Dormir al tren i llevar-se a... Berlín?
És possible substituir l'avió pel tren en els desplaçaments pel continent europeu? La Comissió Europea invertirà 500 milions d'euros per connectar les xarxes ferroviàries de les principals ciutats europees. Però, què s'hi està fent? On són els esculls? Un equip del "30 minuts" ha recorregut "Europa, a un cop de tren?" per comprovar-ho
"De Lió a Montpeller el trajecte és extremament curt i ràpid. Però a Barcelona em trobo amb la incompatibilitat de les vies i llavors el viatge es torna feixuc. Si pogués venir de Lió a Barcelona en tres hores amb tren, llavors sí que seria una alternativa a l'avió."
Frederic Parrot, entrenador de nedadors olímpics a Lió, agafa poc el tren per venir a passar el cap de setmana a Barcelona, on viu la seva parella. Li surt més a compte l'avió o, fins i tot, el cotxe.
Els dèficits de l'alta velocitat en la connexió amb França clamen al cel de fa molts anys. El febrer passat la Comissió Europea va anunciar l'impuls de deu projectes ferroviaris per ajudar a trencar fronteres entre estats. Un és el tren nocturn entre Barcelona i Montpeller i Tolosa de Llenguadoc, que operarien Ferrocarrils de la Generalitat.
Grans amants del teatre, en Pep i la Roser viatgen sovint a la capital britànica per veure representacions que encara no han arribat aquí o no arribaran mai. Agafen el tren a Figueres fins a París i, després, l'Eurostar per sota del canal de la Mànega. Són sis hores i tres quarts fins a la capital francesa, que es podrien fer molt més ràpidament, i gairebé tres més fins a Londres. "La gràcia de venir a Londres amb tren és arribar-hi a primera hora del matí de dissabte. Així podem veure dues sessions al dia". La pega, admet en Pep, és que és més car que l'avió i hi ha poca freqüència. Escurçar el trajecte entre capitals, abaratir els bitllets i augmentar l'oferta ferroviària són els reptes eternament pendents. Ho explica Alberto Mezzola, director executiu de l'Associació Europea de Ferrocarril a Brussel·les:
"Ara tenim 12.000 quilòmetres d'alta velocitat i en volem tenir al voltant de 50.000. La Comissió Europea s'ha proposat doblar el nombre de passatgers de trens d'alta velocitat de cara al 2030 i triplicar-lo per al 2050, multiplicant també per tres els quilòmetres de via."

Un equip del "30 minuts" ha recorregut les principals capitals europees --París, Londres, Brussel·les, Amsterdam, Berlín, Zuric i Lió-- per comprovar in situ l'estat de la xarxa i fins a quin punt el servei està prou desenvolupat per poder assumir el repte. Els resultats no són optimistes: hi ha resistència dels estats a l'hora de compartir projectes i competències i milers de regulacions diferents dels seus serveis.
El trànsit aeri és el responsable del 6% de les emissions totals de gasos contaminants arreu del món. La UE pretén que el tren substitueixi l'avió en distàncies que es puguin cobrir en sis hores, xifra encara més alta si parlem de trens nocturns.

"Europa, a un cop de tren?" explica el projecte d'European Sleepers, la cooperativa ferroviària d'Utrecht que la primavera del 2025 posarà en marxa una línia de tren nocturn que anirà d'Amsterdam a Barcelona.
El reportatge també dona veu a diverses entitats ecologistes que treballen a favor del tren, com ara Back on Track, Stay Grounded o l'Aliança Alemanya pel Ferrocarril, i també a la patronal del sector a Europa, CER, que agrupa les principals corporacions públiques.
Un reportatge de Joan Salicrú
Realització: Raúl Cuevas i Joel Kashila
Producció: Anna Fernàndez i Clara Dresaire
Muntatge: Sergi Martí
Una producció de TV3 amb la col·laboració de Clack
- ARXIVAT A:
- Unió EuropeaInfraestructures