Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La reinserció funciona?

"La segona oportunitat". La reinserció penitenciària, al "30 minuts"

Està preparada la societat per donar una segona oportunitat a les persones que han estat privades de llibertat? Es fa prou des de les institucions públiques perquè la reinserció sigui una realitat? Per què el tercer sector és imprescindible en aquest tema? El reportatge "La segona oportunitat" fa un atansament al món de la reinserció a través de diversos testimonis que l'han viscuda des de dintre. També dona veu a empresaris, terapeutes, representants públics i treballadors del tercer sector.

La reinserció funciona?

Segons l'exconsellera de Justícia Lourdes Ciuró, la reinserció és un èxit quan la persona que ha sortit de la presó no hi torna, no reincideix. 

El tercer sector, però, diu que en molts casos la reinserció no hauria d'acabar en el moment en què s'acaba una condemna. Moltes persones que han passat per una condemna llarga tenen por de sortir, por de tornar a la realitat, por de la societat. El tercer grau, les sortides programades a l'exterior mentre es compleix pena, proporcionen un contacte amb la realitat abans de tenir la llibertat total, que resulta bàsic per garantir que la reinserció sigui un èxit, però no tothom pot gaudir d'aquests tercers graus. 

 

Brians 2 és la presó més gran de Catalunya. Actualment hi conviuen prop de 1.200 interns repartits en 8 mòduls (Reportatge "La segona oportunitat")

 

El tercer sector

El reportatge mostra també el paper clau que juga el tercer sector en el procés de reinserció. Allà on no arriba l'administració pública hi arriba, amb moltes dificultats, un tercer sector que ha de demanar subvencions per poder fer la seva tasca, una absurditat. 

 

La Maribel compleix el final de la seva condemna, amb un tercer grau que li permet viure i dormir en un pis de la fundació Hermanas de la Caridad, un "pis presó" que facilita la reinserció (Reportatge "La segona oportunitat")

 

Entitats privades com la fundació social Filles de la caritat, que ofereixen pisos perquè les internes i interns en risc d'exclusió puguin fer un tercer grau fora de la presó, o bé la Fundació Obra Mercedària, que ofereix llars i acompanyament a persones que surten en llibertat total però que no tenen ningú que els esperi, persones que surten sense xarxa i que, sense un acompanyament, segur que no se'n sortirien.

 

La fundació Obra Mercedaria és l'única entitat a l'Estat que té pisos per a persones que surten de la presó en llibertat total però sense cap mena de xarxa. La fundació els proporciona sostre, aliment i assessorament per intentar fer possible la reinserció (Reportatge "La segona oportunitat")

 

L'estigma de la feina

Un dels aspectes clau per garantir una bona reinserció és l'accés al mercat laboral després de passar per la presó. Per aquest motiu, des de la presó s'ofereixen tallers de formació i també la possibilitat de treballar (amb un sou, alta a la Seguretat Social…) des de dins dels murs. Però en sortir i cercar feina, els empresaris no estan disposats a contractar persones que han passat per la presó, i això els estigmatitza, els marca i, lògicament, els dificulta la reinserció.

 

La Penélope va trobar la primera feina en un dels restaurants del xef Joan Escribà. Molt crítica amb el sistema penitenciari, diu que les feines que es fan a la presó representen mà d'obra barata (Reportatge "La segona oportunitat")

 

A "La segona oportunitat", el xef i propietari de tres restaurants Joan Escribà ens explica la seva experiència contractant persones que surten de la presó, i Laura Liarte, directora general de l'empresa Hohner, ha instal·lat un línia de producció a l'interior del centre penitenciari Puig de les Basses, dues experiències poc conegudes però rellevants.  

 

La societat no està preparada per a la reinserció

Durant la fase de producció del reportatge, ens hem trobat amb una dificultat molt important: trobar persones que hagin passat per la presó i que, un cop reinserides, ens vulguin exposar el seu punt de vista. 

La por del rebuig i de l'aïllament social ha fet que testimonis molt rellevants es repensessin la participació en aquest reportatge durant la producció del reportatge. Aquest fet és la confirmació que la societat no està preparada, la societat continua criminalitzant aquestes persones, encara que hagin complert la condemna.

Però també hem trobat gent valenta com la Penélope, la Mònica, la Maribel, en Keita, l'Alfons… que sí que han donat la cara i ens han explicat les seves realitats i dificultats en la recerca d'aquesta segona oportunitat. 

 

La Mónica, de nacionalitat cubana, ha patit un periple judicial que de fet encara no ha acabat. En llibertat des de fa un parell d'anys, ha de presentar-se als jutjats cada 15 dies per una altra causa que ha recorregut (Reportatge "La segona oportunitat")

 

Un reportatge de Xavi Montanyà i Núria Font.
Producció executiva Eugènia Giné.
Una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Mamba Media.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut