Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Reflexions al voltant del "30 minuts" "Barra lliure"

Parlar del consum d'alcohol incomoda indústria, administració i consumidor

És difícil parlar de les begudes alcohòliques quan es tracta de qüestionar per què es ven un producte amb un ingredient tòxic com l'alcohol sense alertar dels seus perills a les etiquetes

Per què el consum d'alcohol és tan habitual que passa pràcticament desapercebut per la majoria de gent, fins i tot quan es beu massivament pel carrer? Per què fa divuit anys que es vol fer una llei estatal per reduir el consum d'alcohol i encara no s'ha fet? Són preguntes prou importants per buscar-ne les respostes.

Tractar sobre el consum d'alcohol és tractar d'una qüestió molt sensible. Es posen en alerta els fabricants de les begudes, els consumidors, els responsables polítics, els organitzadors d'actes culturals i esportius... I és que no és gens fàcil parlar-ne quan es tracta de qüestionar per què es ven una beguda amb un ingredient tòxic com l'alcohol sense alertar dels seus perills a les etiquetes. Tampoc agrada gaire a les persones que beuen, sense ser alcohòliques, que es qüestioni la beguda, perquè se senten jutjades. Ni als ajuntaments els agrada que ensenyem com es tolera el "botellón" als carrers, tot i que contradiu les normatives. O que no es persegueixen els comerços de 24 hores que venen alcohol a la nit, quan està prohibit. Ni els festivals musicals, fires populars o festes majors que estan patrocinades per marques alcohòliques, tot i que, sovint, l'alcohol els causa problemes.

Tot i això, fabricants, consumidors, polítics i organitzadors d'actes reconeixen, amb diferent grau, que actualment hi ha un problema amb el consum d'alcohol. Però ningú s'atreveix a liderar un canvi que porti a reduir-ne el consum. Al reportatge ens vam interessar per si la indústria de l'alcohol podria oferir una alternativa, com la cervesa sense alcohol. Aquesta beguda va néixer per als que no podien beure de cap manera, com certs professionals, embarassades i conductors, però ha anat guanyant mercat i ara ja representa el 15% de les cerveses que es beuen. Un èxit, únic a Europa, que ha sorprès els fabricants. Tot i la bona acollida, no vam trobar gaire interès de la indústria perquè creixi més a costa de la cervesa amb alcohol.

Tampoc sembla interessat el sector del vi a fer alguna cosa semblant. Un gran celler de Catalunya ja ha tret un vi desalcoholitzat, però el destina bàsicament a l'exportació. Vam contactar amb aquesta marca, però va declinar participar en el reportatge i donar a conèixer el producte. També ens consta que hi ha algun destil·lat que ha rebaixat el seu grau, però el sector tampoc aposta per seguir aquesta tendència.

En general, hem estat ben acollits arreu, tot i que la temàtica creava recel, per exemple, quan gravàvem la festa major de Gràcia, la Patum o la Festa de la Verema Antiga i del Vi. Un dels rodatges més compromesos va ser quan vam anar al Port Olímpic i al passeig Marítim de Barcelona la primera setmana de juliol. Sabíem que hi havia hagut queixes de veïns dels barris propers pel "botellón" que es feia a la zona, però no sospitàvem que acabaríem amenaçats per fer la nostra feina. Ràpidament ens va sorprendre la impunitat dels llauners, venedors ambulants de llaunes de cervesa, que, a més d'alcohol, en alguns casos venien també altres drogues als vianants.

Vam gravar també joves bevent a la platja, amb bosses plenes d'ampolles i llaunes, una pràctica prohibida a Barcelona. Però quan ens vam acostar per gravar les cues a les discoteques vam topar amb els guardes de seguretat privada que ens van aturar el rodatge una estona. Sort que teníem permisos per gravar! Vam continuar la nostra feina fins ben entrada la matinada i vam tornar al pàrquing a buscar el cotxe. Quan estàvem recollint el material, a punt de marxar, se'ns va travessar un cotxe per impedir el pas del nostre vehicle. En va sortir un home corpulent que ens va amenaçar perquè creia que havíem filmat la seva feina i com es robava als turistes. Per sort, al cap d'uns pocs minuts, l'home va pujar al seu cotxe, sense deixar d'amenaçar-nos si sortia a les imatges i va marxar.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut