Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Un cardenal del Vaticà, per primera vegada al banc dels acusats

"Coses lletges" al Vaticà. L'origen de l'escàndol més gran de corrupció dels últims 30 anys a la Santa Seu

Per primera vegada a la història del Vaticà, un cardenal, Angelo Becciu, exalt càrrec de la Secretaria d'Estat vaticana, ha hagut de seure al banc dels acusats. El reportatge del "30 minuts" explica l'origen de l'escàndol financer més greu dels últims 30 anys al cor de l'Església catòlica

"És un escàndol. El supervisor dels comptes interns em va dir: 'Aquí hi ha una cosa lletja.' I m'ho va fer saber. Jo li vaig dir: 'N'està segur?'. 'Sí.' I em va ensenyar els números. 'Què haig de fer?' 'Hi ha la justícia vaticana. Vagi-hi i faci la denúncia al Promotor de Justícia.'" El papa Francesc va explicitar, públicament, fa tres anys, la seva determinació a actuar contra el cas de corrupció, malversació i abús de poder més greu a què s'enfronta la Santa Seu des de fa 30 anys.

 

El cardenal Angelo Becciu forma part, segons la investigació judicial, de la trama criminal per buidar les arques del Vaticà (Reportatge "Corrupció al Vaticà")

 

El maig del 2018 havia passat una cosa estranya: Bergoglio atorga el rang de cardenal a Angelo Becciu, exresponsable de la Secretaria d'Estat vaticana, i el nomena prefecte de la Congregació per les Causes dels Sants.Com assenyala la directora del reportatge, "pot semblar una promoció, però en realitat, segons molta gent del Vaticà, l'únic objectiu d'aquest gest és allunyar Angelo Becciu de la direcció de la Secretaria d'Estat". Per què? Perquè, segons la investigació de la justícia vaticana, hauria participat de ple en la trama criminal per saquejar les arques del Vaticà.

 

Els antics magatzems Harrods de Londres, l'origen de la trama de malversació que afecta el Vaticà (Reportatge "Corrupció al Vaticà")

 

La investigació judicial se centra en la compra d'un edifici a Londres, la seu dels antics magatzems Harrods, i fa enrojolar el cor operatiu del Vaticà, el dicasteri o departament més proper al mateix Papa, és a dir, la Secretaria d'Estat. Per a aquesta inversió s'haurien fet servir els fons de l'òbol de Sant Pere, que té 400 milions d'euros provinents de les donacions de tota mena que es fan directament al pontífex per ser utilitzats en causes socials i caritat.

 

Els autors del reportatge han aconseguit entrevistar Enrico Crasso, assessor financer del Vaticà, que ha entonat el mea culpa (Reportatge "Corrupció al Vaticà")

 

L'equip de la televisió Suïssa segueix la ramificació d'aquest cas fins a aquest país, on entrevista Enrico Crasso, un síndic establert a Lugano, que durant més de vint anys va treballar com a gestor extern de la caixa de la Secretaria d'Estat del Vaticà, i que ara ha de respondre davant la justícia vaticana i de la justícia penal. "Li puc dir una cosa simpàtica? Òbviament, tots els meus amics sabien que jo gestionava, feia molts anys, la (banca vaticana) ... I, d'una manera simpàtica, em deien: 'Ei, ja ha arribat el banquer de Déu', així em deien. Era una broma, esclar, que, per desgràcia, ara estic pagant d'una manera realment inhumana. I, en fi... Aquí em té."

 

Per mostrar més clarament aquesta complicada trama, el reportatge en ficciona algunes parts amb actors (Reportatge "Corrupció al Vaticà")

 

Un reportatge de Marco Tagliabue i Maria Roselli
Imatge: Claudio Rizzotti, Francesco Cocco, Marco Abram, Lorenzo Amuso
Muntatge: Marco Tagliabue
Una producció de  la RSI Radiotelevisione svizzera

 

 

 

ARXIVAT A:
Vaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut