• Arbres de Nadal: un cultiu en expansió
  Veure vídeo

  Arbres de Nadal: un cultiu en expansió

  Els arbres de Nadal s'han convertit en un cultiu més, i molt important, a la comarca del Montseny, que ha abandonat els cultius tradicionals, com ara el de la patata, i es dedica gairebé exclusivament a l'avet. En el reportatge s'explica com es cultiva un avet.

 • Llei d'estrangeria: perspectives diferents (Melilla)
  Veure vídeo

  Llei d'estrangeria: perspectives diferents (Melilla)

  A la ciutat africana de Melilla, on encara queden monuments franquistes, hi viuen uns 50.000 espanyols i uns 20.000 musulmans; aquests últims, amb problemes per la polèmica llei d'estrangeria, aprovada feia poc. Per primera vegada una manifestació àrab d'unes 4.000 persones protestava contra la llei. La marginació secular de la població musulmana quedava palesa en el gueto La Cañada de la Muerte, on vivien unes 3.000 persones sense aigua ni assistència mèdica. El degà del Col·legi d'Advocats Pedro Luis Olivas, el secretari general del PSOE a Melilla Julio Basset, el president d'AP de Melilla Luis Fernández, el secretari d'Informació de CCOO de Melilla José M. Sánchez Jáuregui, el líder de l'assemblea Pueblo Musulmán Aomar Mohamedi Dudú i el secretari general del Partit Nacionalista de Melilla Aprome Juan Diez de la Cortina analitzen la situació creada amb la legislació vigent.

 • Llei d'estrangeria: perspectives diferents
  Veure vídeo

  Llei d'estrangeria: perspectives diferents

  L'entrada en vigor de la llei d'estrangeria va provocar nombroses situacions conflictives que van arribar al Tribunal Constitucional en forma de recurs d'inconstitucionalitat. A Barcelona van començar les expulsions de sud-americans, negres, centreafricans, algerians i marroquins que es trobaven en situació irregular. L'opinió pública s'havia fet ressò d'uns immigrants pendents d'expulsió que van ser traslladats de la Prefectura Superior de Policia a la caserna de la Policia Nacional de Sant Andreu per falta d'higiene en els calabossos. Aquests estrangers es van amotinar per demanar la llibertat. El diputat del PSC-PSOE Manuel del Pozo, el president de Justícia i Pau Joan Gomis, el director de la Comissió Diocesana de Migracions Manuel Lecha i el governador civil de Girona analitzen la situació il·legal de la meitat dels estrangers residents a Catalunya.

 • Grècia: un mal precedent
  Veure vídeo

  Grècia: un mal precedent

  Des de l'ingrés de Grècia a la CEE, el primer de gener del 1981, l'economia grega va experimentar un canvi en molts aspectes no gaire positius.

 • Galícia: tradició i avantguarda
  Veure vídeo

  Galícia: tradició i avantguarda

  Visió general de Galícia de cara a les pròximes eleccions autonòmiques. La crisi econòmica general tenia a Galícia característiques pròpies: el caciquisme i el minifundi en l'agricultura, i els greus problemes de la pesca i la reconversió naval. Com a contrast, a Vigo va sorgir una "moguda" en el món cultural, de l'art i de la moda. Els principals líders polítics eren conscients d'aquest contrast entre tradició i modernitat.

 • Reforma agrària: una font de desacords
  Veure vídeo

  Reforma agrària: una font de desacords

  L'inici de la reforma agrària a Andalusia, amb l'expropiació d'algunes finques subexplotades a Antequera, va ser un tema conflictiu. En aquest reportatge, polítics, tècnics de l'administració, jornalers i propietaris expressen la seva opinió sobre el conflicte.

 • Seat: el final d'una època
  Veure vídeo

  Seat: el final d'una època

  L'empresa automobilística Seat es trobava en una situació greu des que Fiat, quatre anys abans, va deixar de participar-hi. Seat va haver de reduir la plantilla, cosa que va provocar la sortida de més de 7.000 treballadors de l'empresa. Aquesta situació crítica potser es podia resoldre amb la compra de Seat per part de Volkswagen. Breu història de Seat des del 1954 fins aleshores.

 • Achille Lauro: segrest a alta mar
  Veure vídeo

  Achille Lauro: segrest a alta mar

  Història del segrest de l'"Achille Lauro" des del primer moment fins al cop de les forces americanes, en què van interceptar l'avió dels segrestadors i el van conduir a la base de Sigonella. Un equip del programa va seguir les peripecies dels catalans que hi havia a bord.

 • Portugal: la derrota socialista
  Veure vídeo

  Portugal: la derrota socialista

  Les eleccions legislatives de Portugal del 1985 van significar la derrota del Partit Socialista, amb profit dels socialdemòcrates i d'un partit nou creat amb el suport del president de la república, Ramalho Eanes. En aquest reportatge s'analitzen les causes de la derrota socialista.

 • Sàhara: el perill de pescar
  Veure vídeo

  Sàhara: el perill de pescar

  El conflicte del Sàhara es va actualitzar amb el metrallament del vaixell de pesca canari "Junquito" i el patruller de l'armada espanyola "Tagomago" per part del Front Polisario. En l'atac van morir un caporal de l'armada i un pescador canari. El Front Polisario va retenir durant 8 dies els 6 pescadors del "Junquito". Finalment, els van alliberar en presència de la funcionària espanyola Natividad Moreno, a 90 quilòmetres de Tindouf. Els pescadors expliquen com van anar els fets i assenyalen que portaven bandera marroquina, cosa que va desencadenar l'atac. El Front Polisario va assenyalar en roda de premsa, per boca de Bachir Sayed i Abdelgader Taleb, que consideraven aquell lloc zona de guerra amb el Marroc. El futur era incert per als vaixells de pesca artesanal canaris.

 • Sàhara: l'última descolonització
  Veure vídeo

  Sàhara: l'última descolonització

  Feia 10 anys de la "marxa verda" organitzada pel Marroc, que va envair el Sàhara mentre negociava amb el govern espanyol. Feia 10 anys d'una descolonització espanyola que no va portar el dret d'autodeterminació als saharians. L'ONU reconeixia el poble saharià des d'abans de la descolonització, però la política de fets consumats del rei Hassan II va desembocar en una colonització progressiva amb el vistiplau de França i Espanya. El príncep Joan Carles va intentar calmar, en els últims moments, l'ànim dels militars espanyols quan el Sàhara ja era matèria reservada. L'expansionisme marroquí va portar a una guerra al desert sense fi. Entrevistes als exsoldats Luis Romero i Manuel Ballvé, al coronel Rodríguez de Viguri, al saharaui Ahmed Buhari, al periodista Pablo de Dalmases, a Antonio Carro i Jaime de Pinies, i al coronel marroquí Tria, que ensenya el dispositiu dels murs en el desert per evitar el pas dels soldats del Front Polisario.

 • Astúries: por a la mina
  Veure vídeo

  Astúries: por a la mina

  Els freqüents accidents i les morts a les mines asturianes van provocar el malestar dels miners i les seves famílies.

 • "Portaavions ""Nimitz"": un arsenal flotant"
  Veure vídeo

  "Portaavions ""Nimitz"": un arsenal flotant"

  24 hores en la vida del portaavions nuclear nord-americà CV-68 "Nimitz", amb imatges de totes les seves dependències, el funcionament de la nau i entrevistes del personal a bord, amb motiu de la seva parada a Palma.

 • Xina: els signes del canvi
  Veure vídeo

  Xina: els signes del canvi

  Amb motiu del viatge de Felipe González a la Xina, acompanyat de trenta industrials espanyols, es fa un informe dels canvis produïts en aquell país durant els cinc anys anteriors, centrat en les transformacions tant de la capital, Pequín, com de l'àmbit agrícola. Els incentius salarials, la competitivitat, el consum i la planificació familiar eren els trets més destacables d'aquesta transformació.

 • Tràfic de nens: negociar amb la misèria
  Veure vídeo

  Tràfic de nens: negociar amb la misèria

  Amb motiu de la descoberta d'una xarxa de venda il·legal de nadons a Alacant, s'entrevista les dues dones implicades en el cas: María Iranzo, propietària d'una pensió de prostitutes, i Isabel Valero, botiguera que contactava amb les famílies interessades. María Iranzo va confirmar que havia participat en l'adopció del fill de Sara Montiel, Zeus. La legislació espanyola presentava deficiències a l'hora de tipificar aquests delictes.

 • Irlanda: una illa verda i pobra
  Veure vídeo

  Irlanda: una illa verda i pobra

  A Irlanda només un 2% de la població parlava el gaèlic. El govern irlandès, per tal de protegir i potenciar aquesta llengua i les tradicions irlandeses, va establir una sèrie d'actuacions, com ara crear escoles de gaèlic per a infants i joves, granges marines que generarien llocs de treball per impedir la contínua emigració a altres països, etc.

 • Revista ambulant: una lenta decadència
  Veure vídeo

  Revista ambulant: una lenta decadència

  El Lido era un dels últims teatres de revista ambulants d'Espanya. Desplaçant-se amb la companyia en els trajectes d'una ciutat a una altra, el reportatge mostra la vida quotidiana dels seus membres, els assajos dels esquetxos còmics, el treball de cada component del teatre (el sastre, el xòfer...).

 • Tsukuba: l'orgia tecnològica
  Veure vídeo

  Tsukuba: l'orgia tecnològica

  La fira internacional de Tsukuba, al Japó, va servir perquè les empreses japoneses presentessin els aparells i les tecnologies que acabarien sent quotidianes en un futur pròxim.

 • "Jet set: ""dolce vita"" a Marbella"
  Veure vídeo

  "Jet set: ""dolce vita"" a Marbella"

  A Marbella, durant la temporada d'estiu, l'anomenada "jet set" augmentava les activitats socials amb festes, desfilades de models, sortejos de la Creu Roja, etc.

 • Broadway: canvi de decorat
  Veure vídeo

  Broadway: canvi de decorat

  Molts edificis antics de la zona de Broadway, a Nova York, els tiraven a terra a causa de les altíssimes cotitzacions del sòl al barri de l'espectacle més famós.