Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La sobreexposició al mòbil a "30 MINUTS"

L'abús de les pantalles redueix el coeficient intel·lectual d'infants i adolescents

"La gran distracció" és el retrat d'una preocupació: el temps fora de control que els adolescents dediquen al mòbil i a les pantalles recreatives. Les estadístiques són alarmants, properes a les d'addiccions: més d'un 31% es connecten més de cinc hores al dia, i el cap de setmana, dos de cada deu nois i noies ho fan durant tot el dia.

L'ús majoritari del mòbil i les pantalles, segons l'Unicef, és bàsicament recreatiu. Com està afectant el seu procés d'aprenentatge? La concentració, la capacitat dialèctica, l'esperit crític, el nivell de llenguatge, les relacions humanes i el desenvolupament del cervell?

La preocupació s'ha anat estenent entre les famílies, s'ha instal·lat a les escoles, a les consultes hospitalàries i a l'administració, i ja hi ha governs d'arreu del món que han optat per legislar.

Les estadístiques són alarmants: més d'un 30% dels adolescents es connecten més de cinc hores al dia ("La gran distracció" ccma)

Al reportatge parlen els pares i mares, els professors d'institut i els psicòlegs clínics, que es troben cada cop més famílies desorientades perquè no saben com gestionar les tecnologies a casa. El "30 minuts" entrevista investigadors d'arreu del món que fa anys que alerten d'una situació que s'ha descontrolat: el neurocientífic francès Michel Desmurget, el psiquiatre alemany Manfred Spitzer, autor del llibre "Demencia digital", i l'escriptora i periodista Marta Peirano, autora d'"El enemigo conoce el sistema".
 

L'ús descontrolat de les pantalles afecta les relacions humanes ("La gran distracció", CCMA)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 30 minuts (@30minutstv3)

 

Manfred Spitzer, doctor en Psiquiatria a la Clínica Universitària d'Ulm:
 

"L'ús del cervell és el que et fa aprendre. Si li treus esforç i se li posen les coses més fàcils, aprendrà menys. Qualsevol tecnologia que faci treballar menys el cervell, que li tregui activitat mental, no és bona per aprendre, per definició."

 

Estudis de neurociència adverteixen dels perjudicis en els nadons quan una pantalla s'interposa en la relació amb els altres ("La gran distracció", CCMA)

 

Michel Desmurget, neurocientífic de l'Institut de Ciències Cognitives de Lió:

"Els estudis demostren que, com més temps passen a les pantalles recreatives, més costa que s'estructurin les xarxes del cervell."


El mòbil i les aplicacions que conté són una distracció capaç de superar totes les altres distraccions: se sobreposen a la vida real i s'imposen a les hores de son, a les tasques escolars i a les interaccions familiars, en un foc creuat d'estímuls emocionals difícil de gestionar per a un cervell en plena formació, com és el d'un adolescent.

El mòbil i les seves aplicacions són una distracció que supera totes les altres ("La gran distracció", CCMA)

 

En un experiment de la Universitat de York del Canadà, s'analitza la capacitat de concentració de 80 estudiants durant una classe si van fent petites navegacions distractores amb l'ordinador. El resultat: un 11% de pèrdua d'informació de la lliçó, uns apunts més pobres i més incomplets.

Michel Desmurget, neurocientífic de l'Institut de Ciències Cognitives de Lió:

"El temps que els adolescents dediquen a les pantalles és colossal. Cada cop que diem que hem arribat al cim de l'Everest i que ja no es pot pujar més, continua pujant."
 

Investigadors d'arreu del món alerten que la gestió de les tecnologies a casa s'ha descontrolat ("La gran distracció", CCMA)

Un reportatge de Genís Cormand i Xavier Bonet

Imatge i muntatge: Txus Navarro

Producció: Cristina Rivas

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut