Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Els delinqüents s'han bolcat a les xarxes socials i aplicacions de contactes

Agressions sexuals i estafes, els perills de Tinder, Badoo i altres aplicacions on lligar

En el mercat de persones que busquen relacions a través d'aplicacions de contactes s'obre un camp d'oportunitats per a farsants, estafadors i agressors sexuals. El reportatge "Les amistats perilloses" s'endinsa en aquestes modalitats delictives

TEMA:
Violència masclista

Els delinqüents van allà on hi ha gent. I l'any del confinament, s'han bolcat a les xarxes socials i aplicacions de contactes. Amb pocs espais presencials per fer noves relacions, aquests serveis han multiplicat l'èxit. Però també han proporcionat infinitat de víctimes a delinqüents de tot tipus. De fet, la tecnologia només fa de facilitador. Els delictes són els mateixos de sempre. Però aquestes aplicacions permeten "industrialitzar" la captació de víctimes. El reportatge "Les amistats perilloses" s'endinsa en aquestes modalitats delictives. Un exemple n'és l'anomenada "estafa romàntica". L'estafador de tota la vida feia una feina artesanal, ho tenia més difícil. Ara només cal un ordinador i una connexió. Es pot tirar l'ham a centenars de milers de persones de tot el món, i, per poques que "piquin", ja haurà valgut la pena.

En el mercat de persones que busquen relacions a les xarxes s'obre un camp d'oportunitats per a delinqüents
En el mercat de persones que busquen relacions a les xarxes s'obre un camp d'oportunitats per a delinqüents

L'estafador romàntic


Els últims anys els Mossos d'Esquadra han vist com es multiplicaven aquest tipus d'estafes. En aquests moments, hi ha una investigació en fase d'instrucció al jutjat de Gavà que segueix el rastre d'un estafador romàntic amb desenes de víctimes. Havia creat un perfil fals a diverses aplicacions de contactes, amb fotos robades de les xarxes socials d'un jove pilot de Madrid.

 Les estafes romàntiques tenen una complicació afegida quan es tracta de xarxes internacionals
Les estafes romàntiques tenen una complicació afegida quan es tracta de xarxes internacionals

Cap de les dones afectades van arribar a quedar amb l'estafador en persona, però les va manipular fins aconseguir que li fessin transferències de diners amb diverses excuses. Pot semblar difícil de creure, amb les facilitats infinites de comprovació de dades i imatges que google permet. Malgrat això, estem parlant de quantitats importants de diners, i els investigadors creuen que encara no han aparegut totes les víctimes.

 

"L'objectiu és arribar a la totalitat de víctimes que aquest senyor ha estafat, perquè moltes vegades les víctimes no denuncien els fets per por o per vergonya. Pregunto sempre: "I per què no has denunciat?" "M'ha tret molts diners i em fa vergonya confessar-ho" Patrícia Duran, subcap Unitat Investigació Gavà dels Mossos d'Esquadra

 

Quan l'estafador és a l'estranger


Les estafes romàntiques tenen una complicació afegida quan es tracta de xarxes internacionals. És el que li va passar a la Maria, que l'any passat, molt avorrida durant el confinament, va començar a xatejar amb un desconegut, un atractiu militar en una missió de l'ONU. Va acabar pagant-li 3000 euros. Ara és conscient que va ser enganyada i bloqueja de seguida qualsevol proposta de perfils similars: militars a l'Afganistan, treballadors d'ONG en missions humanitàries, enginyers de plataformes pertrolíferes o capitans de vaixell.
El "30 minuts" ha seguit la conversa amb un d'aquests estafadors que li demanaven "amistat" a la Maria. Es presenta com Fadil Ivanic. Ens diu que és alemany, capità de vaixell i treballa a l'empresa SOS Mediterranée transportant petroli. Però fent una senzilla recerca inversa d'imatges a Google de seguida trobem que la foto l'han robat a un dels fundadors de SOS Mediterranée, una organització humanitària, res a veure amb el petroli.

L'empresa de ciberinvestigació onBRANDING ens va ajudar a localitzar l'IP de l'estafador. Van col·locar un parany dins un dels correus electrònics que li vam enviar i això ens va portar fins al lloc des d'on s'estava connectant el o els estafadors: Lagos, Nigèria.

 

"Això és el mateix que obrir un negoci online. Les estafes les pots realitzar a nivell mundial enlloc de concentrar-te en una sola regió. És molt rendible." Oleguer Rocafull, analista d'intel·ligència onBRANDING

"És una nova realitat policial. El més fàcil és que els autors estiguin aquí al costat i anar a casa seva a detenir-los, però malauradament cada cop més això serà l'excepció i els autors estaran fora de les nostres fronteres. No podrem anar a casa seva i detenir-los" Albert Álvarez, Unitat Central de Delictes Informàtics, Mossos d'Esquadra

No hi ha gaire dades que ens permetin fer-nos una idea de l'impacte d'aquest tipus de xarxes, però es tracta d'un problema internacional.  L'any passat al Regne Unit es va detectar un 20 per cent d'increment de transferències bancàries relacionades amb estafes d'aquest tipus.

 

Milers i milers de perfils falsos

Internet trobem informació de víctimes que adverteixen de les fotos robades i utilitzades pels estafadors
Internet trobem informació de víctimes que adverteixen de les fotos robades i utilitzades pels estafadors

A Internet trobem molta informació publicada per víctimes d'aquestes estafes, que adverteixen de les fotos robades utilitzades pels estafadors.  

Com pot ser que hi hagi tants perfils falsos, fàcilment detectables, a les aplicacions de contactes i xarxes socials? Si tothom pot rastrejar si una foto és robada, per què no ho fan les empreses i eliminen aquests perfils? Com diu Oleguer Rocafull: "Tecnològicament és viable. Una altra cosa és que no els interessi".
Vam quedar amb la Andrea Vallvé i la Carla Canet. L'Andrea va saber que havien obert un perfil al Tinder amb la seva foto i un altre nom. No li va estranyar gens perquè els últims anys ha trobat unes quantes vegades comptes falsos amb les seves fotos a Instagram. Ella i a moltíssimes amigues seves. Mai ha acabat de saber el perquè.

En canvi, la Carla sí que ho sap. Van robar fotos seves d'Instagram i van crear un perfil fake per dirigir els seus seguidors masculins a una plataforma de contingut eròtic per subscripció, fent-los creure que hi trobarien vídeos d'ella. Si picaven, els demanaven el número de compte. Una estafa organitzadíssima, que s'ha estès els últims mesos per la xarxa.

 

Agressors sexuals, l'anonimat de la xarxa

La Sandra va patir una agressió sexual d'un home que havia conegut a través de l'aplicació Badoo
La Sandra va patir una agressió sexual d'un home que havia conegut a través de l'aplicació Badoo

El juliol del 2019 es va jutjar a Palma un cas d'una agressió sexual. L'home va ser condemnat a set anys i mig per violació. La Sandra l'havia conegut a través de l'aplicació Badoo. Després de dies de xatejar, l'home va convèncer la noia que l'esperés a casa seva amb els ulls embenats i roba interior. La Sandra va accedir, però es va treure la bena i va veure que no era ell. Era un perfil fals.

"Ell em va començar a dir que no se n'aniria si no aconseguia el que volia. Jo li cridava tota l'estona: 'No vull! No ho vull fer! No ho vull fer!' I, a ell, no li importava, no li importava gens. Ell seguia.", Sandra

Era un pla premeditat que l'home havia executat o intentat executar diverses vegades, creient-se impune. Com a mínim tres noies més n'havien estat víctimes. Una d'elles va anar al judici de la Sandra com a testimoni. Durant aquell judici també es va saber que l'home tenia una condemna anterior per coaccions a una tercera dona. I aquesta setmana mateix ha sortit la sentència d'un quart cas: nou anys i mig més de presó per violació a una noia amb un "modus operandi" similar. Com pot ser que un delinqüent reincident segueixi a les aplicacions de contactes fent-se passar per una altra persona, una i una altra vegada?

Aplicacions com 'Tinder' donen consells de seguretat als usuaris
Aplicacions com 'Tinder' donen consells de seguretat als usuaris

Els últims temps, les aplicacions de contactes han anunciat mesures per reforçar la seguretat, però els mecanismes de denúncia són ineficaços. La Sandra mai va rebre resposta de Badoo. Sovint les denunciants reben només una resposta genèrica. No hi ha un marc legal que estableixi les obligacions de les empreses com a intermediàries davant de casos de violència sexual o estafes. I tampoc volen publicar les denúncies rebudes.

En aquest mercat infinit de persones que busquen relacions, s'obre un camp d'oportunitats per a farsants, estafadors i agressors sexuals. Són delictes sovint amagats darrere l'anonimat que proporciona Internet. Tot el que passa al món real es reprodueix al món digital, però amb menys control per part nostre, dels cossos policials i dels jutges.

ARXIVAT A:
Violència masclista

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut