30 MINUTS

"30 minuts" ofereix diumenge el documental "El misteri del milió de desapareguts"

El reportatge de "30 minuts" de diumenge fa una aproximació al fenomen que afecta un milió de joves japonesos i que fa que un de cada deu nois al voltant dels vint anys no vulgui sortir de casa seva.

Al Japó, un milió de joves s'han girat d'esquena a la vida real. Un de cada deu nois al voltant dels vint anys no vol sortir de casa seva. Molts fa anys que no es mouen de la seva habitació. És una generació perduda.

Milions de famílies estan destrossades. La majoria pateixen en silenci i amaguen com poden el problema dels seus fills. El primer psicòleg occidental que ha estudiat el fenomen el descriu com una autèntica epidèmia, específica de la societat japonesa. S'anomena 'hikikomori', que vol dir apartar-se de la societat. Se'n sap encara molt poc, ja que molts pares dels que pateixen la síndrome prefereixen viure-ho en silenci que demanar ajut i que se sàpiga. Aquest reportatge de la BBC és una de les primeres aproximacions a aquest fenomen que afecta tants joves japonesos.

Els autors del reportatge parlen amb la mare d'un jove de disset anys que en fa més de dos que viu tancat a la cuina de la casa. La família s'ha fet una cuina nova després de temps d'haver de fer servir una cuina de càmping. Viu tancat, sense veure ni parlar amb ningú. Només es comunica a través de la porta amb la seva mare quan li du el menjar. Gairebé no es renta i viu envoltat de brossa. Un altre noi, tancat a l'habitació des de fa quatre anys. Els pares no el veuen. Saben que és viu quan senten la remor del terra de fusta quan es mou. Un altre, també refugiat a la seva cambra més de dos anys: dorm de dia i de nit escolta música i juga amb videojocs.

Inadaptació a una societat competitiva, pressió escolar i familiar, incomunicació, sistema de valors... És un fenomen que s'estén en la societat japonesa. El reportatge ens fa entrar en aquest desconegut món de l''hikikomori' i intenta acostar-se a aquest "Misteri del milió de desapareguts".

És un reportatge del programa "Correspondent", de la BBC.
Anar al contingut