Diumenge, a les 21.55, a TV3

"30 minuts" repassa 25 anys de cooperació per al desenvolupament

El reportatge de diumenge explica les causes i les conseqüències de l'acampada del 1994 a la Diagonal de Barcelona pel 0,7% i analitza l'actualitat de la cooperació internacional per al desenvolupament a Catalunya.
OBJECTIU 0,7

El reportatge recorda l'acampada que fa 25 anys va omplir de tendes de campanya la Diagonal de Barcelona i diverses ciutats catalanes i espanyoles, i que reclamava que els governs espanyol i català complissin la resolució de l'ONU que, des de 1972, demanava que els països destinessin el 0,7% del seu producte interior brut a ajudar els països amb més necessitats.

D'on sorgeix la xifra del 0,7%? Per què es va convocar l'acampada? Qui hi va participar? Com era el dia a dia dels acampats? Com va acabar? Quines conseqüències va tenir? Són algunes de les preguntes que respon el reportatge, que també analitza en quin punt es troba la cooperació internacional al nostre país 25 anys després que més de 1.600 tendes s'instal·lessin a la Diagonal de Barcelona durant un mes i mig.

"Objectiu 0,7%" explica també quines administracions públiques han arribat a dedicar aquesta xifra a la cooperació i quines s'han mantingut sempre en nivells molt més baixos. El reportatge també analitza errors i encerts comesos durant aquests 25 anys per les entitats cooperants, analitza les causes estructurals que provoquen la desigualtat entre països i planteja els reptes de futur de la cooperació internacional per al desenvolupament que es fa a Catalunya.

"Objectiu 0,7%" compta amb la participació de diferents testimonis que van participar a l'acampada de la Diagonal, com l'advocat i polític Jaume Asens; l'exdiputada al Parlament Gabriela Serra; l'activista Josep Maria Hosta; el president d'Intermon-Oxfam i professor d'Esade Ignasi Carreras; la vicepresidenta de Lafede.cat, Núria Iglesias, o l'economista Arcadi Oliveras. També hi participen activistes que van organitzar l'acampada que es va fer a Madrid. I també es recullen les opinions del president de la Generalitat quan es va organitzar l'acampada, Jordi Pujol; de l'actual conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Alfred Bosch; de la directora de l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional per al Desenvolupament, Aina Calvo; del director del Fons Català de Cooperació per al Desenvolupament, David Minoves; de l'exalcalde d'Arbúcies Jaume Soler, un dels primers polítics que va impulsar a Catalunya la cooperació internacional, o del cantant Pemi Fortuny, que va deixar el grup Lax'n'Busto per anar a desenvolupar projectes de cooperació a Sierra Leone.

Direcció i guió: Jordi Portals / Realització: Benet Roman / Producció: Pau Riera.

Una producció de Som* i Fons Català de Cooperació al Desenvolupament