Entre togues

Equip del 30 minuts entrevistant a Ferraioli

A finals de novembre del 2018, la direcció d'Informatius de TV3 em va posar damunt la taula la possibilitat de fer un reportatge sobre el judici del procés. El programa s'emetria a "30 minuts". Un judici que llavors encara no tenia data d'inici, però que tot apuntava que començaria aviat. Un judici extraordinari -i crec que és una valoració objectiva- pels fets jutjats, per les acusacions, per qui s'asseuria al banc dels acusats i pel context polític a Catalunya i Espanya. El repte estava servit.

La primera feina era acotar què volíem explicar, com i per què sobre uns fets coneguts àmpliament per l'opinió pública i que ja es preveia que tindria un seguiment dels mitjans amplíssim. Les 274 hores que ha durat el judici –repartida en 4 mesos, 18 setmanes o 52 sessions, com vulgueu— serien la columna vertebral del reportatge, però no EL reportatge. Calia anàlisi, no caure en un judici paral·lel i tenir veus que no sortissin dia rere dia durant els mesos que es preveia que duraria en tertúlies de ràdio i televisió. I, sobretot, em calia submergir-me en una causa, la causa especial 20907, que el magistrat Pablo Llarena havia enviat a judici amb una interlocutòria de processament de la qual tothom parlava, però que pocs s'havien llegit. Una ordre de processament que durant aquests mesos ha esdevingut document de consulta, igual que els escrits de les acusacions i de les defenses, de les resolucions del Parlament, d'atestats judicials, d'interlocutòries passades de l'Audiència Nacional i del Suprem, de sentències. Un aprofundiment en un àmbit, el jurídic, que té molta més incidència en el nostre dia a dia del que molts cops ens pensem. I el judici del procés no se n'escapa.

La primera pregunta que calia respondre era per què el Dret Penal per resoldre un conflicte com aquest i les implicacions que tenia l'acusació de rebel·lió. Les setmanes prèvies al judici –situem-nos al gener del 2019- vaig veure persones que, des de diferents òptiques i amb posicions distants, em van donar la seva opinió del que havia passat. Un cop la data d'inici del judici es va fer pública, vaig buscar algú que em fes d'oracle i em pogués ajudar a preveure què podria passar. Però això als acadèmics no els agrada, així que vaig interioritzar que cap dels meus contactes s'avindria a fer una lectura avançada d'un tema tan excepcional i amb tantes implicacions. Paral·lelament, anava llegint tot el que em queia a les mans sobre judicis, drets i garanties processals que intuïa que em podria permetre estirar fils, fins que el Suprem va fixar data d'inici del judici: 12 de febrer. Llavors van començar les especulacions sobre quant duraria: s'acabaria abans de Setmana Santa? Ja s'ha vist que no.

El primer dia de judici, la plaça Villa de París de Madrid estava presa per la policia. Agents que demanaven documentació a tothom i per a tot, i una zona restringida per a mitjans on hi havia, pel cap baix, un centenar de persones entre periodistes, càmeres, productors i tècnics. Aquella setmana no vaig entrar a la sala de plens. La següent, sí. Era el setè dia de judici, declarava al matí Jordi Cuixart i a la tarda, Carme Forcadell. El banc de vellut on seia, al centre de la sala, se'm va fer incòmode des de bon principi. Però tenia una bona visió de les defenses, a mà esquerra, amb Oriol Junqueras prenent notes constantment assegut darrere el seu advocat. També de les acusacions: Vox més a prop, Fiscalia més lluny i, entremig, l'advocada de l'Estat. Al davant, els sis homes i la dona, magistrats i magistrada, que ja estan deliberant el veredicte d'un judici que pot ser una bomba de rellotgeria per al sistema polític català i l'espanyol. I tot plegat, entre togues.

4 mesos exactes de judici: del 12 de febrer al 12 de juny, 4 mesos durant els quals les dades d'audiència demostren l'interès que hi ha a Catalunya per aquesta qüestió, com ho és el més de mig milió de persones que han vist el reportatge de "30 minuts" i com ho serà, segur, l'anàlisi necessaria que s'haurà de fer de la sentència.

 

VÍDEOS RELACIONATS