"30 minuts" analitza el malson dels incendis d'Australia

Austràlia, incendis en temps d'emergència climàtica

Els incendis que ha viscut Austràlia entre el final de primavera i l'estiu austral han cremat 12 milions d'hectàrees, han mort 33 persones i, com a mínim, mil milions d'animals d'espècies autòctones

Els incendis que ha viscut Austràlia entre el final de primavera i l'estiu austral han estat considerats devastadors. En aquesta temporada, els incendis han acabat cremant 12 milions d'hectàrees i han mort 33 persones i, com a mínim, mil milions d'animals d'espècies autòctones i més de 3.000 cases han quedat destruïdes.

Els primers focs d'Austràlia van començar el 7 de setembre del 2019 i es van allargar fins al 3 de gener del 2020. Els incendis van recórrer i arrasar una superfície igual a 3 vegades i mitja la de Catalunya.

Al novembre ja es preveien unes condicions atmosfèriques desastroses a les zones més poblades de Nova Gal·les del Sud. Mai abans no hi havia hagut unes perspectives tan nefastes com aquelles, i, al desembre, nombrosos incendis forestals van cremar una extensió mai vista abans a Nova Gal·les del Sud. El que més es temien els bombers davant d'aquell episodi de temperatures elevadíssimes es va fer realitat: del centenar d'incendis que van castigar grans extensions de l'estat de Nova Gal·les del Sud, quatre van passar al nivell màxim d'alerta a causa de la situació meteorològica que es va viure aquells dies, amb temperatures que van superar ràpidament els 43 graus.

La majoria de brigades de bombers forestals sabien que tindrien una temporada molt dolenta, perquè l'ambient era cada vegada més sec i hi havia la consciència que a Austràlia hi havia una gran càrrega de combustible. Feia molts anys que no havien tingut cap foc important i esperaven que passés alguna cosa grossa. L'únic que no se sabia era on i quan. I, quan van arribar, els incendis van demostrar la seva gran capacitat destructora.

"De cara al novembre es preveien unes condicions atmosfèriques desastroses a les zones més poblades de Nova Gal·les del Sud", Shane Fitzsimmons, el cap dels Bombers Forestals de Nova Gal·les del Sud

Shane Fitzsimmons, el cap dels Bombers Forestals de Nova Gal·les del Sud, s'ho va veure a venir: "Ja havíem tingut un nombre important d'incendis. Havíem vist danys importants. Havíem tingut milers d'hectàrees cremades i també havíem patit la mort de dos bombers i en teníem d'altres amb ferides greus. Dos civils també havien mort a la regió del nord. De cara al novembre es preveien unes condicions atmosfèriques desastroses a les zones més poblades de Nova Gal·les del Sud. Nosaltres no havíem tingut mai unes perspectives com aquelles."

Els testimonis d'aquells enormes incendis van ser les brigades de bombers forestals, les policies locals i els ciutadans que van haver d'abandonar els llocs on vivien, alguns dels quals ho van perdre tot.

"Semblava que tot estava cremant i durant uns quants minuts vaig pensar que patiria cremades molt greus o que em moriria", Jochen Spencer

"No teníem cap possibilitat d'aturar-ho. Era molt gran i hi havia moltes flames pertot arreu i nosaltres només teníem unes mànegues petites. Aquell moment va ser una mica caòtic per a mi. Em vaig espantar bastant i no sabia on anar. Semblava que tot estava cremant i durant uns quants minuts vaig pensar que patiria cremades molt greus o que em moriria", recorda Jochen Spencer.

"La casa se li va cremar en 20 minuts. Va anar molt de pressa. Veies cangurs que treien fum i saltaven a l'aigua. El que vam veure era horrorós i espero no tornar-ho a veure mai més", David Petrovic

David Petrovic explica que "Quan el foc es va acostar a la casa, vam pujar tots a la barca molt de pressa. Des de la barca, al llac, era molt difícil de veure res. El fum era molt espès. Els focs cremaven. Feia molta calor i bufava un vent molt fort. Fins i tot em costava mantenir la barca quieta. La nostra veïna estava dins l'aigua fins a la cintura. No volia pujar a la barca, però la casa se li va cremar en 20 minuts. Va anar molt de pressa. Veies cangurs que treien fum i saltaven a l'aigua. El que vam veure era horrorós i espero no tornar-ho a veure mai més."

Els vídeos que van gravar van astorar el país i sorprendre el món sencer: imatges dels incendis més grans que s'havien vist mai i que els qui els van patir en primera persona no oblidaran i esperen no tornar a viure mai més.

A mitjans de gener, les pluges, primer febles i després torrencials van anar apagant els incendis que encara quedaven, però les increïbles experiències de supervivència, valentia i desgavell dels que van viure en primera persona aquell veritable infern i les històries terrorífiques i impressionants que expliquen, ens quedaran gravades per sempre.

Amb l'acceleració del canvi climàtic, incendis com el d'Austràlia seran més freqüents arreu del planeta. Ja ho hem vist l'estiu passat a l'Amazones, a Califòrnia, en algunes regions d'Àfrica i també més a prop, a Portugal, a Grècia i al nostre país mateix.

Els experts parlen d'incendis de sisena generació, que s'alimenten de canvis ràdicals en les condicions dels boscos: humitats molt baixes i temperatures extremes, acompanyat tot plegat per una alta càrrega de combustible en unes masses forestals continues amb un sotabosc descontrolat. Son incendis que generen una gran quantitat d'energia i que afecten les condicions metereològiques de l'entorn, fet que en dificulta conèixer amb la suficient previsió l'evolució que tindrà i en dificulta el control i extinció.

Tot fa preveure que quan les condicions climàtiques s'extremin, amb un territori cada cop més despoblat i sense els suficients treballs de neteja dels boscos, acabarem havent d'afrontar incendis que poden arribar a arrasar centenars de milers d'hectàrees en zones impensables fins ara, com el massís del Montseny o els Pirineus.

 

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut