Les dones de molts dels homes assassinats són segrestades i esclavitzades
Les dones de molts dels homes assassinats són segrestades i esclavitzades
Diumenge, 21.55, a TV3

"Fugir d'Estat Islàmic", a "30 minuts"

Més de quatre milions de dones viuen sotmeses a Estat Islàmic. Una xarxa secreta intenta salvar tantes dones com pot

L'èxode de centenars de milers de persones que fugen de la guerra a Síria i a l'Iraq continua sent imparable. Moltes n'aconsegueixen sortir abans que l'amenaça d'horror d'Estat Islàmic es faci realitat allà on viuen. Però milions de persones han quedat atrapades dins el seu "califat". I, entre aquestes, quatre milions de dones esclavitzades.

El "30 minuts" d'aquest diumenge narra la missió absolutament arriscada d'una xarxa d'activistes que mira de salvar dones, germanes i filles de molts dels homes assassinats pels milicians d'Estat Islàmic i que van ser segrestades pel grup, tant a Síria com al nord de l'Iraq. Una xarxa encapçalada per un advocat que, mitjançant contactes a l'interior del "califat", aconsegueix alliberar-les.

Som testimonis de declaracions fortament colpidores d'algunes de les dones alliberades. Relaten tot tipus de vexacions i crueltats per part dels milicians islamistes. També ens podem fer una idea molt aproximada de com viuen les dones dins dels territoris controlats per Estat Islàmic gràcies a les filmacions clandestines d'activistes que es juguen la vida -i sovint la perden- per documentar aquesta realitat.

"No vull recordar mai aquell edifici", diu Aida, una dona de 21 anys segrestada per Estat Islàmic amb els seus dos fills petits, que descriu la presó on va estar reclosa abans de poder fugir. "Hi havia 35 nenes i tres dones -diu Aida-. Jo tinc 21 anys, però era la més gran. Venien a endur-se les nenes. Un guarda va obligar una nena de nou anys a anar al lavabo. La va violar."

Keshal, una altra dona, relata els intents de suïcidi de moltes dones segrestades.

"Fugir d'Estat Islàmic" és un document esfereïdor sobre una realitat de la qual intenten i intentaran fugir milions de persones aterrides per la guerra sectària i l'horror islamista.

Anar al contingut