Tsunami Democràtic: totes les preguntes i totes les respostes

Publiquem l'entrevista sencera amb Tsunami Democràtic que va servir de base per al reportatge "Dies de Tsunami", per saber què els vam preguntar i què ens van respondre
TEMA:
Tsunami Democràtic
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Engegar/Aturar Silenciar Pujar el volum Disminuir el volum Instruccions per interactuar amb el player
imatge

Diumenge vam emetre "Dies de Tsunami", un treball fruit de l'esforç i dedicació durant dues setmanes de tres equips del programa. A casa, mentre el vèiem per la tele, seguíem de petja les piulades que s'anaven fent amb el hashtag #DiesDeTsunamiTV3.

Molts dels comentaris a Twitter anaven en la línia d'aplaudir la decisió de fer aquest reportatge; d'altres alertaven del risc que comportava haver fet l'entrevista, pels que hi sortien d'esquena, com a representants d'aquesta plataforma, i per a nosaltres mateixos, i ens retreien que l'haguéssim fet. En un sentit absolutament contrari, altres tuitaires, més pocs que els primers, ens recriminaven el reportatge, perquè consideraven que només contribuïa a incentivar aquest tipus de mobilitzacions o a blanquejar els que proposaven les accions, o que simplement era "pura propaganda" d'una televisió "separatista", "processista", etc.

Tot plegat va convertir el debat de diumenge a la nit en aquesta xarxa en "trending topic" a Espanya durant una bona estona. Vol dir que el nostre reportatge sobre Tsunami Democràtic va ser el més comentat a l'estat espanyol durant l'emissió del programa.

El perquè de l'entrevista

Crec que, d'aquest resultat, se'n pot deduir la resposta a una de les preguntes que es feien els piuladors: per què ho heu fet?

Doncs ho vam fer perquè, durant aquesta setmana, Tsunami Democràtic, que ja havia demostrat la seva capacitat de mobilització el 14 d'octubre, dia de la sentència del procés, amb l'ocupació de l'aeroport, havia tornat a fer una convocatòria de 3 dies d'accions. I ens va semblar que hi havia molt d'interès per saber com i quan va néixer, qui hi havia al darrere, com s'organitza, quins objectius té... Moltes preguntes que es feia bona part de la ciutadania catalana al voltant d'aquesta plataforma, i que havíem d'intentar respondre. I, per acabar de reblar el clau, per a qui encara dubti de l'interès que tenia el reportatge per a l'audiència del "30 minuts", ha de saber que aquest reportatge és el tercer més vist dels últims dos anys, amb 664.000 espectadors i un 23,7% de quota de pantalla.

I en la línia de més transparència que volem que caracteritzi aquesta etapa del 30 minuts i, tal i com vam anunciar ahir, publiquem l'entrevista amb Tsunami Democratic que va servir de base per al reportatge "Dies de Tsunami". Ho fem perquè tothom qui vulgui pugui saber què els vam demanar i què ens van respondre.    

Subtitulació de l'alcalde de Prats de Molló

De totes les intervencions que es van fer la nit de diumenge a Twitter, la piulada que va tenir més retuits, i una de les que més va agradar (243 retuits i 613 "m'agrada"), va ser una piulada que deia: "Una cosa, TV3, la setmana vinent podríeu fer un "30 minuts" sobre el dèficit fiscal que pateix Catalunya amb dades, no opinions? Així sense posar en risc ningú...", i una altra que va encetar un debat que va tenir conseqüències, feia: "Bon reportatge #DiesDeTsunamiTV3. Però lamentable i injustificable que subtitulin en català l'alcalde de #pratsdemollo, Claude Ferrer, que parla un català perfecte. Falta de respecte als catalans del nord."

Cada dia som més presents a les xarxes, i quan les xarxes ens interpel·len, les hem d'escoltar. És per això que ens prenem cada aportació i cada crítica fonamentada amb interès per aprendre dels errors, corregir-los i tenir en compte les propostes que venen de l'audiència i que no siguin fruit d'una campanya interessada, com a temes per tractar al programa.

Dit això, en els 35 anys del programa, hem tractat a bastament i en nombroses ocasions molts dels temes que les xarxes cada setmana ens proposen de fer. Sovint ens diuen: "En comptes de fer això, per què no feu allò altre...?". La temptació és dir-los que ja ho hem fet i fer-los saber en quantes ocasions s'ha emès un reportatge sobre la qüestió que ens plantegen. Sempre hi podem tornar, perquè els temps canvien i el tractament i l'enfocament pot ser diferent en cada moment que s'aborda de nou una temàtica ja tractada. En prenem nota.

Les opinions que s'expressen a les xarxes són lliures, però creiem que també tenim el deure de respondre de manera clara i precisa quan se'ns critica sense fonament pel que no hem fet. I aquest és el cas de la subtitulació del batlle de Prats de Molló, Claude Ferrer.

No és veritat que se'l subtitulés per parlar en la varietat nord-catalana, ben comprensible per a tothom. Si fos així, també hauríem subtitulat el gendarme que demanava la retirada d'un vehicle estacionat al mig de l'autopista, o la manifestant que participava en el tall del Pertús que no entenia per què s'acusava Tsunami d'organització criminal quan no hi havia hagut cap crim. Tant el gendarme com la manifestant eren nord-catalans i s'expressaven amb el mateix català que el batlle Ferrer, i no se'ls va pas subtitular. En canvi, sí que vam posar subtítols a dos manifestants amb la cara tapada que feien servir la varietat central del català. Ho vam fer perquè vam pensar que les bufandes amb què es cobrien la boca podien dificultar-ne la comprensió. És el mateix criteri que es va fer servir en el cas del batlle de Prats de Molló. El so ambient que acompanyava la conversa que el batlle mantenia amb els manifestants ens va fer pensar que potser no seria prou audible, i que era millor posar-hi subtítols per no perdre'ns què deia. No perdre informació: aquesta, i cap altra, és la raó que ens va portar a fer-ho. Qui hi vulgui veure altres intencions, hauria de pensar que no fa pas gaire vam fer una part del reportatge "Llenguaferits" a la Catalunya del Nord sense posar-hi cap subtítol. Al "30 minuts" i a TV3 tenim claríssima la unitat de la llengua catalana i el valor i respecte que es mereixen totes les seves varietats. I aquest és el criteri que apliquem en aquesta matèria, per respecte a tota l'audiència que ens pugui seguir, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó.

ARXIVAT A:
Tsunami Democràtic

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS