Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
"30 minuts" reuneix els principals arguments del cas Pujol

Els punts clau del cas Pujol

El juliol de 2014 es fa pública la llista d'una transacció bancària dels diners que part de la família Pujol té a Andorra. Comença el cas Pujol, l'enfrontament de dues versions contraposades

TEMA:
Jordi Pujol

El 7 de juliol de 2014, la família Pujol Ferrusola és a la portada d'"El Mundo". El diari publica el moviment de 3,4 milions d'euros en comptes d'Andorra. Però… un cop més, podia ser una notícia falsa, com havia passat abans?  

"L'opinió pública es queda una mica a l'espera d'esdeveniments. Expectant a veure què passa. Però a la família li provoca un autèntic pànic perquè, efectivament,el que es publica és veritat. És diner negre." Manel Pérez, subdirector d'economia de "La Vanguardia"

"És il·legal i a l'època moderna també es considera il·legítim i immoral. Però estrictament, l'evasió és treure diners del teu país sense comunicar-ho a la respectiva autoritat que registra aquest flux de capitals." Antón Costas, catedràtic i expresident del Cercle d'Economia

Els diners d'Andorra

La imatge de la portada és clau. És una llista que reprodueix una transacció bancària. Els diners que part de la família Pujol té a Andorra, que passen d'un banc a un altre: d'Andbank a la Banca Privada d'Andorra.  

"Allò era un dilluns. Hi havia reunió de Convergència i en una conversa prèvia entre Jordi Pujol i Artur Mas, en Mas, com sempre feia, li diu: ‘President, això és una d'aquelles informacions que tu i jo sabem.' I la resposta de Pujol no és la de sempre, va ser: ‘Ja en parlarem.'" Maiol Roger, periodista

El primer moviment de la família després de la publicació de la imatge de la transacció bancària té lloc en un despatx de la part alta de Barcelona. S'hi reuneix la majoria de la família Pujol i els seus advocats. Hi falten l'expresident i el tercer fill, Josep Pujol Ferrusola. Es decideix que l'expresident farà una confessió. Però abans, seguint el consell dels assessors, s'han de regularitzar els diners d'Andorra per evitar cap conseqüència penal.

Josep Pujol Ferrusola ofereix la seva visió al repotatge del '30 minuts' 'Pujol: els secrets d'Andorra'
Josep Pujol Ferrusola ofereix la seva visió al reportatge de "30 minuts" "Pujol: els secrets d'Andorra"

"Es demana al banc andorrà que per favor transfereixi els diners a Espanya, es transfereixen a la Banca de Madrid, que era el banc associat amb el banc andorrà, que era la Banca Privada d'Andorra, i es paguen els impostos." Josep Pujol Ferrusola

 

Marta Ferrusola i els tres fills que no tenien els diners en regla els declaren. Ferrusola té 838.000 euros i passen a ser la meitat. Entre tots sumen 3 milions, que es queden en 1.700.000 euros. És el preu d'haver-se saltat la llei.

"Regularitzar és confessar-te abans que t'obrin un expedient per aquest pecat. És molt important. I si ho fas abans que el confessor et cridi l'atenció, normalment surts més ben parat." Antón Costas, catedràtic i expresident del Cercle d'Economia

 

La versió de la família Pujol: "la deixa"

Després de la regularització, arriba el pas més important. El 25 de juliol de 2014, Jordi Pujol redacta un document amb els advocats que, quan es faci públic, ho canviarà tot per a l'expresident. S'envia per correu electrònic als mitjans i esclata la bomba informativa. Tothom coneixerà el text com "La confessió".  

 Jordi Pujol Soley explica en un comunicat l'origen dels diners d'Andorra
Jordi Pujol Soley explica en un comunicat l'origen dels diners d'Andorra

 

"Aquell dia per a molta gent va ser com una espècie de sortida de la innocència. Els va caure una bena i van veure que Jordi Pujol era mortal i podia ser corruptible." Jaume Asens, acusació popular Podem

El document diu que els diners eren a l'estranger i eren del pare de Jordi Pujol, Florenci Pujol. Són diferents als del testament i els deixa per als set fills i Marta Ferrusola. Quan mor, l'any 80, s'haurien hagut de regularitzar, no es va fer i se'n fa responsable. És una confessió o una estratègia jurídica de defensa?  

La confessió del president crea un terratrèmol que sacseja la societat catalana. Jordi Pujol justifica els diners d'Andorra, però el jutge José de la Mata no es creurà el seu relat. Cap dels arguments que s'hi exposen. El cas Pujol és l'enfrontament de dues versions contraposades. La versió dels Pujol comença amb una "deixa", una paraula que poca gent coneixia. El primer cop que se sent és al Parlament.

"Més que d'herència, com s'acostuma a dir, s'ha de parlar de deixa o de llegat." Jordi Pujol Soley, expresident de la Generalitat

"El dret espanyol i el català permeten fer llegats singulars. Deixo aquesta biblioteca a la meva filla menor, perquè vull que sigui per a ella. Llavors aquest llegat singular surt de l'herència general per ser atribuït a aquella persona." Antón Costas, catedràtic i expresident del Cercle d'Economia

D'on surten els diners de la deixa? Com va fer la fortuna, Florenci Pujol? Els diners, havien estat a Suïssa, abans d'Andorra? Tal com explica detalladament el reportatge "Pujol: els secrets d'Andorra", Florenci Pujol hauria fet fortuna amb el contraban de divises, una pràctica dels industrials del tèxtil durant el franquisme per poder accedir als dòlars necessaris per comprar cotó al mercat internacional.

Jordi Pujol amb el seu pare Florenci Pujol
Jordi Pujol amb el seu pare, Florenci Pujol

Els diners de la deixa, diuen, inicialment eren 2 milions de dòlars, uns 140 milions de pessetes de l'època, que administren uns gestors. En 10 anys es converteixen en 500 milions de pessetes, que en euros serien 3 milions. Els diners es traspassen de Suïssa a Andorra, i l'any 90 el gestor parla amb el fill gran.  

"Només en un moment determinat em diu: 'Jordi, a partir d'ara, d'això, te n'has d'encarregar tu.'" Jordi Pujol Ferrusola, en declaracions al Parlament  

Segons declara al jutge, Jordi Pujol Ferrusola inverteix el llegat en productes financers. De 3 puja a 6 milions d'euros, i els va repartint a parts iguals entre la mare i els germans.

 

La versió del jutge: "Organització criminal"

Els diners d'Andorra venen dels dòlars que Florenci Pujol tenia a Suïssa? El jutge José de la Mata nega aquesta versió. Durant la investigació, diu, no s'ha aportat cap document que n'acrediti aquest origen. Ningú ha pogut demostrar on eren abans d'arribar a Andorra. Ni la defensa, ni les investigacions, ni el jutge.

 Imatges de Jordi Pujol Soley amb la seva família
Imatges de Jordi Pujol Soley amb la seva família

Per De la Mata, la deixa no existeix. La pujada de diners a Andorra prové de la corrupció i s'hauria acumulat de manera desmesurada a l'ombra del poder del president. L'escrit del jutge provoca un gran impacte mediàtic, per unes paraules polèmiques: defineix els Pujol com una "organització criminal". L'escrit del jutge té més de 500 pàgines. La part d'organització criminal n'ocupa només vuit. En canvi, en dedica més de 350 al fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, i les seves operacions financeres.

Jordi Pujol Ferrusola durant la seva declaració al Parlament
Jordi Pujol Ferrusola durant la declaració al Parlament

Quins negocis investiguen? Què busquen d'ell en un sumari tan extens? Entre desenes d'operacions financeres, el reportatge "Pujol: els secrets d'Andorra" n'explica detalladament dues, les dels abocadors de Vacamorta i Tivissa. Segons el jutge, els moviments de Jordi Pujol Ferrusola a Vacamorta són fraudulents. Hauria invertit oficialment 278.000 euros i en tres anys obté un benefici de més de 5 milions quan l'abocador el venen a Fomento de Construcciones y Contratas. El patró es repeteix amb un altre abocador, a Tivissa.

"L'escrit del jutge fa una descripció de moltes operacions clarament sospitoses, clarament estranyes… però no acaba trobant cap conclusió que d'alguna manera materialitzi la prova del delicte." Manel Pérez, subdirector d'economia de "La Vanguardia"

El reportatge "Pujol: els secrets d'Andorra" també s'endinsa en l'operació Catalunya i en les maniobres fora de control judicial que va fer la policia patriòtica. El cas Pujol arriba a la recta final amb molts interrogants oberts. Es podran aclarir bé operacions financeres que es van fer fa dècades? Quin ha estat el paper de la policia patriòtica i l'operació Catalunya? José de la Mata proposa jutjar la família Pujol i una vintena de persones més per delictes com ara blanqueig de capitals, frau fiscal o organització criminal. Segons les acusacions, una trama molt complexa. Per la defensa, és un cas desproporcionat i ple d'irregularitats. Han estat vuit anys d'instrucció judicial. El cas està pendent de judici.

 

 

ARXIVAT A:
Jordi Pujol

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut