• El Ejido: riquesa sobtada
  Veure vídeo

  El Ejido: riquesa sobtada

  Gràcies al conreu en hivernacles de plàstic, El Ejido (Almeria) ha passat de la pobresa a ser la població amb l'índex de renda per càpita més alt de l'Estat. Malgrat tot, a causa del baix nivell cultural de la població i la falta de serveis públics, es tracta d'una zona amb problemes.

 • Reinosa: de la calma a la tensió
  Veure vídeo

  Reinosa: de la calma a la tensió

  La situació de Reinosa es va tensar després dels greus incidents del Dijous Sant del 1987. La població, que fins aleshores havia conviscut pacíficament amb la Guàrdia Civil, va començar a mostrar-hi un fort rebuig. Però el problema de fons, que era el més greu, va ser l'intent de l'empresa Forjas y Aceros de reestructurar la plantilla.

 • Vivisecció: entre el progrés i l'ètica
  Veure vídeo

  Vivisecció: entre el progrés i l'ètica

  Als laboratoris d'investigació científica d'Espanya se sacrificaven cada any uns tres milions d'animals. La ciència i la indústria fan servir animals vius per fer tot tipus de proves amb productes químics, farmacèutics o cosmètics. Molts d'aquests animals són criats especialment per ser sotmesos a les proves i a les investigacions. Durant els últims anys, i en diversos països del món, grups radicals dedicats a la protecció dels animals van protagonitzar campanyes contra la vivisecció. A Espanya, a finals de la dècada del 1980 es començaven a preparar les lleis pròpies per aplicar la normativa de la CEE.

 • Itàlia: tres judicis amb escàndol
  Veure vídeo

  Itàlia: tres judicis amb escàndol

  Itàlia s'enfrontava a tres judicis molt diferents però igualment polèmics: el cas Marcinkus, el cas Delle Chiaie i el cas Maradona.

 • Osel Hita: el petit lama
  Veure vídeo

  Osel Hita: el petit lama

  El nen granadí de dos anys Osel Hita va ser reconegut com la reencarnació del lama Yeshe. El reportatge mostra com van ser acollits Osel i la seva família al monestir de Kopan, al nord de l'Índia, per tal de donar al nen l'educació correcta per ser un futur lama. S'entrevisten monjos i lames, que expliquen la filosofia budista i com és la vida al monestir.

 • Colza: els interrogants d'un judici
  Veure vídeo

  Colza: els interrogants d'un judici

  El 30 de març del 1987 havia de començar a Madrid el judici pels intoxicats per l'oli de colza. Es tractava del procés contra els acusats per l'enverinament en massa causat per una substància tòxica que va tenir lloc a Espanya el 1981. Als processats, 40 industrials de l'oli, se'ls acusava d'haver introduït al mercat olis adulterats; hi va haver 600 morts i més de 25.000 afectats.

 • Llodio: patrulles urbanes
  Veure vídeo

  Llodio: patrulles urbanes

  Des del gener del 1987, els comerciants i botiguers de Llodio organitzaven unes patrulles urbanes de vigilància pels carrers, per evitar els robatoris que s'estaven produint i cridar l'atenció sobre la inseguretat ciutadana. La conseqüència d'aquesta mesura va ser que van baixar els robatoris a Llodio, però van créixer als pobles del voltant, com Amurrio.

 • Manolo Echepares: la vida immòbil
  Veure vídeo

  Manolo Echepares: la vida immòbil

  Seguiment de la vida quotidiana de Manolo Echepares, un malalt paraplègic ingressat a l'UCI de l'Hospital de Bellvitge des de feia cinc anys, a través de les seves declaracions sobre la seva situació, els sentiments respecte a la mort i la possible rehabilitació mitjançant un marcapassos diafragmàtic, alternativa que altres malalts paraplègics han considerat viable.

 • Filipines: massa enemics per a Cory Aquino
  Veure vídeo

  Filipines: massa enemics per a Cory Aquino

  Reportatge sobre el procés democràtic dirigit per Cory Aquino a les Filipines, que havia d'arribar al punt culminant amb el referèndum constitucional. Un sector important de l'exèrcit i els estrats socials més pobres, com el dels camperols, no donaven suport al govern d'Aquino, sobretot després de la matança de camperols que exigien l'aplicació de la reforma agrària. La guerrilla comunista continuava entrenant-se perquè no confiaven en una constitució que, a part de deixar-los fora, estava constantment en perill pels intents de cops d'estat militars.

 • París-Dakar: un negoci per a Àfrica
  Veure vídeo

  París-Dakar: un negoci per a Àfrica

  El ral·li París-Dakar, al seu pas per diferents països africans (Algèria, Mali, Níger, Mauritània i Senegal), posa en evidència l'opulència de la societat occidental davant de la societat africana. Els cotxes i les motos que travessen el desert contrasten amb les caravanes de camells en perill de desaparèixer substituïdes pels camions i per culpa dels impediments que troben per passar les fronteres. A causa de les crítiques sofertes per l'organització del ral·li, aquesta va fundar Pari du Coeur, una organització de caire humanitari que en les dates del ral·li fa donatiu de bombes d'aigua i eines agrícoles a les poblacions per on passa. La ciutat de Gao, travessada pel riu Níger, és la capital de Mali, un dels països més pobres d'Àfrica i per on passa el ral·li.

 • París: la vaga més llarga
  Veure vídeo

  París: la vaga més llarga

  La vaga començada pels treballadors del transport ferroviari es va estendre a altres serveis del sector públic fins que va arribar a provocar una situació molt conflictiva a tot França i especialment a París. Aquesta vaga, la més llarga a França fins aleshores en els últims 40 anys, va provocar l'aparició d'un fenomen social nou: les manifestacions d'usuaris. El reportatge fa el seguiment dels últims dies d'aquest conflicte.

 • Benazir Bhutto: la dona del canvi
  Veure vídeo

  Benazir Bhutto: la dona del canvi

  Entrevista a Benazir Bhutto, filla d'Ali Bhutto, líder del Pakistan executat pel general Zia ul-Haq després d'un cop d'estat. Benazir Bhutto parla del seu pare, de la situació política del Pakistan i de la tasca que du a terme en el seu país des que va tornar de l'exili.

 • Loteria, el rastre de la grossa
  Veure vídeo

  Loteria, el rastre de la grossa

  A Herrera del Duque (Badajoz), el sorteig de la loteria de Nadal del 1985 hi va deixar tres mil milions de pessetes que van quedar molt repartits. Un any després, els diners continuaven ingressats en comptes corrents o s'havien gastat sense que s'haguessin fet inversions importants per crear riquesa. Eugenio del Valle, comerciant de Talavera de la Reina, va guanyar més de cent milions de pessetes, però això no el va fer canviar de vida.

 • Ermitans, viure al marge
  Veure vídeo

  Ermitans, viure al marge

  A les muntanyes del Montsant, Prades i Cornudella, diverses persones fan vida eremítica. Viuen retirats amb un sentiment religiós molt viu, treballen en activitats manuals dedicats a la meditació i segueixen un règim de conducta auster.

 • Afganistan: ni vencedors ni vençuts
  Veure vídeo

  Afganistan: ni vencedors ni vençuts

  Cinc milions d'afganesos, un terç de la població, viu fora del país en camps de refugiats. La majoria són al Pakistan. Durant set anys de guerra hi va haver un trànsit continu de gent que anava de l'Afganistan als camps de refugiats i dels camps de refugiats a l'Afganistan per combatre les forces d'ocupació soviètiques.

 • Cuba: 30 anys de revolució
  Veure vídeo

  Cuba: 30 anys de revolució

  El 2 de desembre del 1956, Fidel Castro i vuitanta-un guerrillers del moviment "26 de julio" van començar el procés revolucionari que va comportar la caiguda de la dictadura de Fulgencio Batista l'1 de gener del 1959 i la proclamació de Castro com a cap de govern el 15 de febrer. Trenta anys després de la revolució, el país ja no tenia atur, fam ni analfabetisme. Partidaris, detractors, dissidents i exiliats del règim comunista parlen de la lluita revolucionària, de la pujada al poder de Castro i de la situació del moment al país. També es reflecteix la situació de les presons, de l'estament judicial i de l'economia a l'entorn del mercat negre.

 • Melilla: por del futur
  Veure vídeo

  Melilla: por del futur

  A Melilla, el gueto musulmà continuava oposant-se a la conflictiva llei d'estrangeria. L'economia de la ciutat depèn en part del comerç amb el Marroc i l'aïllament de Melilla condiciona també l'intens contraban. Mentrestant, els espanyols veien cada vegada més incerta en el futur la sobirania d'Espanya, salvaguardada per uns 8.000 soldats. El col·lectiu musulmà celebra, com tots els islàmics, la data del naixement de Mahoma amb una festa, a mitjans de novembre. Entrevistes a Dris Abdelkader Tieb, Manuel Matías, Fernando Morán, Amalio Jiménez i Manuel Blanco.

 • Ria d'Arousa: el món il·legal del marisc
  Veure vídeo

  Ria d'Arousa: el món il·legal del marisc

  La ria d'Arousa és la zona marisquera més important d'Espanya. De la ria en surt un 70% de la producció de marisc. Ara bé, una gran part d'aquest marisc s'agafa en l'època de veda, amb motors amb potència superior a l'autoritzada i sense respectar el creixement de les cries. Pescadors furtius i mètodes il·legals van motivar una forta tensió amb els que compleixen les lleis establertes. La tensió ha esclatat dramàticament en algunes ocasions; tres persones van morir assassinades i moltes més van resultar ferides.

 • Bèlgica: els Fourons, dividits per la llengua
  Veure vídeo

  Bèlgica: els Fourons, dividits per la llengua

  Fourons és un municipi que, des de la divisió lingüística de Bèlgica, pertany a la zona flamenca, malgrat que la majoria de la població és francòfona. Això ha provocat diversos enfrontaments que es van agreujar pel fet que l'alcalde es negava a parlar en neerlandès.

 • Riaño: el principi de la fi
  Veure vídeo

  Riaño: el principi de la fi

  Riaño, un poble de 500 habitants, havia de quedar enfonsat sota l'aigua, cosa que va motivar una forta protesta dels veïns, que discutien la necessitat de construir la presa i es negaven a abandonar el poble.

Anar al contingut