Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
La crisi dels carburants

"Atrapats pel gasoil", a "30 minuts": hi ha vida sense aquest combustible?

El preu del dièsel no deixa de donar ensurts. Si a mitjans del 2022 superava el de la gasolina, ara amenaça de tornar a disparar-se. Tot i que molts en culpen Rússia, la pujada de preus ja havia arrencat abans. Per visualitzar la dependència que tenim d'aquesta matèria primera, res millor que analitzar com influeix en un producte alimentari com el pa. Les conclusions no són gaire tranquil·litzadores

Quant de gasoil hi ha darrere una barra de pa? Menjaríem pa sense la intervenció d'aquesta energia, accessible i barata? Només cal resseguir els passos del procés de producció. Des del conreu del blat, el transport al molí, el transport de la farina a l'obrador, la cocció al forn, el transport del pa fins al punt de venda i finalment la compra, a molts llocs amb vehicle particular, el gasoil és per tot arreu. "El petroli és la mare dels ous, sense petroli no aniríem enlloc", afirma sense embuts el pagès Jaume Roura. "Moltes terres estarien per treballar, serien terres ermes", afegeix, referint-se a la dependència gairebé completa que té l'agricultura actual de la maquinària impulsada amb gasoil.
 

Poca gent és conscient de la quantitat de gasoil implicat en la producció de cada barra de pa (Reportatge "Atrapats pel gasoil")

 

L'altre sector "segrestat" per aquest combustible és el transport. Un 96% de les mercaderies a Espanya circulen per carretera. Un sector on el 90% dels vehicles es mou amb dièsel. I per a tots aquests transportistes, la despesa de carburant representa el 40% del negoci. El problema és que les perspectives en l'evolució dels preus als mercats internacionals no són bones. "Hi haurà mancances de producte. No vull posar por al mercat, però no serà fàcil. Potser portarà Europa a restriccions", afirma Javier García Munté, director d'una petita petroliera independent, sempre pendent de l'evolució dels preus de la gasolina i del gasoil.

Però els preus alts no afecten només el transport. Hi ha sectors industrials que també depenen fortament del gasoil. Els forners en són un exemple. "Del gasoil no me n'havia preocupat mai", reconeix Mercè Porterias, propietària d'un obrador i cinc forns a Figueres. "Ens ha arribat a pujar un 100% el gasoil. La barra de quart la venia a 90 cèntims; ara l'estic venent a 1,25, perquè, si no, no surten els números."

 

Alguns camioners comencen a provar combustibles sintètics, una de les alternatives més reals si es vol substituir el dièsel mineral (Reportatge "Atrapats pel gasoil")

 

Hi ha alternatives al gasoil? Que siguin factibles, que es puguin produir actualment i en quantitat suficient? La resposta és no. Moltes encara s'estan desenvolupant: hidrogen, biocombustibles, combustibles sintètics, electrificació, en el cas de l'agricultura els conreus regeneratius, són o seran les alternatives amb què s'intentarà pal·liar la situació els pròxims anys. La realitat és que cap d'aquestes pot substituir la demanda actual de gasoil. Científics i sectors ambientalistes aposten pel decreixement, un canvi de paradigma social i econòmic, un camí que a hores d'ara tampoc ningú s'atreveix a iniciar, i menys de forma voluntària. Mentrestant continuarem "atrapats pel gasoil".

 

Un reportatge de: Jordi Regàs i Sara Segarra

Imatge: Bernat Suñé, Txus Navarro, David Bou i Òscar Roger

Producció: Ot Burgaya

Muntatge: Josep Maria Porta

ARXIVAT A:
Economia de butxacaMedi ambientEnergiaCrisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut