Imatge de la Rambla de Barcelona instants després de l'atemptat de l'agost del 2017
Imatge de la Rambla de Barcelona instants després de l'atemptat de l'agost del 2017
Els atemptats de Barcelona i Cambrils, a "3 dies d'agost"

L'alarma antiterrorista es manté 5 anys després dels atemptats del 17A

Un agent de la Guàrdia Civil, expert en ciberseguretat, adverteix que continuen adoctrinant, fins i tot, des d'Instagram o TikTok

El 17 d'agost del 2017 i la matinada del 18, un grup de joves de Ripoll estén el terror a Catalunya amb dos atemptats d'arrel jihadista. Podrien haver estat la pitjor amenaça viscuda a Europa en els darrers anys si no haguessin passat els fets del 16 d'agost: l'explosió d'un polvorí --com mai s'ha tornat a trobar al continent-- va precipitar i canviar els plans d'aquesta cèl·lula, com la defineix el comissari en Cap dels Mossos, Josep Maria Estela, de "nens" de Ripoll.

El grup terrorista el van formar, finalment, 10 persones. Avui sabem que els tres més grans comencen la seva radicalització ja a finals del 2014 i, a poc a poc, hi incorporen familiars més joves. A través d'internet i de les xarxes, un reclutador de DAESH va veure en ells potencials jihadistes i, segons investigadors del Real Instituto Elcano, l'autoanomenat Estat Islàmic és probable que enviés l'imam Es-Satty a Ripoll amb l'objectiu d'adoctrinar-los.

 

"El dubte que em queda avui encara és si hi ha una connexió internacional d'aquesta cèl·lula o no hi era.  Si hi era... Aquesta era una cèl·lula de base local o era una cèl·lula que tenia un mandat? I si hi havia un mandat, qui va donar l'ordre? - Eduard Sallent, comissari dels Mossos d'Esquadra

 

 

"La nostra conclusió és que, efectivament, tot i que no s'ha pogut provar i la investigació policial no ha pogut trobar aquests vincles, la nostra investigació acadèmica conclou que la cèl·lula de Ripoll estava vinculada amb combatents terroristes estrangers, ja sigui sobre el terreny o que haguessin tornat. Aquests van donar suport a la cèl·lula tant pel que fa a la capacitat operativa com en la planificació dels atemptats, que s'havien de cometre, molt probablement, a Barcelona i a París el 20 d'agost." - Carola García-Calvo, investigadora, experta en jihadisme Real Instituto Elcano

Gent fugit de la Rambla de Barcelona el 17 d'agost del 2017

 

5 anys després, podríem evitar el que va passar el 2017?

En aquests moments, Espanya i Europa es mantenen en l'estat d'alerta antiterrorista 4 en una escala de 5. Això, tal com explica el comissari Eduard Sallent dels Mossos, vol dir que l'amenaça continua. La força de Daesh s'ha reduït i la prevenció i la col·laboració avui entre les policies de l'Estat ha millorat.

 

"Aquesta és una amenaça que encara existeix, que, segurament, ara ha passat a latent i no tenim un risc tan concret o tan clar. Cinc anys després ha canviat el context en què estem, amb una caiguda d'Estat Islàmic a Síria i a l'Iraq i amb menys capacitat d'enviar persones per cometre atemptats." - Eduard Sallent, comissari Mossos d'Esquadra

 

A la minisèrie "3 dies d'agost" que emetrà TV3 a partir d'aquest dimarts, hi han col·laborat experts i també un agent de la Guàrdia Civil, assessor de la Policia Nacional i dels Mossos, expert en ciberseguretat. Durant anys ha patrullat per les xarxes, infiltrant-se i buscant possibles reclutadors o futurs membres de cèl·lules jihadistes amb voluntat d'atemptar. Ens adverteix que avui continuen adoctrinant, fins i tot, des d'Instagram o de TikTok, i que cal posar atenció també en els videojocs.

 

Un agent de la Guàrdia Civil expert en ciberseguretat ha col·laborat a la minisèrie "3 dies d'agost"

 

 

"Quan comença la pandèmia, aquest grup terrorista s'adona que molta gent acabarà confinada a casa. El fet d'adoctrinar i captar offline serà molt difícil, pels impediments que hi haurà a l'hora de desplaçar-se a l'exterior. Inverteixen molt finançament en el tema de la captació i l'adoctrinament online.  Sabem que ha evolucionat cap a menors d'edat. Nosaltres, actualment, hauríem de mirar una mica més enllà. Potser en zones com el metavers, espais on aquest reclutador pot adoctrinar i captar avatars sense que a nivell legal hi pugui haver ara molta vigilància. Podria ser un objectiu per on es puguin moure." - David Garriga, criminòleg, president CISEG (Comunitat d'Intel·ligència i Seguretat Global)

 

La fàbrica d'explosius d'Alcanar avui no seria possible

Una altra de les coses que ha canviat és la possibilitat d'aconseguir material per fabricar explosius amb la facilitat que els joves de Ripoll van tenir el 2017.

Durant mesos, els terroristes van acumular a Alcanar entre 300 i 500 quilos de TATP

 

Durant mesos van acumular a la casa de la urbanització Montecarlo d'Alcanar, al Montsià, entre 300 i 500 quilos de l'anomenada "mare de Satanàs", el TATP. És un potentíssim explosiu fabricat amb material que se'n podria dir domèstic. Segons els TEDAX dels Mossos, hauria tingut una capacitat de fer un mal enorme, mai més a Europa s'ha trobat un polvorí així. La intenció dels joves era atemptar el dia 20 d'agost de manera simultània a la Sagrada Família, molt probablement, al Camp Nou i a la Torre Eiffel de París. L'explosiu dins de congeladors, posat en furgonetes amb bombones de butà i metralla hauria aconseguit una ona expansiva gegant. Les armilles amb explosiu i les bombes de mà que pretenien portar els nois haurien ajudat, a més, a estendre el pànic en el moment de l'explosió.

 

"A partir del tema dels atemptats hi ha una normativa que surt el 2019 que restringeix i regula la venda a particulars de determinats productes que estan relacionats amb productes químics i que serveixen per fabricar artefactes explosius." - Josep Maria Estela, comissari en cap dels Mossos d'Esquadra

 

"Si avui algú arriba a una botiga de productes químics i demana que vol 'x' litres de qualsevol de les substàncies que es fan servir per fabricar el TATP, probablement avui sonarien ja totes les alarmes." - subinspector dels Mossos d'Esquadra, subcap dels TEDAX

 

Després d'anys de reclamar-ho, actualment, els Mossos formen part del CITCO, el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat. De forma periòdica, es reuneixen amb els cossos policials de l'Estat per compartir informació i valorar l'estat d'alerta també amb policies europees. Entre altres coses, el fet, per exemple, que els antecedents policials de l'imam de Ripoll no apareguessin i no s'haguessin compartit amb la policia catalana i la belga el 2016, quan aquests últims van alertar d'Es-Satty, no s'hauria de repetir.

Tot i l'esforç de recerca i anàlisi, després de veure la minisèrie documental "3 dies d'agost" continuarà havent-hi interrogants sense resposta.

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsAniversari atemptats 17A
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut