Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un problema creixent, a "30 minuts"

Hi ha un senglar a la cantonada

A Catalunya hi ha 200.000 senglars, una espècie salvatge que causa danys importants a l'agricultura, provoca milers d'accidents de trànsit i amenaça d'encomanar la pesta porcina als porcs domèstics. Els caçadors maten 60.000 senglars a l'any, però no són suficients per aturar la plaga. Com s'han de controlar, doncs? Aquesta és la pregunta que vol respondre el reportatge "Senglar, el veí salvatge".

Per mantenir a ratlla la superpoblació de porcs senglars caldria matar-ne almenys el doble, però la caça és una activitat en declivi. Els danys a l'agricultura s'han triplicat en deu anys, i també han augmentat les incursions de senglars en zones urbanes, amb el perill d'atacs que comporten i també d'accidents de trànsit: 4.900 accidents només l'any 2021.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 30 minuts (@30minutstv3)


"El senglar està descontrolat." És la sensació dels pagesos, que pateixen regularment la incursió d'aquests porcs als cultius. És el que diu Antoni Dolz, pagès d'una finca de setze hectàrees d'horta ecològica a Abrera. Aquest any abandona els camps, impotent davant del senglar. "Fa dos anys que no collim cap meló", afirma amargament. A l'entorn de Girona ja no es cultiven ni blat de moro ni gira-sol. "No surt a compte", confirma Vicenç Armengol a Canet d'Adri, al Gironès. "Lamentablement, m'hauré de treure la llicència d'armes", confessa, davant dels entrebancs per resoldre el problema amb els senglars.

 

Al barri de les Planes, dividit entre Sant Cugat del Vallès i Barcelona, és freqüent veure-hi porcs senglars (Reportatge "Senglar, el veí salvatge")

A Vallvidrera també pateixen la superpoblació de senglars. Cada estiu, les truges i els garrins entren al nucli urbà buscant-hi aliment. "Ara ataquen només al soroll d'una bossa de plàstic buscant menjar", afirma Clara Raich, de l'Associació de Veïns de Vallvidrera, mentre recorda com l'estiu passat un senglar va pujar a la taula on menjava amb els fills, al jardí de casa.

Damià Gibernet, veí de la Clara, adverteix: "La probabilitat que tinguem un ensurt és pràcticament segura en el temps." Molts senglars han perdut la por dels humans i, a més, hi ha qui fins i tot els dona menjar. "Els animals salvatges no necessiten que la gent els doni menjar. No cal, i així evitarem que els veïns es queixin i després els ajuntaments vinguin i els matin", afirma la veterinària de la fundació de defensa dels animals (Faada) Míriam Martínez.

Molts senglars han perdut la por als humans i per això no temen apropar-se a les poblacions("Senglar, el veí salvatge")
 

Com es pot controlar la població d'aquest animal? Els animalistes aposten per esterilitzar els animals amb una injecció o amb aliments medicats. Són mètodes en estudi, però necessitaran anys de proves perquè siguin aprovats. Per tant, la recepta actual és clara: caça al camp i captura en gàbies, i eutanàsia en zones urbanes. Restringir l'accés a fonts d'aliment suplementàries tancant camps de conreu, bloquejant contenidors d'escombraries i prohibint que se'ls doni menjar. Amb menys aliment a disposició, la fertilitat de les truges baixarà de forma natural i a mitjà-llarg termini se'n podria controlar la població.

Un reportatge de: Jordi Regàs i Víctor Díaz
Imatge i muntatge: Txus Navarro  
Producció: Jordi Campàs

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut