"Trànsit, menors transsexuals", seleccionat

Bloomington Pride Film Festival (2018)

Estel, protagonista del reportatge Trànsit, menors transsexuals

Trànsit, menors transsexuals

El documental "Trànsit, menors transsexuals" ha estat seleccionat per competir en la 16a edició del Bloomington Pride Film Festival. El certamen se celebrarà del 25 al 27 de gener al  Buskirk-Chumley Theater de Bloomington, als Estats Units. Dirigida per Roser Oliver i Lluís Montserrat, la cinta mostra el testimoni de les diferents identitats transgènere des de diverses perspectives.

El Bloomington Pride Film Festival explora les vides i experiències de la comunitat LGBTQ + a través d'una programació dirigida a promoure actituds de sensibilització, acceptació i valoració de la diversitat en tota la comunitat. Sobre el documental del "30 minuts", l'organització del festival destaca que "conté una recopilació exhaustiva i sincera d'històries sobre nens transsexuals que descriuen, no només el seu procés de transició, sinó també el procés que els seus pares han enfrontat per acceptar-ho.

Històricament s'ha associat la transsexualitat al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en néixer. Alguns d'aquests menors fan, en edats molt primerenques, el trànsit social per viure d'acord amb el gènere amb el qual s'identifiquen. Tots ells formen part d'una nova generació trans.

"Trànsit, menors transsexuals" s'endinsa, a través d'un relat en primera persona, en la realitat de quatre menors trans: el David (6 anys), l'Estel (11 anys), la Raquel (14 anys) i el Mario (17 anys). Uns testimonis impactants que permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.

La realitat trans, però, és molt més àmplia i presenta casuístiques molt diverses. Per una banda, el documental explica el cas de la Marta, de 23 anys. Ella va viure com un noi fins als 18 anys, però ara fa una vida totalment normalitzada com a noia. S'ha fet una vaginoplàstia i diu que ara se sent una dona completa. Només té un desig: trobar un home que l'estimi i poder formar una família.

Per altra banda, no tothom s'identifica amb el gènere masculí o femení. És el cas del Noa, l'Àlex i el Daniel, tres membres del col·lectiu Joves Trans de Barcelona, que no es reconeixen ni com a homes ni com a dones i que reivindiquen superar aquest binarisme de gènere que impera en la societat d'avui en dia.

El reportatge és de Roser Oliver i Lluís Montserrat, muntatge de Carles Señalada, imatge de Carles de la Encarnación, producció de Jessica Montaner, música de David Bustamante i postproducció d'àudio d'Enric Casanovas.

"Trànsit, menors transsexuals" va rebre, al maig, el premi al millor documental al Seattle Transgender Film Festival. El mateix mes es va projectar al festival internacional Kashish de Bombai. El 2017 també va obtenir el segon premi a l'apartat audiovisual dels prestigiosos Japan Prize, uns guardons que reconeixen treballs que suposen una aportació destacada en l'àmbit de l'educació. Anteriorment, el reportatge ja havia participat en el certamen de documentals de Tessalònica. 

Amb una audiència de 684.000 espectadors de mitjana i una quota del 19,7%, "Trànsit, els menors transsexuals", del "30 minuts", va obtenir una de les millors audiències de la temporada del programa i va ser el més vist del diumenge 10 d'abril del 2016. També va tenir molta repercussió a les xarxes socials

 

 
 

 

VÍDEOS RELACIONATS