Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La cursa per controlar el mercat, a "30 minuts"

Qui controla els xips que dominen les nostres vides?

Cadascun dels dispositius tecnològics que fem servir diàriament depenen dels microxips. L'escassedat d'aquests components, accentuada durant la pandèmia, ha desencadenat una crisi global. "La guerra dels xips" explica la lluita acarnissada entre els Estats Units i la Xina per dominar la indústria dels xips i liderar l'economia mundial.

"La covid va ser un accelerador potentíssim. Tothom es va començar a comunicar en línia. "Zoom" es va convertir en una paraula habitual, però no per parlar d'un objectiu, sinó d'una manera de comunicar-se. El sector dels semiconductors tenia un creixement natural d'un 5% o un 6%, i de sobte, amb la covid, la demanda es va disparar un 20% o un 25%, però això va afectar les cadenes de subministrament i no hi va haver prou oferta." 

Així va començar, segons Pat Gelsinger, conseller delegat d'Intel, la guerra dels xips. 

Entre el 2021 i el 2022, el grup Seat va deixar de fabricar dos milions de cotxes i Apple va perdre més de 10.000 milions d'euros. La gran majoria dels microprocessadors provenen de Taiwan, la gran fàbrica de xips del món. 

El grup Seat va deixar de fabricar 2 milions de cotxes entre el 2021 i 2022 per falta de miicroxips ("La guerra dels xips")

I el món es va adonar de la seva dependència. Els americans i els europeus han començat una cursa frenètica per fabricar-se ells mateixos els xips i, sobretot, per evitar que la Xina pugui liderar el mercat. 

Ho explica Alejandro Sànchez, director de l'Oficina d'Indústria Sincrotró Alba:

"Els microxips defineixen el lideratge d'un país, i els EUA no volen perdre aquest lideratge. I què està fent? Doncs impedir que aquesta tecnologia arribi a la Xina. Impedir que Taiwan, Corea o el Japó venguin a la Xina. I també intentar que la Xina no en pugui fabricar, perquè per fer-ho necessita equipament molt avançat."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 30 minuts (@30minutstv3)

 

Chris Miller (Universitat Tufts) diu que la principal fàbrica de xips de Taiwan, la TSMC, "produeix el 90% dels xips més avançats per a Apple --els dels seus iPhones-- i per a Nvidia, que equipa molts centres de dades. TSMC produeix molts dels seus xips i, sense ella, tota l'economia digital quedaria paralitzada".

Venerat com un heroi nacional, Morris Chang és el fundador del primer fabricant mundial de microxips("La guerra dels xips")

Per tant, les pretensions xineses envers Taiwan no són un tema únicament polític. L'illa és essencial en la guerra tecnològica entre americans i xinesos.

En aquest joc geoestratègic, els EUA i Europa han començat a invertir per construir grans fàbriques de microxips als seus territoris en un procés de desglobalització que s'ha demostrat demolidor, com reconeix Thierry Breton, comissari del Mercat Interior europeu:

 

"Ara la crisi ens ha fet conscients de la situació. Hem d'agafar el destí a les nostres mans i arribar al 2023 amb la capacitat de fabricar el 20% de la producció mundial."

El grup taiwanès TSMC està construint la seva primera megafàbrica de xips a Arizona ("La guerra dels xips")

"La guerra dels xips" és un reportatge de Nicolas Vescovacci

Una producció  Babel Doc/ ARTE France

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut