Què hem de fer amb els nostres boscos?
Catalunya, una de les regions més boscoses d'Europa, desaprofita bona part del seu potencial com a productora de fusta. És plena de boscos abandonats, crescuts sense control, que comporten un gran risc d'incendi. Com s'ha de gestionar aquest patrimoni públic i privat? "30 minuts" dona veu a tots els sectors implicats
El 62% del territori a Catalunya és de bosc. Darrere de Suècia, Finlàndia i Àustria, Catalunya està considerada la regió europea més boscosa, amb 2 milions d'hectàrees forestals. Una gran infraestructura verda que en els darrers 40 anys hem menystingut. La gestió forestal tant dels boscos públics com dels privats és la gran assignatura pendent. D'una banda, tenim boscos abandonats que comporten un alt risc d'incendi i, de l'altra, no estem aprofitant tota la fusta que podríem extreure per a la indústria i la bioeconomia.
La indústria logística reclama palets de fusta per al transport de mercaderies, però les serradores estan tancant o reduint la seva producció perquè no els arriben prou troncs. Falta mà d'obra i cada vegada hi ha menys gent que treballi al bosc perquè és una feina dura i poc mecanitzada.

Què hem de fer amb els nostres boscos?
"No ser conscients que estem infravalorant un recurs i del perill que suposa mantenir els boscos d'aquesta manera, i no exigir-ho als nostres representant legals... estem tirant-nos pedres al nostre propi taulat. Crec que estem en una emergència forestal.", Iolanda Domenjó, enginyera forestal i portaveu de les serradores catalanes, ARESCAT

La radiografia dels científics
El canvi climàtic s'accelera i està assecant els nostres boscos, els està estressant i molts estan caducats i afeblits. Els arbres que veiem avui van néixer amb un altre clima, que no és el d'ara.
Fins a la dècada dels 60, la pagesia mantenia els boscos a ratlla, es podia viure del bosc i es feien tales controlades. A més, el discurs ecologista de "tallar un arbre és un crim" ha imperat. I hem arribat al 2022 amb una massa forestal que ha crescut descontrolada.

Canvi de paisatge
"Ens haurem d'acostumar a canvis en el paisatge", diu el científic del CREAF Eduard Pla. I justament això és el que reclama el cap dels GRAF dels Bombers Marc Castellnou, que tem l'arribada de megaincendis, que assegura que no podran combatre.
"Hem de canviar de model de país, hem de canviar la manera de pensar. El repte no és defensar el paisatge que tenim. És decidir crear el paisatge que ens permetrà viure sota el canvi climàtic.", Marc Castellnou, cap dels GRAF de Bombers de la Generalitat
A Catalunya no hi ha desforestació, al contrari. Hi ha molts boscos i un gran perill d'incendi. Dels 14 tipus d'incendis forestals que hi ha a Europa, Catalunya els té tots.

LA REVOLUCIÓ FORESTAL: canvi de paradigma socioeconòmic
Quins són els boscos que volem com a país? Qui els ha de gestionar? Qui paga la gestió i qui n'ha de treure un rèdit?
El Departament d'Acció Climàtica ha augmentat de 3 a 18 milions d'euros el pressupost per a la gestió forestal. I per primera vegada a la història, acaba d'aprovar ajudes directes als propietaris per valor de 4,5 milions d'euros. Però els propietaris volen canvis en les diferents lleis que imperen als boscos, i que es puguin revaloritzar els terrenys forestals per treure'n més profit.
Economistes especialitzats en forest aposten per la bioeconomia. El Consell d'Europa ha aprovat el "pacte verd", segons el qual cal descarbonitzar la indústria. Substituir plàstics, acer i formigó per la fusta. #eugreendeal
L'economia circular basada en el reciclatge, i la bioeconomia, basada en productes orgànics, són els pilars que fonamenten el "pacte verd" europeu. I dins aquest pacte, hi ha la creació del nou moviment, Wood4bauhaus, que aposta plenament per la construcció en fusta i substituir el formigó, molt més contaminant.
"Això és una revolució absoluta, estem immiscits en una revolució de primer ordre.", Teresa Jordà, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural:

A Catalunya només s'aprofita el 35% de material forestal que hi ha als boscos, la meitat que a Europa. La bona notícia és que, segons els experts, tenim prou fusta per complir amb el pacte verd europeu. I un d'aquests aprofitaments on Catalunya pot assumir lideratge és la fusta contralaminada CLT per a la construcció d'edificis.
En el reportatge sentim les veus dels principals actors d'aquesta "revolució forestal": enginyers forestals, economistes, govern, propietaris de boscos, ecologistes i empresaris de la fusta que ens mostren un món sovint desconegut. I veurem exemples clars de boscos actuals i les possibles solucions a l'amenaça que es cremin. També hem visitat els treballs forestals que fan a Occitània, on les màquines processadores tallen, esbrossen i apilen els troncs de forma molt més efectiva que els motoserristes que treballen aquí.
Un reportatge de Mireia Prats i Joan Carles Calvera
Producció: Hanneke Van Spaandonk
Imatge: Bernat Suñé
- ARXIVAT A:
- Medi ambientIncendis