Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
L'hostaleria durant la Covid, a "30 minuts"

"Taules parades": les fases més dures de la pandèmia per als restaurants

El reportatge d'aquesta setmana visitarà diversos restaurants del país per conèixer la seva experiència durant les fases més dures de la pandèmia, com els ha afectat i com encaren el futur. La Covid ha resultat un accelerador de circumstàncies i de tendències, per això ens preguntem: cap on va l'hostaleria?

Els bars i restaurants, l'hostaleria en general, és dels sectors que més han patit els tancaments i les restriccions derivades de la pandèmia de la Covid i també un dels que més han alçat la veu pel fet de sentir-se desprotegits. Un sector atomitzat i amb registres molt diversos del qual depenen moltes famílies de manera directa, i, indirectament, des de petits productors disseminats pel país a la indústria agroalimentària. El pròxim "30 minuts" aborda les experiències viscudes per diversos establiments. Des d'un restaurant de carretera, com el Xopluc, a l'Urgell, a un restaurant amb estrella Michelin al Montsià, Les Moles, d'Ulldecona. També passarem per Barcelona, perquè la capital del país, que abans de la pandèmia tenia més d'11.000 establiments, ha patit especialment la falta de visitants als barris més cèntrics. A Barcelona hi ha hagut tancaments, com el de l'emblemàtic i popular Can Lluís, o el del Tickets, d'Albert Adrià. Unànimement, s'han sentit desprotegits quan han tingut les "Taules parades" i amb horaris i aforaments restringits.

Germans Roca treballant a la cuina del seu restaurant
 

Ara, en aquesta fase de la pandèmia, a pesar dels mals auguris, els que han sobreviscut, que són la immensa majoria, han demostrat una gran resiliència, però encaren el futur amb motxilles plenes de deutes, com ens confessava el Jeroni Castell de Les Moles. "Estem sobrevivint", ens deia el Xavier Arnau del Xopluc, "però a quin cost?" Tornen a estar les "Taules parades", preparades per rebre els clients, però després d'aquest sotrac és el moment de preguntar-se quins hàbits de consum quedaran.

Per ajudar-nos a escriure el futur, també visitarem, entre d'altres, La Mundana i el Dos Palillos, tots dos de Barcelona, el Lluerna de Sta. Coloma de Gramenet, i el Normal de Girona, on sentirem les reflexions del Josep i el Joan Roca.

Quins canvis que s'han dibuixat durant la pandèmia quedaran en el futur? Cap on va l'hostaleria?

És un reportatge de Tana Collados i Sara Segarra, amb imatge de Bernat Suñé i Txus Navarro, amb la producció de Sandra Rierola i Hanneke Van Spaandonk.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut