Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Testimoni privilegiat

La lluita contra la pandèmia que ha transformat la nostra vida: així l'ha retratat "30 minuts"

"Dins del coronavirus" i "La Xina: després de l'hivern, la primavera", mostren com s'ha viscut la lluita contra la pandèmia i els efectes que ha tingut a Catalunya i a la Xina, ara que aquí està en el moment més àlgid i allà sembla superada. El programa ha estat testimoni privilegiat de moments de presa de decisions i dona la paraula a experts, metges, infermeres i pacients.

La Covid-19 ha trasbalsat el món sencer en només un mes, i ha capgirat la nostra quotidianitat. El que va començar com una epidèmia que ens miràvem com un fet allunyat que passava a la ciutat de Wuhan, a la Xina, ha transformat tots els aspectes de la nostra vida i societat en un temps rècord. Fa tot just quaranta dies que, a Catalunya, es prenien decisions com la polèmica suspensió del Mobile World Congress, una resolució àmpliament qüestionada en aquell moment, per suposadament exagerada.

Un mes després, l'estat ha decretat l'estat d'alerta, s'ha confinat la població a casa i es manté aïllada la conca d'Òdena, per l'aparició d'un clúster especialment actiu dins de l'epidèmia. Estem a punt de viure un col·lapse sense precedents del sistema de salut que, amb els seus dèficits, és un dels més musculats del món. De fet, cap sistema sanitari d'enlloc del món estava preparat per a una pandèmia d'aquestes proporcions. Tot i que, inicialment, es va intentar lluitar per cada cas que sorgia, el creixement exponencial ha fet canviar les estratègies per contenir i tractar les infeccions.

"Dins del coronavirus"

Un equip del "30 minuts" ha seguit des del primer moment la gestió d'aquesta crisi i ha estat testimoni privilegiat d'alguns moments de presa de decisions, gens fàcils, que han marcat el curs d'una epidèmia elevada a la categoria de pandèmia. I ho ha fet de ben a prop, des de dins dels domicilis particulars i a les urgències d'hospitals com el d'Igualada, el Clínic, Can Ruti i el de la Vall d'Hebron, on cada dia veuen l'augment preocupant d'infeccions i de morts.

"30 minuts" ha entrat a les ambulàncies que atenien persones afectades i ha estat en el primer assaig clínic que s'ha fet a Catalunya. El reportatge "Dins del coronavirus" recull les opinions d'experts epidemiòlegs, alguns que qüestionen parts dels procediments i criteris que s'han adoptat per afrontar la pandèmia, i també de metges i infermeres que lliuren el combat més dur i a primera línia contra aquest nou virus, i que veuen amb impotència com creixen els casos. El reportatge també recull els sentiments dels malalts i dels seus familiars.

En el reportatge es fa evident el canvi d'actitud que hem hagut de fer com a societat per mirar d'aturar el contagi: des de la proximitat de les primeres reunions on l'equip va assistir i les entrevistes a tocar, a un distanciament creixent dia a dia, fins a arribar a les últimes entrevistes, fetes per videoconferència.

És aquest distanciament entre persones, el confinament que ha buidat els carrers i la corba d'infeccions que continua creixent, el que reflecteix la gravetat d'una situació mai vista, un fet que fa només un mes i pocs dies encara veiem com a inimaginable, una distòpia impossible, que "30 minuts" ha viscut des de dins.

 

"La Xina: després de l'hivern, la primavera"

 

El reportatge fa un recorregut per la crisi del coronavirus a la Xina, des dels inicis al mes de gener, on imperava una opacitat absoluta sobre el que estava passant. Era ple hivern. Wuhan va centrar aquells dies les mirades de tot el món. El confinament de la ciutat i de la seva província la van aïllar del món i amb aquest tancament, tota possibilitat de testimonis independents del que hi passava.

Les vacances de l'any nou lunar es van anar allargant de setmana en setmana. Els nous contagis van anar pujant fins que, al març, comencen a baixar gràcies a l'aïllament. La Xina recupera a poc a poc l'activitat, l'economia no es pot permetre estar aturada més temps.

El reportatge, de l'equip de la corresponsalia de TV3 a Pequín, s'acosta a alguns ciutadans de les ciutats de Wuhan i de Hubei, l'epicentre de l'epidèmia a la Xina, que tenen relació amb Catalunya. Una de les persones amb qui l'equip ha pogut parlar està casada amb un català i l'altra estudia a Barcelona, però ara no ho pot fer perquè es va quedar confinada a Hubei, on havia anat a veure els seus pares per l'any nou xinès. Ara que ja pot començar a sortir, el coronavirus ha esclatat amb tota la seva virulència a Catalunya i la Universitat de Barcelona, on ella estudia, està tancada indefinidament.

El reportatge explica el que ha passat a la ciutat confinada de Wuhan, i com s'ha viscut aquesta crisi a Pequín i la seva rodalia, amb les estrictes mesures de prevenció i el control dels moviments de la població, amb els sistemes tecnològics més sofisticats i els més prosaics per fer un seguiment dels moviments dels ciutadans i aturar així nous brots.

La primera gran pandèmia de la globalització ha tingut la República Popular de la Xina com a actor principal i Xi Jinping, el seu president, va dir a Pedro Sánchez que "després de l'hivern sempre ve la primavera". A la Xina, la fi del fred ha coincidit amb la reducció a zero dels contagis locals. Ara fa front al risc d'un rebrot pels casos importats, els que venen d'Europa, on l'epidèmia del coronavirus encara no s'ha pogut controlar.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut