Atorgat a "Torna la bici"

Premi Fem Bici. 6è Congrés Internacional de la Bicicleta (2017)

Torna la bici

Torna la bici

El reportatge "Torna la bici" ha estat distingit amb el Premi Fem Bici dins del 6è Congrés Internacional de la Bicicleta celebrat el 18 i 19 de maig a la ciutat de Reus.

L'embús de trànsit a les grans ciutats, la contaminació, ressuscita una vella coneguda: la bicicleta. I no sense problemes.

A les grans ciutats, un vell nou element ha complicat la mobilitat: torna la bicicleta. Havia quedat relegada a l'oci i ara reclama el seu lloc com a transport urbà. L'alarma per la contaminació i la irremeiable congestió de trànsit ha empès els ajuntaments a potenciar-la. I una preocupació més gran per formes de vida més saludables està fent que augmenti el nombre d'usuaris.

A Barcelona, els últims 10 anys s'han multiplicat per quatre els desplaçaments en bicicleta. Una gran densitat de població, carrils bici insuficients -molts de doble direcció-, bicicletes per les voreres i el desconeixement de les normes per part d'uns i altres han fet créixer una sensació de perill. Els quatre accidents mortals d'aquest any -2 vianants i 2 ciclistes- han contribuït a aquesta percepció.

És un moment de transició que el reportatge "Torna la bici" retrata. Parlem amb ciutadans que es desplacen cada dia en bicicleta a la feina i amb vianants i conductors que es consideren agreujats, amb veïns afectats per la implantació de la xarxa de carrils bici i amb usuaris d'aquests carrils que ara poden circular amb més seguretat.

Hem anat també a buscar un model que funciona, el de Copenhaguen, no per comparar-nos, sinó per buscar-hi claus. Fa unes dècades, la ciutat va posar la bicicleta com a primera prioritat de les seves polítiques i ha aconseguit que gairebé la meitat de la població es desplaci a la feina o als estudis en aquest mitjà.

Urbanistes i tècnics en mobilitat de tot el món aposten cada cop més per restringir l'accés del cotxe a centres urbans i fomentar la bicicleta. Torna la bici.

 

VÍDEOS RELACIONATS