalisme que deixava de tenir un adversari ideològic potent. Quina és l'herència 25 anys després? Què se n'ha fet de símbols com el Kremlin? Ha valgut la pena?

 

Dilluns, 19 de desembre

La generació del canvi (primer capítol)

La fi del comunisme va provocar un canvi en la vida de desenes de milions de persones de la Unió Soviètica. S'ha creat una nova Europa i han canviat les fronteres; el canvi ha alterat la política, l'economia i la societat del nostre temps.

25 anys després, el documental explica la història d'una transformació dramàtica i el seu impacte global: des de la retirada de l'Exèrcit Roig, la privatització de "propietat pública", els serveis d'intel·ligència i el seu patrimoni, i el conflicte entre la identitat nacional i el nacionalisme. Ens centrem en les històries personals d'aquells que van experimentar aquest canvi.

El Kremlin, una història russa

Rússia ha canviat de manera radical en els últims 20 anys, i Moscou s'ha convertit en el centre d'aquesta transformació espectacular. Però, durant molt de temps, el Kremlin, just al centre de la capital, ha mantingut el seu estatus de centre del poder rus, un palau presidencial del segle XIX, darrere un mur que inclou sis catedrals, edificis de la guàrdia presidencial, així com altres palaus dels segles XVI i XVII. Dins el Kremlin s'hi amaguen molts secrets, moltes imatges i racons que no s'havien vist mai en públic i que ens descobreix aquest "60 minuts". Per primera vegada s'obren les portes del palau del Kremlin, on viuen des de cuiners fins a caçadors, servents o soldats, tots ells encantats de treballar a la seu del poder de Rússia.

Dimarts, 20 de desembre

La generació del canvi

Emissió del segon capítol d'aquest documental.

Rússia sobre quatre rodes. Capítol 1

Justin Rowlatt i Anita Rani emprenen un viatge per carretera des de Sotxi, seu dels Jocs Olímpics d'hivern del 2014 i aparador de Rússia davant del món. L'Anita vol conèixer la Rússia nova i es dirigeix cap al nord i l'oest al volant d'un Kombat, un vehicle blindat de luxe de fabricació russa. Per la seva banda, en Justin posa rumb a l'est per conèixer la Rússia vella i descobreix una realitat molt diferent a bord d'un atrotinat UAZ, un totterreny fabricat en l'època soviètica.

Una producció de la BBC. 2014

 

Dimecres, 21 de desembre

La generació del canvi

Emissió del tercer i últim capítol de la sèrie.

Rússia sobre quatre rodes. Capítol 2

Justin Rowlatt i Anita Rani continuen l'aventura per les carreteres russes. Des de Moscou, l'Anita fa cap a Sant Petersburg, antiga capital de Rússia i la porta del país cap a Occident, on coneix la realitat dels treballadors immigrants i dels activistes pels drets dels homosexuals. Tot seguit es dirigeix a la seva destinació final, Múrmansk, base d'operacions de les prospeccions de petroli i gas a l'Àrtic. Per la seva banda, en Justin coneix uns caçadors molt tradicionals, assisteix a la fira d'armament més important de Rússia i visita Lekaterinburg, escenari de les guerres entre clans de la màfia russa als anys 90.

 

Dijous, 22 de desembre

Els que gosen​

Documental històric sobre com el món va reaccionar a la pretensió dels estats del Bàltic d'assolir la independència. La història s'explica a través del senyor Jón Baldvin Hannibalsson, exministre d'Afers Exteriors d'Islàndia, que va entrar en l'escena (inesperadament) a través de les seves relacions personals amb persones dels països bàltics i els va prestar la seva veu en l'àmbit internacional.

Quan Gorbatxov va arribar al poder el 1985, la seva política de reformes va provocar el moviment d'independència d'Estònia, Letònia i Lituània. Però aquests països es van trobar amb el silenci de la comunitat internacional; dues petites nacions van respondre a la crida -Islàndia i Dinamarca- motivades per les connexions personals dels seus cancellers, Jon Baldvin Hannibalsson i Uffe Elleman Jensen.

El retorn de Putin

Els governs del món fan els ulls grossos als esdeveniments que passen en la Rússia d'avui. Silenci i gestos apagats són la seva única resposta. No obstant això, la seva actitud canvia quan les negociacions per interessos amb Rússia apareixen en l'ordre del dia. En general, el món està actuant com si a Rússia no hi passés res d'especial.

Els autors d'aquest "60 minuts", el 2007, van fer el reportatge «El sistema de Putin». Es va emetre a més de 40 països i va mostrar com un tinent insignificant de la KGB, Vladímir Putin, havia grimpat metòdicament l'escala per poder arribar a ser, després de 25 anys a l'ombra, el president de Rússia. Els seus dos mandats van veure el renaixement de Rússia com a potència mundial combinada amb un sentit exacerbat d'orgull nacional en un règim cada vegada més autoritari.

Després de vuit anys i dos mandats com a president, Vladímir Putin es converteix en primer ministre amb el president Dmitri Medvédev, el delfí elegit, des de fa 6 anys. Després d'una absència acuradament programada, és precisament en aquest moment quan els autors decideixen elaborar "El retorn de Putin".

Un reportatge de Jean-Michel Carré. Una producció de Les Films de Grain de Sable, France 2, Simple Production i RTBF, 2014.

 

Divendres, 23 de desembre

Democràcia silenciada

El programa pren com a protagonistes els russos que denuncien la poca llibertat d'expressió al seu país i que, dissortadament, pateixen les conseqüències de dir el que pensen. Alguns han estat a la presó i altres han estat testimonis de la mort de companys seus.

Segons l'Associació de Periodistes sense Fronteres, Rússia es troba en el lloc 148 d'una llista de 180 països pel que fa a llibertat d'expressió, però només l'11% de la població ha afirmat que està en contra de la falta de llibertat al país.

Activistes pels drets humans, advocats, artistes i alguns polítics de l'oposició expliquen els mètodes que el govern adopta per fer callar qualsevol veu dissident. Mentre aquesta feble resistència intenta seguir lluitant, l'índex de popularitat de Vladímir Putin arriba al 82%.

Pussy Riot: una pregària punk

Pussy Riot és un grup de punk rock feminista rus format l'agost del 2011. El grup ha organitzat espectacles no autoritzats a Moscou per promoure els drets de les dones a Rússia i també durant la campanya electoral del primer ministre Putin a la presidència.

Malgrat el clima fred, normalment porten vestimenta lleugera i es cobreixen els rostres amb passamuntanyes de colors, tant en els concerts com en les entrevistes. El grup està format per una dotzena de cantants i una altra dotzena de persones involucrades en els aspectes tècnics de la producció de vídeos que es publiquen a internet.

El documental explica la situació de tres de les noies del grup durant l'any 2013, quan es van enfrontar a una condemna de set anys de presó per haver fet una actuació satírica dins d'una església de Moscou, on demanaven a la mare de Déu que fes fora Putin.

Anar al contingut