Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El periodisme davant del conflicte

"Després d'aquella cobertura, la meva vida va canviar per complet"

Sis periodistes i documentalistes, Txell Feixas, Nicolás Valle, Manel Alías, Alba Sotorra, Joan Roura i David Fontseca, ens han explicat a "Conflicte interior" com els ha afectat a la vida personal la seva feina en zones amb conflicte

Treballar enmig d'una guerra o d'una crisi humanitària et canvia la vida de forma radical. Els drames que has de presenciar fent la teva feina deixen inevitablement una petjada important a la teva vida personal. Així ho han explicat els convidats de "Conflicte interior", el programa especial presentat per Roger Escapa i dedicat als periodistes que cobreixen conflictes.  

Un testimoni revelador de l'impacte emocional que suposen aquestes experiències l'ha donat el periodista Nicolás Valle. Ell porta molts anys cobrint conflictes arreu del món i tot just fa poques setmanes va tornar de l'Afganistan per explicar als espectadors de TV3 el retorn dels talibans al poder, al mateix escenari on 20 anys abans havia explicat la seva caiguda.

"La guerra de l'Afganistan és la guerra de la meva vida. Després d'aquella cobertura tot va canviar, vaig perdre tot el que més estimava. Ara, vint anys després, m'he tornat a veure en la mateixa situació. He tornat a tenir una criatura. I em preguntava: 'Em perdré el seu primer aniversari com va passar l'altra vegada? Em perdré el primer Nadal?' Jo en aquella època em pensava que sabia gestionar allò d'anar a la guerra i tornar a la pau. Al final t'adones que has muntat una xarxa de mentides que et fa mal a tu mateix i de retruc a la teva família."

 


La relació amb la família és un dels aspectes més difícils amb els quals han de lluitar els reporters en zones de conflicte. "Et sents egoista per fer una feina que fa patir el teu entorn", ha explicat Txell Feixas, qui ha estat corresponsal de TV3 a l'Orient Mitjà. En aquest sentit, la periodista ha recordat una frase que la va marcar: "Li van dir a la meva mare: 'Que poc t'estima la Txell, que ha decidit marxar a Beirut.' Sabia que no era veritat, però per a mi va ser dolorós."

 

Per Nicolás Valle, el problema és la tornada a casa: "No tens ganes de fer una vida normal. Tornes i estàs molt irritat. Les preocupacions d'aquí et semblen miserables."

 

"Encara ara m'angoixo quan sento un avió a prop"

La por és un dels sentiments més terribles als quals s'han d'enfrontar aquests periodistes quan cobreixen conflictes armats. "He passat molta por. Por de dir: això mai més, s'ha acabat", ha relatat Valle.

"Al sud del Líban, els israelians cada matinada llançaven míssils per terroritzar la població. Quan sentia el so del míssil començava a comptar els segons per a l'impacte i desitjava que no em toqués a mi."

 

"He passat molta por fent la meva feina. Sobretot em feia por tot el que venia de l'aire. Encara ara m'angoixo quan sento un avió a prop", ha explicat també la prestigiosa directora de cinema Alba Sotorra. Un altre dels convidats al programa, l'excorresponsal de TV3 a Moscou Manel Alías, ha relatat com un obús va caure al mateix carrer on estava fent una entrevista a l'est d'Ucraïna. "Vaig quedar parat i col·lapsat. Tothom estava fent alguna cosa i jo no sabia com reaccionar. Al final, se'm va activar algun mecanisme intern i em vaig posar a fer la meva feina." Superar aquestes experiències límit no és fàcil i cadascú ho porta a la seva manera: "La meva és no pensar gaire i oblidar molt.", ha explicat Alías.

 

"La nostra feina és donar-li el sopar a la senyora Maria"

Aleshores, tenint en compte tots els dilemes i problemes que comporta aquesta feina, la pregunta és obligada: per què l'han triat? Tots ells coincideixen que la seva funció és important i que pot ajudar a millorar les coses. Pel director i realitzador David Fontseca, aquelles històries s'han de narrar: "Nosaltres fem això perquè serveixi, perquè la gent reflexioni i si pot fer alguna cosa, per petita que sigui, que la faci." "A mi em mou el sentiment de responsabilitat que allò ho he d'explicar", afegeix Sotorra. 

Un altre històric en la cobertura de conflictes a TV3 és el periodista Joan Roura, que ha volgut posar en valor aquest tipus d'informació: "Què es fa amb els nostres impostos i les armes que venem? Què fan els nostres aliats? Què permetem que facin els nostres governants? Quan mostrem això, li estem ensenyant a la gent, també, què és allò que ha votat." Per Valle, cal mostrar la realitat, per dolorosa que sigui, si això ha de servir per remoure consciències: "La nostra feina és donar-li el sopar a la senyora Maria."

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut