• Lapons: un poble amenaçat
  Veure vídeo

  Lapons: un poble amenaçat

  Els lapons, al nord d'Escandinàvia, havien d'encarar una greu amenaça per sobreviure. Aquest poble viu dels recursos naturals i sobretot de la carn de ren. La construcció de centrals hidroelèctriques i la desforestació van anar reduint el marge de maniobra dels lapons, i a això s'hi ha d'afegir el problema de la radioactivitat. L'accident de la central nuclear de Txernòbil va tenir unes conseqüències devastadores.

 • Vilafranca: l'auca d'una festa
  Veure vídeo

  Vilafranca: l'auca d'una festa

  La festa major de Vilafranca del Penedès és una de les més importants que es fan a Catalunya, que conserva gran quantitat de tradicions en la seva forma més pura. L'organitzen cinc administradors nomenats cada any per l'Ajuntament i la imatge del patró, sant Fèlix, passa tot l'any a les cases d'aquests administradors.

 • Hongria: l'experiment comunista
  Veure vídeo

  Hongria: l'experiment comunista

  Reportatge sobre Hongria i el seu sistema econòmic, que combinava un comunisme de partit únic amb alguns aspectes del capitalisme, amb botigues ben assortides i iniciatives privades en petits negocis. Tot això convertia Hongria en el país menys comunista de l'Europa de l'Est. A finals de la dècada del 1980, però, la situació econòmica era molt crítica, amb un deute extern 'per capita' molt elevat. Davant d'aquesta situació, el govern tenia dues opcions: frenar la reforma econòmica o accelerar-la.

 • Calella: 'sommerferien in Calella'
  Veure vídeo

  Calella: 'sommerferien in Calella'

  Calella, població del Maresme d'uns 10.000 habitants, a l'estiu passa a tenir més de 70.000 turistes, la majoria alemanys, encara que en els últims anys també hi ha turisme anglès.

 • Castelldefels: costa o suburbi?
  Veure vídeo

  Castelldefels: costa o suburbi?

  'Castelldefels' és el nom genèric que se li dóna a 20 quilòmetres de costa que hi ha entre el delta del Llobregat i les costes de Garraf. El reportatge analitza els contrastos que presenta, el partit que se li ha tret i el futur que té.

 • Nina hagen: tres dies de boda punk
  Veure vídeo

  Nina hagen: tres dies de boda punk

  Reportatge del 1987 sobre el casament de la cantant punk alemanya de 32 anys Nina Hagen amb el jove de 18 anys Iroqua, un eivissenc fill de 'hippies' sud-africans. La festa del casament va durar tres dies: la primera cerimònia es va celebrar de nit a la platja de Benirràs; la segona va ser a bord d'un vaixell a prop de la costa de Formentera, i l'última va consistir en un concert de Nina Hagen.

 • Costa Brava: la nit de les teranyines
  Veure vídeo

  Costa Brava: la nit de les teranyines

  Al juliol, amb l'aparició dels bancs d'anxoves al golf del Lleó, hi ha una emigració de vaixells de pesca d'altres ports de Catalunya i de la resta de l'Estat per capturar l'anxova amb el mètode de l'encerclament amb els vaixells anomenats "teranyines". Això provoca problemes amb les poblacions autòctones que es dediquen al sector turístic: es queixen que els pescadors forasters porten brutícia i escàndol.

 • Berguedà: la crisi del carbó
  Veure vídeo

  Berguedà: la crisi del carbó

  Un segle després de començar les primeres extraccions de carbó a la comarca, la mineria travessava una crisi sense precedents. En el reportatge s'analitzen les causes d'aquesta crisi i les perspectives de futur per sortir-ne.

 • Perestroika: els primers empresaris
  Veure vídeo

  Perestroika: els primers empresaris

  La Perestroika, o política de reconstrucció econòmica de l'URSS, impulsada per Mikhaïl Gorbatxov, va significar la legalització de formes de treball noves, diferents de l'empresa socialista. El reportatge mostra quines eren aquestes formes de treball: individual, cooperatives o d'autofinançament, i quina importància tenien en el marc de la Perestroika.

 • L'atemptat
  Veure vídeo

  L'atemptat

  Recull de les reaccions de la gent del carrer i d'alguns historiadors i sociòlegs, quatre hores després de l'atemptat d'ETA a Hipercor, en què van morir 17 persones.

 • Marràqueix: el conte d'una boda
  Veure vídeo

  Marràqueix: el conte d'una boda

  Celebració de tres jornades de luxoses festes amb motiu del casament de Lalla Asma, segona filla del rei Hassan II del Marroc, amb el jove Khalid Bouchentouf. Dues-centes cinquanta parelles més es casaven al mateix temps i havien assistit amb les seves famílies a Marràqueix.

 • Excedents: la hipoteca de la Comunitat
  Veure vídeo

  Excedents: la hipoteca de la Comunitat

  Un grup de ramaders catalans van visitar, en un viatge organitzat per la Caixa de Pensions, les instal·lacions ramaderes del país. En el reportatge, a més de fer un seguiment de la visita, s'analitza el greu problema de la CEE dels excedents agrícoles, que, ara per ara, preocupa més que no pas millorar la producció.

 • Gitanos: entre dues aigües
  Veure vídeo

  Gitanos: entre dues aigües

  A la Camarga francesa es fa cada any, al mes de maig, una romeria de gitanos. Però en els últims anys hi anava menys gent perquè molts gitanos es convertien en evangèlics. Un grup de Perpinyà és el centre del reportatge.

 • Mercabarna: l'estómac d'una gran ciutat
  Veure vídeo

  Mercabarna: l'estómac d'una gran ciutat

  Reportatge sobre l'activitat nocturna a Mercabarna, la unitat alimentària més important d'Espanya i on hi treballen transportistes, descarregadors, majoristes, assentadors, etc., perquè les botigues puguin oferir productes frescos l'endemà. Un dia de la vida de Josep Mas, Ramon Ferrer, Pedro Muro (camioners), Perla Negra (vedet), Vicenç Santamaria (corraler), Sashao Hua i Kam-lee Ng Lim (compradors), Manolo García (assentador) i Miguel Hernández (descarregador) serveix per mostrar el treball d'una nit qualsevol a Mercabarna.

 • Musulmans: la nova generació
  Veure vídeo

  Musulmans: la nova generació

  L'islamisme és la segona religió de l'estat espanyol, encara que fonamentalment és practicada pels emigrants àrabs que treballen aquí. Malgrat que per raons de proximitat el col·lectiu més important és a Andalusia, també hi ha catalans que han fet de l'islam la seva religió.

 • El Ejido: riquesa sobtada
  Veure vídeo

  El Ejido: riquesa sobtada

  Gràcies al conreu en hivernacles de plàstic, El Ejido (Almeria) ha passat de la pobresa a ser la població amb l'índex de renda per càpita més alt de l'Estat. Malgrat tot, a causa del baix nivell cultural de la població i la falta de serveis públics, es tracta d'una zona amb problemes.

 • Reinosa: de la calma a la tensió
  Veure vídeo

  Reinosa: de la calma a la tensió

  La situació de Reinosa es va tensar després dels greus incidents del Dijous Sant del 1987. La població, que fins aleshores havia conviscut pacíficament amb la Guàrdia Civil, va començar a mostrar-hi un fort rebuig. Però el problema de fons, que era el més greu, va ser l'intent de l'empresa Forjas y Aceros de reestructurar la plantilla.

 • Vivisecció: entre el progrés i l'ètica
  Veure vídeo

  Vivisecció: entre el progrés i l'ètica

  Als laboratoris d'investigació científica d'Espanya se sacrificaven cada any uns tres milions d'animals. La ciència i la indústria fan servir animals vius per fer tot tipus de proves amb productes químics, farmacèutics o cosmètics. Molts d'aquests animals són criats especialment per ser sotmesos a les proves i a les investigacions. Durant els últims anys, i en diversos països del món, grups radicals dedicats a la protecció dels animals van protagonitzar campanyes contra la vivisecció. A Espanya, a finals de la dècada del 1980 es començaven a preparar les lleis pròpies per aplicar la normativa de la CEE.

 • Itàlia: tres judicis amb escàndol
  Veure vídeo

  Itàlia: tres judicis amb escàndol

  Itàlia s'enfrontava a tres judicis molt diferents però igualment polèmics: el cas Marcinkus, el cas Delle Chiaie i el cas Maradona.

 • Osel Hita: el petit lama
  Veure vídeo

  Osel Hita: el petit lama

  El nen granadí de dos anys Osel Hita va ser reconegut com la reencarnació del lama Yeshe. El reportatge mostra com van ser acollits Osel i la seva família al monestir de Kopan, al nord de l'Índia, per tal de donar al nen l'educació correcta per ser un futur lama. S'entrevisten monjos i lames, que expliquen la filosofia budista i com és la vida al monestir.

Anar al contingut