Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Arreu del món augmenten els efectes de la crisi climàtica

"Viure a 50 graus". Sobreviure a la crisi climàtica

Com es viu quan la temperatura arriba als 50 graus durant dies i més dies, cada vegada més sovint? Els efectes de l'escalfament sobre l'ecosistema estan més que descrits, però què significa conviure-hi i com afecta tot plegat la vida de les persones?

"Crec que el que hauran d'afrontar els meus fills d'ara endavant és realment esgarrifós. No ens hem esforçat gens a conservar l'equilibri natural. Sembla que ens importi un rave." Shaun McDonell és un dels grangers que va veure cremar la seva finca durant els incendis d'Austràlia l'estiu passat. En aquest país el nombre de dies que el termòmetre s'enfila més enllà dels 40 graus s'ha multiplicat per sis els últims 60 anys. És un dels països que emet més CO2 per càpita del món: "Com a mínim nosaltres tenim el recurs d'engegar l'aire condicionat durant les onades de calor, o d'anar a viure més lluny dels incendis forestals. Però els pobres en sortiran més perjudicats que els rics, i són els rics els que més contaminen", explica Sara Kirkpatrick, especialista en canvi climàtic.

 

Cada vegada s'ha de cavar més fondo per trobar aigua al centre de Nigèria (Reportatge "Viure a 50 graus")

 

Els autors del reportatge "Viure a 50 graus" han viatjat durant tot un any a les zones més càlides del món per comprovar sobre el terreny els canvis provocats per la crisi climàtica arreu. L'Orient Mitjà s'escalfa al doble de velocitat que la resta del món, i una sequera històrica amenaça pagesos i ramaders. L'abandonament de les terres és constant. A Nigèria, els pocs agricultors que queden cada vegada han de cavar més fondo per trobar aigua, una feina que els ocupa cada vegada més jornades laborals i no sempre amb bons resultats. A Mauritània hi ha cabrers que alimenten el ramat amb cartrons fets miques per enganyar la fam, perquè, "si no, es moririen de gana -diu en Mohammed. Fa deu anys que el clima ha anat canviant. Fa molta més calor i plou menys, i per això les hem d'alimentar d'aquesta manera".

 

Zouerat, al Sahara, els pastors alimenten les ovelles amb cartrons trossejats per enganyar la gana (Reportatge "Viure a 50 graus")

 

Arreu del món creix el perill que representen les onades de calor en zones urbanes, que s'han triplicat des dels anys 80. "És com si et xuclés les forces. Et quedes pansida... la calor t'altera la vida d'una manera que no t'imaginaves. Coses que faries en un minut les has de fer en una hora". Així ha viscut la influencer Ascia Alshammiri l'última onada de calor a Kuwait, on la temperatura, ja habitualment alta, s'ha enfilat els últims anys "fins als 56 graus, però semblava que estiguéssim a 60", explica. Van haver d'ordir una estratègia perquè l'aire condicionat del cotxe arribés al seu fill, assegut a la cadireta del seient posterior de cara al respatller de darrere. "Engegàvem el cotxe mitja hora abans, posàvem bosses de gel al seient del nen perquè es refresqués i, a més, teníem un tub que reconduïa l'aire condicionat fins on seia ell. Això és el que hem hagut de fer els pares que vivim aquí." L'aire condicionat representa la major part del consum elèctric als països del golf Pèrsic.

Regions de Mèxic, del Canadà i de l'Iraq completen el viatge a l'infern que significa, en zones cada vegada més bastes del món, viure cada cop més temps a 50 graus.

 

El risc d'incendi a Austràlia ha augmentat d'un 30 per cent a causa de la crisi climàtica (Reportatge "Viure a 50 graus")

 

Un reportatge de Gavin Searle i Guy Creasey 
Producció  Namak Khoshnaw
Una producció de  Albert Sustainable Production– BBC News Arabic- BBC

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut