Atorgat a "El fotògraf de l'èxode"

Festival Santiago Alvarez de Cuba

Careta del reportatge "El fotògraf de l'èxode"

Careta del reportatge "El fotògraf de l'èxode"

Reportatge premiat:  El fotògraf de l'èxode
Data d'atorgament:  22/03/2007

El documental "El fotògraf de l'èxode" ha guanyat el segon premi de la vuitena edició del Festival Internacional "Santiago Álvarez in Memoriam". 
El jurat ha concedit el guardó a aquest treball de Ricard Belis i Justin Webster, una coproducció de Televisió de Catalunya, Al-Jazeera International i Justin Webster Productions, per la seva "impecable qualitat audiovisual en el tractament d'un tema de valor universal, a partir d'un fet artístic com és el treball d'un reconegut fotògraf". 

"El fotògraf de l'èxode" es basa en l'experiència del fotògraf argentí Juan Medina, que fa 20 anys es va instal·lar a l'illa de Fuerteventura, atret per l'eslògan turístic "Fuerteventura, la isla tranquila". Però allí va començar a viure de prop la tragèdia dels africans que arribaven en pateres, i la nit del 4 de novembre del 2004 en va deixar constància, amb les imatges de les fotografies del naufragi d'una patera, fetes des d'una patrullera de la Guàrdia Civil. Aquestes fotografies van guanyar el premi Fotopress i són, també, l'eix vertebrador del documental de "30 minuts", que mostra la visita que el fotògraf fa a Girona i Úbeda, per retrobar-se i parlar amb l'Issa i l'Ibrahim, dos dels supervivents d'aquell naufragi, tal com Juan Medina havia mostrat amb la seva càmera.

VÍDEOS RELACIONATS