Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin
Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin
El principal opositor de Putin

"La batalla de Navalni", a "30 minuts"

Aleksei Navalni, el principal opositor de Vladímir Putin i el seu règim autocràtic, fa una setmana que és en un hospital penitenciari perquè el seu estat de salut s'havia deteriorat a conseqüència d'una vaga de fam que feia des del 31 de març passat.

La vaga de fam de Navalni és l'enèsim embat d'aquest advocat i polític contra el president rus. En aquest cas es tractava de reclamar el dret a ser tractat per un metge de la seva confiança perquè valorés el seu estat de salut, ja que des del seu empresonament té molt dolor. En el fons de tot plegat hi ha la desconfiança amb el sistema que presideix Putin, a qui acusa de persecució política i d'estar al darrere d'un intent d'assassinat per enverinament l'any 2020.

El febrer passat, Navalni va ser condemnat a tres anys i mig de presó per haver trencat la llibertat condicional a què estava sotmès per una condemna anterior –l'any 2017– acusat de frau. De fet, va ser la seva dona, Iúlia Navàlnia, qui va demanar que fos traslladat a un hospital fora de Rússia i, finalment, davant de la pressió internacional, es va autoritzar la seva sortida del país. Va ser ingressat en un hospital d'Alemanya per tractar-se de l'enverinament amb l'agent nerviós Novitxok. Aquest és un capítol més d'una llarga lluita que busca un futur per a Rússia sense Vladímir Putin, però que ha tingut greus conseqüències per a ell.

El reportatge "La batalla de Navalni" ens mostra les protestes que, des de finals de gener, s'han escampat arreu del país arran de la detenció, el judici i la presó d'Aleksei Navalni, que va tenir lloc quan va decidir tornar a Rússia, tot i saber el que li passaria.

L'acció de Navalni contra Putin ha comptat, des de fa tres anys, amb milers de treballadors i col·laboradors que fan feina a les seus que tenen a més de 40 ciutats. La intenció –en aquell moment– era que Navalni es pogués presentar a les eleccions presidencials, però amb unes acusacions de frau falses i una condemna de presó que va quedar suspesa, ja no s'hi va poder presentar.

Una de les principals col·laboradores de Navalni en la seva croada contra la corrupció a Rússia és Maria Pevchikh. En el reportatge, ella explica com juntament amb el seu equip van córrer cap a l'habitació de l'hotel de Sibèria on s'havia allotjat Navalni, per buscar proves de l'intent d'assassinat –l'agost passat–, i com es van endur el que van trobar per fer-ho analitzar al laboratori de la Bundeswehr, a Alemanya. Aquest laboratori militar va trobar rastres de l'agent nerviós Novitxok en una de les ampolles que Pevchikh havia agafat de la tauleta de nit de Navalni.

També explica que, en col·laboració amb el grup d'investigació Bellingcat, va identificar els agents de l'FSB –els serveis secrets russos– que l'havien estat seguint fins a Sibèria, i juntament amb Navalni els van parar una trampa per fer-los confessar. Fent-se passar per un alt funcionari que volia fer un informe sobre l'operació, un dels agents d'FSB va picar l'ham i va explicar com havien fet servir el verí i havien fet desaparèixer les proves.

A la seva tornada a Rússia, Navalni va fer publicar a YouTube un vídeo en què acusava Putin de ser un corrupte amb lletres majúscules. En el vídeo, que va tenir 110 milions de visualitzacions, s'explica amb tot luxe de detalls el palau secret que Putin tindria a prop de Guelendjik, a la vora del mar Negre, valorat en més de 1.200 milions d'euros.

Putin va negar que tingués res a veure amb el palau, però allò va encendre les protestes arreu de Rússia.

Navalni és un personatge polièdric i sovint envoltat per la polèmica. L'any 2007 feia discursos d'un abrandat nacionalisme radical, i en un dels vídeos va comparar els militants txetxens amb escarabats, suggerint que se'ls havia de matar. Al mateix temps feia declaracions a favor de la democràcia i de l'imperi de la llei. Aquestes sortides de to les ha aprofitat l'equip de Putin per desprestigiar Navalni i arraconar-lo políticament. Però la lluita sense quarter de Navalni és a tot o res, encara que li pugui arribar a costar la vida. El desafiament continua i els seus seguidors el consideren l'únic líder de l'oposició amb possibilitats de batre Putin en les eleccions de 2028. Això sí, sempre que arribi a poder ser candidat.

 

Un reportatge d'Eric Campbell

Imatge: Dmitry Demyanov, Aleksander Elkan , Arnas Mazylis , Tom Hancock

Una producció de Foreign correspondant  - ABC Austràlia

 

ARXIVAT A:
Aleksei Navalni
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut