Una dona acaba de reconèixer el seu familiar mort
Lluita contra la impunitat, a "30 minuts"

"Crims de guerra a Ucraïna": una investigació sobre l'assassinat indiscriminat de civils

"El que veiem molt sovint és que el clima d'impunitat només serveix perquè hi hagi més abusos. I si no hi ha acusacions, si ningú no ha d'assumir responsabilitats, el cicle dels abusos no s'atura", adverteixen des de l'Observatori dels Drets Humans

A Ucraïna s'han obert més de 10.000 casos per crims de guerra. Fiscals, policies, metges forenses, ONGs i un equip de la gendarmeria francesa treballen des de l'abril passat per documentar cada mort trobat al mig del carrer, enterrat en foses comunes o sepultat de manera improvisada en jardins particulars, per poder acusar Rússia davant del Tribunal Penal Internacional.

"El van disparar de dalt a baix a boca de canó. Segurament el van fer agenollar i després el van disparar. Es veu que estava de genolls" El cadàver de l'Ígor, de quinze anys, assassinat molt a prop de Butxa, és només un dels centenars que els metges forenses examinen cada dia per determinar com van morir. La mare de l'Ígor en va ser testimoni: "Ens van dir que ens tiréssim a terra i ho vam fer. Llavors van començar a disparar. A mi no em van tocar, però ell va morir a l'instant."   

 

La gendarmeria francesa col·labora en l'exhumació de cadàvers en una fossa comuna a Butxa (Reportatge "Crims de guerra a Ucraïna")

 

Des de l'1 d'abril passat, desenes de fiscals van cada dia als llocs on sembla que es van cometre crims de guerra per garantir que la investigació es faci correctament. Tot ha de quedar anotat, fotografiat i segellat. A Butxa continuen exhumant cadàvers cada dia i és fàcil trobar-hi testimonis de l'horror. La Jana s'hi adreça per explicar que "quan els russos voltaven pel carrer, disparaven tothom que sortia de casa. Per exemple, al carrer Poltava van matar una mare i la seva filla. La nena havia sortit a mirar i l'hi van disparar. Llavors va sortir la mare i també la van matar".

 

Imatge aèria dels civils assassinats per les tropes russes a Butxa (Reportatge "Crims de guerra a Ucraïna")

 

El reportatge segueix el dia a dia dels divuit gendarmes francesos que col·laboren amb la Fiscalia i la policia ucraïneses per garantir els processos d'identificació de centenars de cossos trobats al mig del carrer, mal enterrats als jardins particulars o sepultats en fosses comunes. L'objectiu és documentar cada mort per poder-la denunciar davant del Tribunal Penal Internacional, perquè "el país agressor no reconeixerà mai cap crim de guerra, intentarà convèncer la comunitat internacional que no ha fet res del que se l'acusa", diuen els fiscals.

 

La policia ucraïnesa investiga el cas d'un home assassinat a casa seva (Reportatge "Crims de guerra a Ucraïna")

 

A Borodianka els atacs russos es van acarnissar amb la població civil indefensa (Reportatge "Crims de guerra a Ucraïna")

 

Des del començament del conflicte, a Ucraïna s'han obert més de 10.000 causes de crims de guerra. "Com es pot viure després de tot això? La guerra només porta por, llàgrimes i tristesa. Era un nen maquíssim", s'exclama la mare de l'Ígor. Un cop identificats els cadàvers, els investigadors n'extreuen l'ADN per poder comparar-lo amb els dels familiars que els busquen o esperen saber com van morir. Com la filla de la Natàlia i en Víktor, una parella gran que van trobar morta a casa seva. Ara ha sabut que els van executar mentre intentaven curar una noia a qui els soldats russos havien ferit: "Un dia -diu la Iulia, la filla d'en Víktor i la Natàlia- potser s'oblidarà tot, però hauran de passar 200 anys, com a mínim. Hauran de passar tres o quatre generacions. Potser els nostres besnets ho podran oblidar. Però abans, no." 

 

Encara són poques les persones que han pogut localitzar i enterrar els seus familiars (Reportatge "Crims de guerra a Ucraïna")

 

Un reportatge de Myriam Zehar i Alice Panouillot
Imatge: Solene Oeino i  James De Caupenne
Producció : Milan Poyet i Amandine Lebrat
Una producció de Vigie Production distribuïda per Prime 

 

ARXIVAT A:
Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut