Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Diumenge, a les 21.55, a TV3

Genocidi a Birmània, a "30 minuts"

El poble rohingya, una minoria musulmana de Birmània de més d'un milió de persones, viu sota la persecució de la policia, l'exèrcit i les autoritats birmanes. Segons els informes de l'Alt Comissionat per als Drets Humans de l'ONU, els estan aplicant una "neteja ètnica de manual".

L'any passat, milers de persones van ser assassinades, i els seus poblats, incendiats i arrasats, cosa que va obligar 700.000 rohingyes a fugir i a buscar refugi a Bangladesh, travessant el riu Naf, que fa frontera entre tots dos països.

Des de fa uns mesos, ja són centenars de milers les persones que malviuen en condicions extremes als camps de refugiats que l'ACNUR ha instal·lat per fer front a aquesta crisi humana, i viuen pendents d'una repatriació, acordada amb l'ONU, que temen.

Els rohingyes s'han vist històricament discriminats per la majoria budista, que els considera estrangers. De fet, un de cada set apàtrides reconeguts al món per les Nacions Unides és rohingya, després de l'aprovació d'una llei, el 1982, que els va negar la nacionalitat birmana. Tot i que fa centenars d'anys que viuen a Birmània, els rohingyes són privats del dret a la lliure circulació i a l'educació superior, i se'ls va obligar a firmar el compromís de no tenir més de dos fills. Els rohingyes han estat, a més a més, subjectes a treballs forçats i reclosos en camps de concentració.

Els enfrontaments violents entre les dues comunitats després d'un atac que va patir la policia birmana de fronteres, atribuït a un grup insurgent rohingya, va ser el detonant d'una persecució que, pels observadors internacionals, s'ha de considerar un veritable genocidi.

Un reportatge de Nicolas Bertrand i Thomas Donzelle

Producció: Caravelle

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut