Grans tecnològiques: la nostra salut, el seu negoci, al "30 minuts"
Els gegants tecnològics Google, Amazon, Facebook i Apple, també coneguts amb la sigla GAFA, estan invertint a fons en el sector sanitari, on el negoci és creixent i molt lucratiu. El reportatge "Salut, dades i negoci" analitza les conseqüències en l'atenció mèdica i farmacològica
"Les dades mèdiques són la base de la guerra, el nou petroli". D'aquesta manera tan crua defineix el president d'una tecnològica finançada per Google la carrera de les grans companyies que operen a internet per posicionar-se en el sector de la salut, de la nostra salut. "Fa dècades que la medicina està aturada en molts aspectes - explica Francisco López, de la Clínia Mayo dels EUA -. I el gran trasbals que provocaran els gegants tecnològics farà trontollar els fonaments de la medicina tal com la coneixem actualment".

Mark Zuckerberg, propietari de Facebook, WhatsApp i Instagram i la seva dona, la pediatra Priscilla Chan, han creat una fundació que vol revolucionar el món de la salut. Mitjançant l'ús de les seves enormes bases de dades, afirmen ser capaços d'acabar amb totes les malalties, a finals de segle. Ja financen l'hospital públic de San Francisco, que porta el seu nom. Però volen anar molt més enllà i, de fet, Facebook ja ha fet experiments sobre contagis a gran escala. A través d'incitacions subliminars amagades en les seves pàgines van provar com influir en els comportaments i sentiments dels usuaris en el món real. Ara ja sabem que es pot fer, però la pregunta és: poden exercir aquest poder i fer servir aquests mètodes sense que l'usuari se n'adoni?.
També les empreses Google, Amazon i Apple estan interessades en les dades sobre la salut i el sector sanitari. Basant-se en la tecnologia, i gràcies als seus mitjans econòmics gairebé il·limitats, ja fa uns quants anys que aquests gegants digitals inverteixen en el sector mèdic. Fins on arriben les seves ambicions? Podem posar a les seves mans el més valuós que tenim, la nostra salut? I com seria aquest nou món? Estarien prou protegides les nostres dades mèdiques?
De moment, el que sabem és que a través de les consultes que fem en buscadors d'internet, de les nostres publicacions i de dispositius connectats, cada vegada més sofisticats, s'han infiltrat en els racons més íntims de la nostra vida de cada dia. Primer van invertir per ajudar en el diagnòstic i la curació de moltes malalties i ara ho fan en el terreny de la prevenció.

La conjunció del big data i de la intel·ligència artificial ha fet néixer una medicina on compten més els diagnòstics individuals i precoços que no pas el nombre de llits d'hospital. És una medicina que no espera que les persones estiguin malaltes per curar-les i que es dedica més a prevenir que no pas a curar. El problema és que el principi de prevenció encara no s'aplica prou. David Feinberg, que va ser vicepresident de Google Health entre el 2018 i el 2021, afirma que "Les hospitalitzacions són un fracàs de l'atenció ambulatòria. L'atenció ambulatòria és, en general, un fracàs de l'atenció domiciliària i l'atenció domiciliària és un fracàs de l'atenció a les comunitats. Volem curar la comunitat del món."

El missatge que no paren de repetir des de les seves aplicacions és: "Cuidar la salut és indissociable d'una activitat física regular." Tothom que vol tenir informació sobre la seva activitat física i estat es compra aparells que permeten fer un seguiment de les constants vitals, de l'esforç, rendiment i estat físic i les GAFA es queden les seves valuoses dades. Però el que encara és més inquietant és que, per exemple, als Estats Units, aquests gegants tecnològics fan tractes amb les grans companyies d'assegurances i algunes ja estan oferint, en col·laboració amb les GAFA, braçalets connectats que informen del nostre comportament diari i de les constants vitals. Per ara, les asseguradores recompensen els clients que els fan servir, però i en el futur? Potser llavors vindran amb imposicions.

Mary Fitzgerald, de la plataforma Open Democracy, es pregunta "Com guanyen diners amb el nostre sistema sanitari? Apoderant-se de les parts que donen beneficis, identificant els serveis que poden oferir i a qui per treure'n un benefici. I la resta, els interessa? Els interessen les parts que són cares i difícils i que representen l'essència d'aquest servei públic? No. Naturalment que no."
El periodista i escriptor John Carreyrou opina que "alguna gent molt rica i molt poderosa de Silicon Valley està començant a buscar la manera d'allargar la vida més enllà de l'esperança de vida normal i fins i tot estan finançant experiments per conservar l'ànima. El perill és que d'aquesta manera es creï un món amb grans desigualtats. Anem cap a un món on els més rics i poderosos tindran accés a alguns avenços sense regulació i els altres no hi podrem accedir. És gairebé ciència-ficció, però ja hi som."
Un reportatge de David Carr-Brown
Imatge: David Carr-Brown, Dane Christensen, Jonathon Young, Benoit Finck, Gérard Lafont
Muntatge : Françoise Tubaut
Producció: Lucie de Rohan Chabot, Sara McLeod
Una coproducció d'Artline Films i ARTE France.