Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
INSTRUMENT POLÍTIC O ÒRGAN INDEPENDENT?

"Tribunal de comptes". Retrat d'un òrgan molt particular, a "30 minuts"

Retrat d'un òrgan molt particular: absolucions controvertides, reunions amb cúpules de partit, acusacions de nepotisme i de parcialitat amb els polítics independentistes... Instrument polític o òrgan administratiu independent? Un reportatge que ho intenta respondre

El Tribunal de Comptes ha estat durant molts anys un òrgan discret i desconegut, dotat d'un funcionament propi. Però des del 2012 s'ha situat al centre del focus mediàtic: amb la majoria absoluta de Mariano Rajoy s'escull la nova direcció del Tribunal i surt majoritàriament conservadora.

 

Composició del Tribunal de Comptes l'any 2012, amb majoria conservadora (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

Des d'aquell moment es precipiten les polèmiques: absolucions controvertides, investigacions a la premsa, compareixences al Congrés, reunions secretes amb la cúpula del PP… i s'obren diverses causes relacionades amb el procés que encara s'han de resoldre.

 

José Antonio Hernández, cap de la secció d'investigació del diari El País, va destapar el cas Gürtel i els papers de Bárcenas. El 2014 va investigar el Tribunal de Comptes arran d'una filtració sobre el gran percentatge de familiars d'alts i mitjans càrrecs que hi treballaven (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

La investigació del diari El País va descobrir que Ramon Álvarez de Miranda, president del Tribunal de Comptes (2012-2018), tenia familiars que treballaven al mateix organisme (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

El "30 minuts" "Tribunal de Comptes" es pregunta sobre la naturalesa d'aquest òrgan administratiu i les polèmiques que l'han envoltat: una medalla a José María Aznar que cal investigar, uns consellers propers a l'expresident del govern espanyol, l'absolució d'Ana Botella per una venda polèmica de pisos a un fons voltor. Una investigació sobre nepotisme que publica el diari El País. I les causes relacionades amb el procés.

 

Santiago Martínez Argüelles, director del gabinet tècnic del Tribunal de Comptes: "La independencia está asegurada. No hay mucho margen para la trampa y el cartón." (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

Andreu Mas-Colell, exconseller d'Economia: "Jo sabia que el Tribunal estava en mode de repressió política. A l'abril vaig saber que em tocava." (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

Fernando Sánchez Costa, Societat Civil Catalana: "No és una causa general contra l'independentisme. Estem estudiant factura a factura per dir: 'Aquí hi ha malversació'." (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

Albert Royo, exsecretari general del Diplocat: "És el que buscava la repressió, provocar por, i l'ha provocada. Molta gent hem deixat la política." (Reportatge "Tribunal de Comptes")

 

Però, més enllà de les polèmiques: com funciona el Tribunal de Comptes? De qui depèn orgànicament? Hi ha més països a Europa que tenen també el model d'Espanya? Quina autonomia té? És un òrgan polititzat? La seva naturalesa li permet mantenir la independència? Ha estat utilitzat per una majoria conservadora?

El "30 minuts" ha entrevistat membres del Tribunal de Comptes, advocats especialistes, lletrats, acusats i demandants a la causa d'acció exterior i periodistes d'investigació per intentar respondre als principals interrogants que es plantegen sobre un òrgan molt particular, que just ara obre una nova etapa amb una majoria progressista a la direcció.

 

Sala del Tribunal de Comptes ("Tribunal de Comptes", de Genís Cormand i Àlex Gon)

 

Un reportatge de: Genís Cormand i Àlex Gonzalo
Imatge: David Bou
Producció: Carles Fernández
Muntatge: Papitu Serrahima

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut