Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Quin és el model de futur de la pagesia?

"Alcarràs, l'altra collita", la millor pel·lícula i el pitjor any per als pagesos del Baix Segre, a "30 minuts"

"Alcarràs, l'altra collita" retrata la pagesia del país, a través del seguiment de dos pagesos del Baix Segre, en la pitjor campanya de fruita de pinyol en 30 anys

Mentre la pel·lícula "Alcarràs" es projectava arreu del món després de guanyar l'Os d'Or al festival de Berlín i feia una gran collita de premis i reconeixements, els pagesos del Baix Segre vivien la pitjor campanya de fruita dolça en 30 anys.

 

 

 

Preestrena de la pel·lícula "Alcarràs", de Carla Simón, a la Llotja de Lleida (Reportatge "Alcarràs, l'altra collita")

 

Una gelada a començament d'abril, amb tres dies de temperatures per sota dels 3 graus, va acabar amb més del 70% dels préssecs i nectarines de la plana de Lleida.

 

La pitjor glaçada en 30 anys, l'abril del 2022, va afectar 50.000 hectàrees de la plana de Lleida. Es va perdre entre un 70% i un 80% de la producció de fruita de pinyol (Reportatge "Alcarràs, l'altra collita")

 

Un equip del "30 minuts" ha seguit durant deu mesos el Sisco Fontanals i el Josep Maria Companys, dos pagesos del sud del Segrià que veuen com els seus camps queden arrasats pel fred. Amb ells hem viscut una campanya excepcional, que arriba en un moment en què les petites i mitjanes explotacions familiars pateixen per la seva supervivència.

Pagesos que s'emocionen, que es preocupen, que tenen esperança, però també s'emprenyen. Pagesos que volen que la societat entengui com de dura i important és la seva feina.

 

Sisco Fontanals prové d'una família on havien treballat quatre generacions al camp. La nissaga de pagesos, però, s'acabarà amb ell. El seu fill gran finalment ha buscat feina fora de l'explotació agrària (Reportatge "Alcarràs, l'altra collita")

 

La falta de relleu generacional, els preus baixos que es paga per la fruita mentre creixen els costos de producció, el canvi de model d'explotació agrària i, en definitiva, el futur de la pagesia, són algunes de les temàtiques que aborda el reportatge. Neguits i reflexions dels protagonistes mentre aclareixen els arbres, fan la collita, descarreguen a la cooperativa, esporguen o replanten.

El Sisco i el Josep Maria no són els únics pagesos que tenen veu al reportatge. La Mònica Casals, una pagesa que porta les terres a mitges amb el seu marit, parla del paper de la dona al camp. El David Morreres, de 28 anys, és exemple dels joves que malgrat les dificultats aposten per continuar l'explotació familiar. El Lluís Camí fa agricultura ecològica i creu que un altre model és possible. I també el Mamadou Saliou i el Richard Mngunza que ens expliquen l'experiència dels temporers que treballen a la campanya de fruita.

 

David Morreres va estudiar a l'escola agrària i treballa amb els pares a l'explotació familiar (Reportatge "Alcarràs, l'altra collita")

 

El reportatge "Alcàrras, l'altra collita", recull les veus d'altres actors del sector agrari que aporten la seva visió sobre el present i el futur de la pagesia, com la cooperativa Fruits de Ponent, l'empresa Viyefruit, la patronal Afrucat o l'associació Fruita amb Justícia Social. I també incorpora una mirada externa, més global, amb perspectiva, a través de les aportacions que fan el geògraf Ignasi Aldomà i l'economista Francesc Reguant.

"Alcarràs, l'altra collita" vol ser un retrat de la pagesia catalana, però, com la pel·lícula, també un cop d'ull a l'ànima de l'agricultura en un moment de canvis i ple d'incerteses.

 

Un reportatge de: Enric Pinyol, Àlex Oró i Xavier Brichs
Imatge: Josep Carnicé
Producció: Carles Fernández i Laura Gomà
Muntatge: Marc Escòlies

 

📲 #LAltraCollitaTV3

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut