Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La petroquímica un any i mig després de l'accident mortal, a "30 minuts"

Hidrogen verd: la salvació de la petroquímica de Tarragona?

El polígon petroquímic de Tarragona és el que genera més diòxid de carboni (CO2) a Catalunya i l'objectiu de la UE de reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle el 2050 fent servir l'hidrogen verd l'afecta de ple

TEMA:
Crisi climàtica

Tarragona va viure el 14 de gener del 2020 el pitjor accident de la història de la petroquímica. Tres morts, vuit ferits i diverses destrosses materials són algunes de les conseqüències de l'explosió a la química IQOXE a la Canonja, al Tarragonès.  Gairebé un any i mig després de l'accident, les causes encara s'estan investigant i els treballadors continuen denunciant IQOXE perquè no escolta les seves reivindicacions laborals.

Flama d'etilè de la petroquímica de Tarragona
Flama d'etilè de la petroquímica de Tarragona

El reportatge del 30 minuts "Conviure amb el risc" mostra com van viure l'accident els veïns de la Canonja i del barri de Bonavista de Tarragona, a pocs metres de l'empresa IQOXE. 17 mesos després de l'accident, els veïns dels tres pisos afectats per l'explosió al barri de Torreforta de Tarragona continuen desallotjats i no saben quan podran tornar a casa. Ara com ara, moltes persones encara no han superat la por que van passar aquell dia.

"El neguit aquest que tenia la gent, de si 'algun dia això petarà o no petarà', s'ha tornat a revifar", José Manuel Martín, veí.

El polígon químic de Tarragona és el més important del sud d'Europa. Està a poc més d'un quilòmetre de nuclis habitats, a tocar de barris i pobles, i això genera dubtes sobre la qualitat de l'aire i els efectes de la química en la salut. El sector genera 11.000 llocs de treball directes i dona feina a 35.000 persones dels voltants. 

 El polígon químic de Tarragona està a poc més d'un quilòmetre de nuclis habitats
El polígon químic de Tarragona està a poc més d'un quilòmetre de nuclis habitats

El futur de la química per on passa?

La Unió Europea s'ha marcat el 2050 per reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle fent servir l'hidrogen verd. Aquest objectiu afecta de ple la petroquímica.

"L'hidrogen verd és aquella molècula d'hidrogen produïda a partir de l'aigua i electrolitzant l'aigua, separant hidrogen i oxigen mitjançant una electricitat que provingui d'energies renovables, de manera que no hi hagi en aquesta cadena producció de molècules d'efecte hivernacle, que el CO2 no hi sigui. D'aquest hidrogen en diem 'hidrogen verd'". Francesc Díaz, vicerector de la Universitat Rovira i Virgili.

Els panells produeixen electricitat a partir de la llum que incideix sobre ells
Els panells produeixen electricitat a partir de la llum que hi incideix

La petroquímica és l'àrea industrial que genera més diòxid de carboni, CO2,  a Catalunya. El CO2 és un gas d'efecte hivernacle que, amb grans concentracions, contribueix a l'escalfament del planeta. La indústria química està obligada a reduir aquestes emissions si no vol desaparèixer.

Tarragona, amb la petroquímica i la Universitat Rovira i Virgili, lidera l'impuls de la Vall de l'Hidrogen. És un projecte de país amb el qual el govern català vol atraure part dels milers de milions d'euros dels fons europeus Next Generation.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut