"La batalla de Navalni", a "30 minuts"

Navalni contra Putin

Com en una d'aquelles partides d'escacs de l'època de la guerra freda en què s'enfrontaven jugadors dels Estats Units i de la Unió Soviètica, Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin, en juga una de personal i sense quarter contra el president de Rússia i el seu règim autocràtic

Actualment Navalni és, des de fa unes setmanes, en un hospital penitenciari perquè el seu estat de salut s'havia deteriorat a conseqüència d'una vaga de fam que feia des del 31 de març passat i que finalment va deixar. Aquesta vaga de fam és l'enèsim embat d'aquest advocat, activista i polític contra Putin. En aquest cas, reclamava el dret a ser tractat per un metge de la seva confiança per valorar el seu estat de salut, perquè des que va ser empresonat, el febrer passat, tenia molt dolor i sospitava que li estaven fent alguna cosa. En el fons de tot plegat hi ha la desconfiança amb el sistema que presideix Putin, a qui acusa de persecució política i d'estar al darrere d'un intent d'assassinat per enverinament, l'any 2020.

Navalni ha tornat a ser condemnat, aquest cop a tres anys i mig de presó, per haver trencat la llibertat condicional a què estava sotmès per una condemna anterior, l'any 2017, acusat de frau. De fet, va ser la seva esposa, Iúlia Navàlnaia, qui va demanar que fos traslladat a un hospital fora de Rússia i, finalment, davant de la pressió internacional, es va autoritzar la seva sortida del país. Va ser ingressat en un hospital d'Alemanya per tractar-se de l'enverinament amb l'agent nerviós Novitxok i quan va decidir tornar a Rússia, va ser detingut, jutjat i empresonat, i haurà de passar dos anys i vuit mesos a la presó, perquè se li ha descomptat el temps que va passar en arrest domiciliari abans de l'episodi de l'enverinament. Aquest és un capítol més d'una llarga lluita que busca un futur per a Rússia sense Vladímir Putin, però que està tenint greus conseqüències per a ell.

Navalni, amb la seva dona i els seus dos fills a l'hospital La Charité de Berlín

Navalni va començar la seva croada per la democràcia i contra la corrupció a Rússia a través d'un blog personal, des d'on va acusar Putin, el partit Rússia Unida i els seus aliats, de "lladres i pocavergonyes". En el combat de Navalni contra Putin, aquest comptava, fins aquesta mateixa setmana, amb la Fundació Anticorrupció, amb una xarxa de més de 40 oficines arreu del país, des d'on centenars de treballadors i col·laboradors investigaven l'elit econòmica i política russa. Però en ser acusats per la Fiscalia d'"organització extremista", han decidit congelar les seves activitats i tancar les seus. Quan es va crear aquesta xarxa, el 2011, la intenció era organitzar protestes contra la corrupció i el frau electoral i que Navalni es pogués presentar a les eleccions presidencials, però amb unes acusacions de frau falses i una condemna a presó que va quedar suspesa, ja no s'hi va poder presentar.

Una de les principals col·laboradores de Navalni en la seva croada contra la corrupció a Rússia és Maria Pevchikh. En el reportatge "La batalla de Navalni" que emet el "30 minuts" aquest diumenge 2 de maig, explica com l'any passat, amb motiu de l'hospitalització d'urgència de Navalni per causes desconegudes, va córrer amb el seu equip de col·laboradors cap a l'habitació d'hotel de Sibèria on s'havia allotjat Navalni, per buscar proves de l'intent d'assassinat i es van endur el que van trobar per fer-ho analitzar pel laboratori de la Bundeswehr, a Alemanya. Aquest laboratori militar va trobar rastres de l'agent nerviós Novitxok en una de les ampolles que Pevchikh havia agafat de la tauleta de nit de Navalni.

"Vam demanar a la direcció de l'hotel que ens deixés entrar a la seva habitació. Encara no l'havien netejat. Vam agafar tot el que hi vam trobar i ho vam guardar en bosses ben tancades. Després, el laboratori de la Bundeswehr va trobar rastres de l'agent nerviós Novitxok en una de les ampolles que jo havia agafat de la seva tauleta de nit", explica Pevchikh.

En col·laboració amb el grup d'investigació Bellingcat, Pevchikh va aconseguir identificar els agents de l'FSB, els serveis secrets russos, que l'havien estat seguint fins a Sibèria, i juntament amb Navalni, els van parar una trampa per fer-los confessar. El mateix Navalni, fent-se passar per un alt funcionari que volia fer un informe sobre l'operació, va aconseguir que un dels agents de l'FSB piqués l'ham i va explicar com havien fet servir el verí i havien fet desaparèixer les proves.

"Va ser trist, divertit i bo al mateix temps. Va ser trist perquè es va veure el nivell que tenen els serveis de seguretat russos, i bo perquè ens va ajudar a resoldre un misteri que reconec que jo tenia molt poques esperances que poguéssim resoldre."

A la seva tornada a Rússia, Navalni va fer publicar a YouTube un vídeo en què acusava Putin de ser un corrupte amb lletres majúscules. En el vídeo, que va tenir 110 milions de visualitzacions, s'explica amb tot luxe de detalls el palau secret que Putin tindria a prop de Guelendjik, a la vora del mar Negre, valorat en més de 1.200 milions d'euros. Putin va negar que tingués res a veure amb el palau, però allò va encendre les protestes arreu de Rússia.

Una imatge dels enfrontaments entre els manifestants i la policia

L'escriptor i analista rus Arkadi Ostrovski, que va coincidir amb Navalni a la seva tornada a Rússia, hi dona tota la credibilitat. "El que se sap és que aquest palau existeix. El protegeix l'FSB, els serveis de seguretat russos, i la policia de fronteres. La zona no es pot sobrevolar. I està relacionat financerament amb els amics de Putin. Si sembla un ànec, crida com un ànec i camina com un ànec, segurament deu ser un ànec, oi?"

Navalni és un personatge polièdric i sovint envoltat per la polèmica. L'any 2007 feia discursos d'un abrandat nacionalisme radical i en un dels vídeos va comparar els militants txetxens amb escarabats, i suggeria que se'ls havia de matar. Al mateix temps feia declaracions a favor de la democràcia i de l'imperi de la llei. Aquestes sortides de to les ha aprofitat l'equip de Putin per desprestigiar-lo i arraconar-lo políticament. I la justícia ha fet la seva part per inhabilitar-lo, amb judicis i condemnes que el mateix Tribunal Europeu de Drets Humans han considerat que no s'ajustaven a dret. Però la lluita sense quarter de Navalni és a tot o res, encara que sap que li pot arribar a costar la vida. El 2018, quan es volia presentar a les eleccions presidencials, deia: "El govern preferiria que jo no fos mai candidat, que no fes mai campanya, que no investigués mai la corrupció. A mi no m'interessa què pensa el govern. Em vull presentar a les eleccions per canviar el govern, per fer-lo fora del poder."

El desafiament de Navalni continua i els seus seguidors el consideren l'únic líder de l'oposició amb possibilitats de batre Putin en les eleccions del 2028. Això sí, sempre que arribi a poder ser candidat.

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut