Diumenge, a les 21.55, a TV3

Salvini: ultres a l'assalt d'Europa, a "30 minuts"

Matteo Salvini és, des de fa més de mig any, el vicepresident i ministre de l'Interior d'Itàlia, i en aquest temps s'ha convertit en un símbol del creixent moviment d'extrema dreta populista i xenòfob europeu.

Els seus adversaris polítics el defineixen com un comunicador hàbil, que a les xarxes socials és capaç de citar Mussolini i que s'ha posat al davant d'una croada contra la immigració. Amb els seus discursos vehements, ha deixat en un segon pla el seu rival polític, Luigi Di Maio, del Moviment 5 Estrelles, amb qui forma govern. Salvini i Di Maio són dos líders oposats en gairebé tot, però units pel seu recel cap a la Unió Europea. La prioritat com a ministre de l'Interior és el control de la immigració. L'endemà mateix de la seva investidura, Salvini va prohibir que l'Aquarius d'Open Arms, amb 177 persones migrades a bord, atraqués a Itàlia, explotant una preocupació que té una part important dels italians: la por d'una arribada massiva d'immigrants. De fet, Itàlia ha acollit en els últims cinc anys gairebé 700.000 sol·licitants d'asil i s'ha sentit abandonada per fer front a aquest enorme repte humanitari. Aprofitant aquest sentiment de part de la societat italiana, Salvini va presentar, a finals de setembre, la seva primera llei contra la immigració amb l'objectiu d'expulsar mig milió de persones sense papers i endurir les polítiques d'acollida.

Aquesta contundència ha fascinat la ultradreta europea i Steve Bannon, l'excap de campanya de Donald Trump i promotor de "The Movement". Bannon i el seu "moviment" treballa per aconseguir la federació de l'extrema dreta europea, i amb el mateix objectiu, Salvini ja s'ha posat en marxa amb els recents viatges a França i a Polònia. Cada cop més, Salvini i la seva coalició s'estan convertint en la punta de llança per assaltar i reformar des de dins les institucions europees. I aquesta fita ja té data: el 26 de maig del 2019.

Un reportatge de: Julie Peyrard i Natalia Rodríguez Pérez

Una producció d'ARTE

 

Anar al contingut