"Cervesa artesana: ReEvolució" és el títol del reportatge del programa "30 Minuts" en el qual he tengut la sort de treballar. D'aquesta immersió en cervesa artesana que ha durat prop de tres mesos, n'he extret força conclusions. N'he intentat fer un resum en deu punts, deu coses bàsiques sobre l'estat actual del sector cerveser artesà al nostre país.   1. Catalunya compta amb les restes més antigues de cervesa artesana de tot Europa: 6.400 anys! Sí, Catalunya. Ni Alemanya, ni Bèlgica, ni Anglaterra. Costa de creure, però és així.   2. A Catalunya hi ha un centenar de fàbriques de cervesa i un centenar llarg de bars especialitzats. Però la cervesa artesana només ven l'1% de tota la que es consumeix al país. Aquest percentatge, en alguns estats nord-americans supera el 50% (Califòrnia i Colorado, per exemple, dos paradisos cervesers).   3. La malta no és cap cereal. És un cereal que s'ha sotmès a un procés de germinat i torrat. Es pot maltejar ordi, blat o, fins i tot, arròs. A la postguerra feien cafè de d'ordi maltejat que havien torrat molt, moltíssim. Vet aquí per què les cerveses negres tenen aquest color.   4. L'ingredient estrella de la cervesa artesana en aquests moments és la flor de llúpol. El llúpol és una planta família del cànnabis, però sense propietats psicoactives. Ara bé, a tothom li fa molta gràcia quan li expliquen el parentiu. Es veu que les dues plantes fan riure.   5. Un dels reptes principals que té la cervesa artesana catalana és que sigui feta amb ingredients produïts a Catalunya. L'aigua sí que és 100% d'aquí i és l'ingredient principal de la cervesa, oi?     6. Algunes marques catalanes de cervesa artesana exporten fins a la meitat de la seva producció a l'estranger. I els estrangers comencen a venir aquí a beure la nostra cervesa.   7. La diferència entre la cervesa anomenada industrial i l'anomenada cervesa artesana no és clara. Fan servir processos similars a escales diferents. Hi ha qui diu que els objectius són totalment diferents i que no hi ha debat. I, fins i tot, qui es pregunta si s'ha de dir "cervesa artesana" perquè es fa amb màquines i alta tecnologia. Si no, seria millor dir-ne cervesa de qualitat. Hi ha qui es pregunta què hi havia abans del Big Bang i si Déu existeix. Sortim d'aquest jardí. Punt 8.   8. Un dels millors restaurants de tot el món, el Celler de Can Roca, té una carta de cerveses excel·lent i es prepara per fabricar les seves pròpies. Les artesanes també han envaït els supermercats. Fins i tot hi ha marques que semblen o volen semblar artesanes catalanes com La Brava (feta a Txèquia). Ho expliquen ells mateixos al seu web. Bravo!   9. Durant els darrers 100 anys, a Catalunya i bona part del món quasi només s'ha begut un estil: la lager internacional, inspirada en les cerveses Pilsner. Per tant, molta gent que diu "m'agrada" o "no m'agrada" la cervesa, en realitat està dient "m'agrada (o no m'agrada)" l'estil lager internacional.   10. Existeixen un centenar d'estils i subestils cervesers. Cerveses àcides, dolces, amargants, tèrboles, cristal·lines, amb molt o poc alcohol L'any 2017, els cervesers catalans van treure al mercat 1.032 cerveses diferents. Trobar la cervesa que t'agrada o la que més t'agrada és un viatge que molts catalans emprendran en els propers anys. La primera passa: veure el "30 Minuts" "Cervesa artesana: ReEvolució".