Fugir del sotmetiment de les dones a l'Aràbia Saudita

En els últims anys, ja són més de 80 les dones saudites que han demanat protecció internacional a Austràlia. Són joves que s'escapen i fugen de l'Aràbia Saudita aprofitant viatges d'estudis o vacances amb les famílies.  Però de què s'escapen, aquestes dones?
Dones saudites a "Fugir per viure"

Dones saudites a "Fugir per viure"

El 5 de gener passat, la Rahaf Mohammed al Qunun, una noia saudita de 18 anys, va fer escala a l'aeroport de Bangkok, en un avió procedent de Kuwait, amb destinació a Melbourne, a Austràlia. Però la Rahaf no era una viatgera qualsevol. S'havia escapat del seu entorn familiar durant una estada a Kuwait i intentava arribar a Austràlia amb un visat de turista, per demanar-hi asil.

Però, mentre era a l'aeroport, un representant de l'ambaixada saudita la va localitzar i li va prendre el passaport. Davant d'aquesta situació, les autoritats tailandeses van decidir allotjar-la en una habitació d'un hotel al mateix aeroport per retornar-la a Kuwait amb el següent vol, però ella es va atrinxerar i va convertir l'habitació en un refugi, i des d'allà va enviar missatges a les xarxes demanant auxili.

La seva crida va obtenir resposta d'activistes pels drets de les dones i de periodistes que, assabentades del seu cas, van començar a mobilitzar-se. Sophie McNeill, reportera del programa "Four Corners" del canal australià ABC, va decidir volar cap a Bangkok per cobrir aquest cas i va acompanyar-la a l'habitació on s'havia fet forta, fins que hi va intervenir l'ACNUR. Un cop hi intervenen els representants de l'ONU, l'ambaixada d'Austràlia decideix allotjar-la per atendre la seva petició, però davant la lentitud a respondre a la seva sol·licitud d'asil, és el Canadà el que li ofereix un visat. Ara mateix la Rahaf és una ciutadana canadenca amb tots els drets. Les seves primeres declaracions en arribar a aquell país van ser: "La llibertat és el més important que pot tenir una persona." De tot el que van viure aquells dies la Rahaf i la Sophie, i del sotmetiment de les dones a l'Aràbia Saudita en parla el reportatge "Fugir per viure".

La Rahaf i altres dones, com la Lina Ali Lasloom, que es va escapar de l'Aràbia Saudita l'any 2017, fugen d'una vida que les condemna a estar sotmeses a la tutela d'un home, ja sigui el pare, el marit, un fill o un altre parent. És com si tota la vida fossin menors d'edat. Les dones saudites necessiten permís per sortir de casa, per viatjar, treballar, formar-se i per fer-se un tractament mèdic, i són obligades a casar-se, fins i tot quan encara són nenes. Fugen d'aquest control de per vida i dels maltractaments que pateixen en l'àmbit familiar, però no totes ho aconsegueixen. La Lina, per exemple, va aconseguir escapar-se, però va ser retinguda a l'aeroport de Manila. Va haver d'esperar l'arribada d'uns familiars que, com que ella es va resistir a marxar amb ells, la van vexar, pegar, lligar i emmordassar per obligar-la a tornar contra la seva voluntat a l'Aràbia Saudita. Des de la seva deportació a aquell país, se li ha perdut la pista.

Les dones que, com la Lina, no aconsegueixen l'asil en algun país i són retornades contra la seva voluntat, solen ser internades en refugis per a dones que, en realitat, són una presó d'on no tornaran a sortir mai més, si no és que algun familiar les reclami o algun altre home decideixi casar-s'hi. En aquests centres conviuen amb altres dones maltractades o que han desobeït els seus tutors. Per agreujar encara més aquesta indefensió, a l'Aràbia Saudita una dona no pot presentar una denúncia si no va acompanyada del seu tutor, que en molts casos pot ser el seu mateix agressor.

El control de les dones en aquell país ha arribat fins al punt que s'ha implementat una aplicació de mòbil que permet als seus "tutors" seguir-les i restringir-ne els moviments.  

L'aplicació de mòbil de què parlem es diu Absher ('Sí senyor'), es va donar a conèixer l'any 2015 pel govern saudita i, entre altres funcionalitats burocràtiques, permet als homes donar o revocar un permís de viatge i poder-les seguir allà on van, a través del seu passaport o del carnet d'identitat. Cada cop que les dones es mouen a prop d'un aeroport, els homes reben un missatge de text.

Tot i això, alguna de les dones que van aconseguir fugir a Austràlia explica que, d'amagat, va agafar el mòbil del seu pare, va accedir a Absher i es va atorgar permís a si mateixa per viatjar. D'aquesta manera, va aconseguir sortir de l'Aràbia Saudita sense ser detectada.

Des d'Amnistia Internacional i Human Rights Watch fa anys que es fan campanyes contra les lleis de tutela i en denuncien la vulneració dels drets humans i la discriminació de les dones.

Però a l'interior, els canvis, com ara el permís que recentment s'ha donat a les dones per conduir, són més estètics que reals i és per això, que les dones no callen, segueixen denunciant a les xarxes la seva situació, protesten públicament, desobeeixen la llei i van a la presó. I malgrat els elevats riscos per a les seves vides, segueixen i seguiran fugint per viure.