Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"30 minuts" analitza el perfil de l'agressor grupal

Les violacions en grup, la punta de l'iceberg del masclisme estructural

En els últims cinc anys s'han denunciat a Catalunya 269 delictes sexuals comesos per dos o més agressors. S'estima que la xifra podria ser molt superior, ja que només l'11% de les agressions sexuals acaben en denúncia. Diverses expertes en psicologia, criminologia i justícia creuen que la clau està en trencar amb els esquemes de la societat patriarcal que conflueixen en aquesta mena d'agressions

Neus Mármol Baladas

La Manada de Pamplona, l'any 2016, va ser el primer cas mediàtic d'agressió sexual en grup a Espanya. Cinc anys més tard, continuen sortint a la llum més casos. A Manresa, el 29 d'octubre del 2016 sis joves van violar una noia de 14 anys mentre un setè es va masturbar mentre els mirava. A finals de juny del 2018, els Mossos d'Esquadra van detenir un grup de joves que haurien violat en grup una noia en sortir d'una discoteca a Molins de Rei. El 3 de febrer del 2019, tres homes van violar una noia de 18 anys en una nau industrial a Sabadell. I la llista continua.

Són casos que han fet aflorar un modus operandi de molts grups d'homes joves que gaudeixen de la dominació sexual conjunta, que veneren la seva consumació i que solen gravar-la en vídeo per lluïr-la com un trofeu. Segons Gemma Altell, psicòloga social, l'agressió sexual en grup "no té estrictament una naturalesa sexual, sinó purament de dominació i d'una mostra de masculinitat i de força entre homes respecte d'altres homes".

 

El vídeo '10 Hours of Walking in NYC as a Woman' mostra com una noia és assetjada repetidament mentre passeja per Nova York
El vídeo "10 Hours of Walking in NYC as a Woman" mostra com una noia és assetjada repetidament mentre passeja per Nova York

 

Els agressors sexuals en grup tenen una mitjana de 21 anys

Els violadors en grup són joves d'entre 20 i 25 anys, molts d'ells amb parella, que no coneixen la víctima i que sols no cometrien aquestes agressions sexuals múltiples. "Reforçats pel grup, fan aquest pas que probablement a soles no farien", assegura Alba Alfageme, psicòloga especialista en violència sexual.

"És un perfil més normalitzat des del punt de vista psicològic, delictiu o social que l'agressor sexual solitari", explica Antonio Andrés Pueyo, expert en psicologia de la violència.

És un perfil que sorprèn, ja que s'allunya de la idea del violador solitari, que sol rondar els 29 anys, amb un trastorn mental i que no pot accedir de forma lliure a les dones perquè no és prou atractiu.

 

Més denúncies, poques condemnes

A Catalunya es denuncien tres violacions al dia, però moltes d'elles no arriben mai a traduïr-se penalment. L'any 2020, només el 15,43% de denúncies per delictes sexuals van acabar amb condemna. Carlos Pascual Alfaro, magistrat del jutjat violència sobre la dona número 1 de Barcelona, argumenta que en casos com aquests hi ha poques proves, ja que es basen en la declaració de la víctima. Un interrogatori gens fàcil d'abordar per la situació d'extrema vulnerabilitat a la qual s'enfronta.

El magistrat reconeix la falta de coneixement per part dels tribunals en aquest tipus de casos. "Apliquem resolucions injustes per falta de coneixement. Ens calen eines per entendre una agressió sexual, com afecta la víctima i com això es reflecteix en el comportament posterior de la víctima", conclou. En molts judicis, les noies agredides pateixen la revictimització, ja que se sol qüestionar més la seva innocència i no tant la culpabilitat dels agressors.

Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
Seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya

El model de masculinitat, en crisi

Segons el psicòleg i professor de Psicologia Social a la Universitat de Girona Joan Roa, les agressions sexuals col·lectives són la culminació de diversos patrons de masculinitat que es reprodueixen en la societat patriarcal i que generen una sensació de por en les dones.

"Són comportaments que creen el caldo de cultiu propici perquè es donin aquestes agressions sexuals amb aquesta potència i impacte", argumenta el psicòleg i professor de Psicologia Social a la Universitat de Girona Joan Roa

Un dels factors que influeix en aquests comportaments de dominació masculina és la pronografia, on sovint es reprodueix el rol de submissió de la dona, amb escenes de violència que molts joves intenten imitar. La publicitat i les xarxes socials també intervenen en la mirada sobre el sexe i les relacions, imaginaris que solen reproduir el mateix model de masculinitat.

"La masculinitat està en crisi com a model tradicional. Els homes han de trobar altres maneres d'estar amb les dones", reflexiona Gemma Altell.

"Sabem quin model de masculinitat rebutgem, però no tenim clar quin és el que volem", afegeix Joan Roa. "Tot el masclisme que podem tallar en el dia a dia és benzina que no pot prendre i baixem les probabilitats perquè no acabin ocorrent fenòmens com les agressions sexuals col·lectives", conclou.

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut