Diumenge, a les 21.55, a TV3

"Amazones: aturar el desastre", a "30 minuts"

Colòmbia és, gràcies a la seva selva amazònica, el segon país més ric de l'Amèrica del Sud en biodiversitat després del Brasil. Però aquest ecosistema, cada vegada més afeblit a conseqüència de l'escalfament global, es veu minat per una nova plaga: la desforestació i els incendis.
Amazones, aturar el desastre

Després d'anys de combats entre les guerrilles i els narcotraficants, a l'Amazònia l'exèrcit colombià i les policies locals s'enfronten ara a les tales il·legals de centenars de milers d'arbres, alguns de centenaris, que, només el 2017 van representar la desaparició de gairebé 220.000 hectàrees de bosc primari, l'equivalent al territori de Luxemburg. Aquesta situació és especialment preocupant per a les 700 comunitats indígenes que viuen en aquest ecosistema i basen la seva supervivència en els recursos del bosc. La lluita contra els agricultors àvids de noves terres i els taladors i miners il·legals és una de les tasques encomanades a l'exèrcit, que hi envia soldats a patrullar en helicòpters per detectar aquestes accions, detenir-ne els autors i neutralitzar serres mecàniques i excavadores.

Es calcula que cada hora s'arrasen 25 hectàrees de selva verge, que, principalment seran destinades a la cria de bestiar. Les explotacions intensives van rosegant cada dia un tros més gran de l'Amazònia colombiana, que ocupa el 42% de la superfície del país, amb 39 milions d'hectàrees.

En el seu conjunt, la selva amazònica té prop de sis milions de quilòmetres quadrats, repartits entre vuit països, i és la selva tropical més extensa del món. Es considera la reserva verda més gran perquè, encara avui, representa la meitat de totes les que hi ha a la Terra. És coneguda com el pulmó del planeta, encara que el títol que ostenta és una mica excessiu perquè, de fet, està en equilibri climàtic, és a dir, que el CO2 que absorbeix i l'oxigen que allibera és el mateix. Tot i això, hi ha un consens científic a considerar que l'Amazònia és l'estabilitzador del clima més important perquè genera el 20% de l'aire que respirem i té una reserva d'aigua que representa el 20% del total del planeta.

En els últims 50 anys, ha desaparegut prop del 20% de la superfície total de l'Amazònia i els científics alerten que si s'arriba al 40%, la pèrdua d'aquest immens pulmó verd, patrimoni de la humanitat, serà irreversible i la selva es convertirà en una sabana.

Un reportatge de Antoine Boddaert i Sébastien Eppinger

Imatge: Antoine Boddaert

Una producció de Yemaya