Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Programa espia de l'empresa israeliana NSO Group

"Pegasus, l'espia a la butxaca", a "30 minuts"

Desenes de països de tot el món utilitzen el programa espia Pegasus. Oficialment per lluitar contra el terrorisme i el crim organitzat. Però la realitat és una altra. Periodistes, oponents polítics o activistes pels drets humans han estat espiats sistemàticament per règims autoritaris com els del golf Pèrsic. La "sorpresa" ha arribat quan s'ha descobert que aquests abusos també els han comès països occidentals com Hongria, Polònia o Espanya

 

"Pots atacar qui vulguis, on vulguis, quan vulguis.", afirma sense embuts Claudio Guarneri, director del laboratori tecnològic d'Amnistia Internacional, situat a Berlín.

"Si algú té interès i diners per atacar-te, és possible que ho aconsegueixi", confirma Elies Campo, investigador del laboratori canadenc The Citizen Lab.

"Entra mitjançant una trucada de WhatsApp perduda des d'un número desconegut. No cal ni despenjar la trucada", ratifica el periodista Ignacio Cembrero, expert en el Magreb, que va patir la infecció dels seu mòbil el 2019.

 

Tots parlen de Pegasus, el programa espia de l'empresa israeliana NSO Group, que fa anys que és en el punt de mira d'organitzacions de defensa dels drets civils a tot el món. Els abusos són incomptables. En nom de la "seguretat nacional" s'ha accedit als mòbils i les seves dades, no només de criminals, sinó d'oponents polítics o membres de la societat civil. La novetat no és l'espionatge en si, sinó l'abast que es pot assolir amb el programa israelià.

 

Instal·lacions d'NSO a Israel (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

 

Concentració de protesta per l'espionatge del Catalangate (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

 

Després de les primeres denúncies a la Unió Europea, a l'abril esclata el Catalangate. Amb 65 infeccions confirmades, és el cúmul de casos d'espionatge més gran que mai s'ha trobat el laboratori canadenc The Citizen Lab. "El nombre de casos del Catalangate dobla el més gran que havíem trobat fins ara en un país de Pròxim Orient", subratlla Elies Campo. "Se'ls ha anat la pinça, molt. No només quantitativament; qualitativament s'han passat. Han creuat línies que en un estat de dret no es poden creuar", es queixa Sergi Miquel, director del Consell de la República amb seu a Brussel·les. Ell va ser dels primers a ser espiat, per la seva proximitat a Carles Puigdemont.

 

Protesta al Parlament Europeu per l'espionatge amb Pegasus (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

 

Més tard, les infeccions es van estendre a desenes de membres de la societat civil, parelles sentimentals, familiars i advocats, com la parella de Jordi Cuixart, Txell Bonet, els advocats Andreu van den Eynde o Gonzalo Boye o fins i tot els pares d'Elies Campo. Ron Deibert, director de The Citizen Lab, alerta sobre la gravetat del cas, "Això té a veure amb una agència d'espionatge a Espanya que opera sense control, i és gairebé segur que hi ha moltes més víctimes que no tenen res a veure amb Catalunya."

 

L'advocat Andreu van den Eynde també va ser espiat (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

 

Txell Bonet, dona de Jordi Cuixart, víctima de Pegasus (Reportatge "Pegasus, l'espia a la butxaca")

 

Ara alguna cosa podria canviar. L'escàndol de l'espionatge indiscriminat és tan gros que fins i tot el Parlament Europeu ha engegat una comissió d'investigació que podria desembocar en alguna mena de regulació. El Catalangate, sense pretendre-ho, podria haver estat el detonant final. Quedarà per veure si portarà canvis a nivell estatal o si mai se sabrà qui operava el programa en tots els casos que ni Madrid ha gosat reconèixer.

 

"Pegasus, l'espia a la butxaca", de Jordi Regàs i Sara Segarra

 

Un reportatge de: Jordi Regàs i Sara Segarra
Imatge: David Bou
Muntatge: Marc Escolies
Producció: Montserrat Solanich

 

 

ARXIVAT A:
Pegasus
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut