Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Diumenge, a les 22.05, a TV3

"Conviure amb el risc", a "30 minuts"

Fa gairebé un any i mig Tarragona va viure el pitjor accident de la història de la petroquímica. Tres morts, 8 ferits i desenes de danys materials són algunes de les conseqüències de l'explosió de la tarda del 14 de gener del 2020.

Per primera vegada un equip del "30 minuts" ha pogut entrevistar el bomber, de l'empresa FALCK subcontractada per IQOXE, que estava treballant dins la planta la tarda de l'accident després de canviar el torn a un company. Va arriscar la vida perquè els efectes no fossin pitjors dins i fora de les instal·lacions.

"Aquell dia, vaig tenir la sensació que em moria, que havia d'haver mort unes 10 vegades." Bartolomé Mellado, bomber d'IQOXE. 

Les causes de l'accident encara s'estan investigant 17 mesos després de l'explosió i els treballadors continuen denunciant IQOXE per no escoltar les seves reivindicacions laborals. L'empresa nega totes les acusacions.

El reportatge del "30 minuts"  "Conviure amb el risc" mostra com van viure l'accident els veïns de la Canonja i del barri de Bonavista de Tarragona, a pocs metres de l'empresa IQOXE. Gairebé un any i mig després de l'accident, els veïns dels tres pisos afectats per l'explosió continuen desallotjats i no saben quan podran tornar a casa seva.

A dia d'avui, moltes persones encara no han superat la por que van viure. L'explosió del reactor de la planta d'òxid d'etilè ha marcat un abans i un després de la relació dels veïns amb la indústria. 

"El neguit aquest que tenia la gent, que si algun dia això petarà o no petarà..."

"Que potser ho vam tenir també als anys noranta, amb l'atemptat d'ETA, i tot això, que es va reviure molt, que s'havia apaivagat i que s'havia transformat en un tema ja més ecològic, doncs, ara ha tornat a revifar", José Manuel Martín, veí.

L'equip del "30 minuts" també ha viatjat a Anvers a Bèlgica, on hi ha el segon port petroquímic més gran del món, per veure com gestionen el risc a través d'un sistema de telecomunicacions que ha deixat de banda l'ús de les sirenes d'emergència.

Saber què respiren els veïns al voltant del polígon petroquímic del Camp de Tarragona  i si la indústria química afecta la salut són algunes de les demandes que en els darrers anys han generat debat i interès. 

En públic i sobretot davant d'una càmera de televisió costa que algú vulgui parlar de la indústria petroquímica, però al reportatge alguns extreballadors de la petroquímica i responsables de la mateixa industria ho han fet.

I el futur de la química per on passa? La Unió Europea s'ha marcat el 2050 per reduir a zero les emissions de gasos d'efecte hivernacle fent servir l'hidrogen verd. 

Aquest objectiu afecta de ple la petroquímica perquè és la que genera més diòxid de carboni, CO2,  a Catalunya. El CO2 és un gas d'efecte hivernacle que, amb grans concentracions, contribueix a l'escalfament del planeta. 

Tarragona, amb la petroquímica i la Universitat Rovira i Virgili,  lidera l'impuls de la Vall de l'Hidrogen. És un projecte de país amb el qual el govern català vol atraure part dels milers de milions d'euros dels fons europeus Next Generation. 

Un reportatge de: Anna Masip Elias i Víctor Díaz Solé

Imatge:  Bernat Suñé Trepat/ Jordi Domènech Jordà

Muntatge: Papitu Sarrahima

Producció: Jessica Montaner

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut