Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La proteïna alternativa al "30 Minuts"

Vegans: són pocs però fan tendència

El món dels vegans, saber què els ha portat a triar aquesta opció alimentària, però també l'opinió dels seus contraris, gent que defensa la importància de la proteïna animal. Aquests són els eixos sobre els quals gira el "30 minuts" "Cada vegada més vegans".

"Ara està de moda i fins i tot queda bé dir que ets vegà", ens diu un fabricant de calçat vegà. En efecte, sentim a parlar de veganisme arreu, sobre productes alimentaris i d'altres que no es mengen però que especifiquen que no contenen res d'origen animal, botigues especialitzades, menjar per emportar, "xarcuteries" amb productes vegetals, etc.

El veganisme en essència rebutja qualsevol ingredient d'origen animal ("Cada vegada més vegans" )

 

Però, quines xifres avalen aquesta afirmació? N'hi ha tants, de vegans?

El veganisme en essència es basa en el rebuig de qualsevol ingredient d'origen animal, especialment en l'alimentació. S'hi pot arribar per preocupacions i sensibilitats diverses, com ara l'ètica animalista, que rebutja qualsevol ús i abús dels animals. No és l'única raó, però sembla que és la que té més pes.

En el reportatge del "30 minuts" ens hem volgut acostar al món vegà per saber què ha portat els nostres protagonistes a triar aquesta opció de vida. Anem al restaurant vegà del Pep i la Laura, al cor d'una població que presumeix dels seus productes càrnics, Camprodon. I amb ells visitem un "santuari" d'animals salvats de l'escorxador.

Cheese cake vegà, sense cap ingredient d'origen animal ("Cada vegada més vegans" )

 

Les alternatives alimentàries amb proteïnes vegetals

Les botigues van plenes de preparacions que són un engany visual per simular, amb aliments vegetals, formes que ens recorden el mateix producte d'origen animal. Quina oportunitat de negoci hi ha vist la indústria? Moltes empreses emergents s'han llançat els últims anys a crear productes vegetals alternatius, amb aspecte i gust de vedella, de pollastre, de formatge... o de peix. Visitem la Fundació Alícia, que investiga com aconseguir un "formatge" totalment vegetal, per encàrrec d'una molt jove empresa alemanya. Paradoxalment, i amb molta inversió, grans indústries càrniques han posat un peu en el món de la proteïna alternativa vegetal. També són empreses que han vist en la carn de laboratori una opció de futur. Carn sense sacrifici animal que semblava ciència-ficció fa poc i que està cada cop més a prop d'arribar amb normalitat al consumidor.

En el fons del debat hi ha la preocupació per com s'alimentarà una població que es preveu que arribi als 10.000 milions d'habitants el 2050 .

Amb aquell horitzó, hem volgut saber què n'opina una de les científiques espanyoles que assessora l'ONU en el canvi climàtic, Marta G. Rivera.

La ramaderia frena que se segueixi buidant el món rural ("Cada vegada més vegans" )


Mentrestant, què en pensen els ramaders que, gràcies al seu bestiar, impedeixen que se segueixi buidant el món rural? Hem volgut saber l'opinió de l'Imma, una veterinària rural que atén vaques en ramaderia intensiva. Amb ella visitem també l'explotació ramadera on va néixer, que ara està a càrrec de la Marina, la seva germana. Ella ha aconseguit fer rendible l'explotació amb el seu formatge, entre d'altres productes; aquest sí, de llet de vaca.

Finalment, mentre els escenaris de futur se'ns dibuixen, hem volgut saber què ens recomana una de les nutricionistes més prestigioses del país, Elena Roura.
 

Un reportatge de:  Tana Collados i Víctor Díaz

Imatge i Muntatge: Òscar Roger

Producció: Cristina Rivas

 

 

ARXIVAT A:
AlimentacióEcologia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut