Celebrem l'aniversari líders i amb estrenes digitals

25 anys de TV3 a internet

El 31 de maig de 1995 vam estrenar-nos a internet amb el primer portal en català d'una televisió. En aquests 25 anys, hem estat líders i hem viscut els canvis digitals en primera persona: innovant, experimentant amb nous formats i apostant per ser pioners a les principals plataformes.

Des del 31 de maig de 1995, dia de la posada en marxa del web TVC Online, hem apostat, en nombroses ocasions, per les noves plataformes i els nous formats. I un quart de segle després, som líders a internet -amb un lideratge ininterromput de 36 mesos- i mantenim la condició de cadena pionera en continguts i serveis digitals.

De fet, l'aposta ferma de TV3 a internet ja havia començat uns mesos abans, amb l'estrena del web del programa "Sputnik", que va ser capdavanter en la nostra aposta digital.

Vam ser la primera de televisió a l'estat espanyol a crear un projecte multiplataforma l'any 2000, el 3XL.net. El 2004 vam ser pioners en crear un servei de vídeo sota demanda, el TV3alacarta, que va néixer abans que existís Youtube.

També vam ser la primera cadena en el camp dels documentals interactius, estrenant l'any 2007 el primer "webdoc" a tot l'estat, el "30 minuts" titulat "Guernica, pintura de guerra". Un any després, el 2008, estrenàvem la primera sèrie per a mòbils, "A Pera picada", protagonitzada per Joan Pera i Roger Pera, una ficció transmèdia relacionada amb la sèrie "13 anys i un dia".

L'any 2010, vam estrenar la primera App de TV3alacarta per a una SmartTV, mostrant l'aposta de servei de la cadena per estar present a tots els dispositius. Érem la primera televisió de l'estat en desplegar els continguts als televisors connectats. El 2015 vam tornar a ser pioners tecnològics estrenant el primer portal web amb disseny responsiu d'una televisió a tot l'estat. Amb aquest pas, obríem la nostra web als dispositius mòbils.

El 2018, vam tornar a innovar, estrenant la primera sèrie de ficció en directe a través d'Instagram, "Poliamor", protagonitzada per Nausicaa Bonnín i amb interacció amb l'audiència durant el directe.

25 anys després del nostre aterratge digital, som la cadena de televisió líder a internet a Catalunya (segons les dades de Comscore). Mantenim aquest lideratge durant 3 anys consecutius.

Cronologia de 25 anys d'estrenes pioneres a internet
 
TVC Online: el primer portal en català de televisió (maig 1995)
El 31 maig de l'any 1995, Televisió de Catalunya va obrir la seva finestra a internet amb la inauguració de TVC Online, el primer portal en català de televisió, que actualment es coneix amb el nom de tv3.cat. TVC entrava a l'era d'internet amb l'objectiu de ser un espai de referència per als internautes catalans. La web de TVC va ser reconeguda el 2004 amb el premi Promax com a millor web de televisió del món.
 
3XL.Net: el primer projecte televisiu multiplataforma i transmèdia (maig 2000)
El maig de l'any 2000, TV3 llençava el primer projecte multiplataforma de tot l'Estat espanyol: el 3XL.net, un espai per a joves amb diverses franges, que s'emetien per televisió i un portal web amb una comunitat. El portal va arribar a tenir més de 600.000 usuaris registrats, amb una gran activitat que el va situar al capdavant del consum digital en català. El projecte també va ser el primer a utilitzar narrativa transmèdia, en la qual televisió i web es complementaven per a explicar diverses històries.
 

"Espai8": el primer joc multiusuari online associat a un projecte televisiu (octubre 2003)
L'octubre del 2003, TV3 va presentar al Saló del Manga l'"Espai8", el primer joc multiusuari online, que en poques setmanes es va convertir en l'estrella del portal juvenil 3XL.net. El joc combinava gèneres d'estratègia i rol.
 
TV3alacarta: el primer servei de vídeo a la carta (desembre 2004)
El desembre del 2004 -dos mesos abans del naixement de YouTube-, naixia el servei TV3alacarta, que es va estrenar amb un catàleg de 300 vídeos i amb la vocació d'ampliar l'oferta de servei públic als nous mitjans digitals posant a disposició vídeos de TV3 per al seu consum a la carta. Actualment, el servei posa a disposició dels usuaris 350.000 vídeos, als quals es pot accedir des de l'ordinador, els mòbils i els televisors connectats.
 
El primer mòbil d'un projecte televisiu (octubre 2005)
L'octubre del 2005, el 3XL.net va presentar un mòbil amb el qual s'ampliava la seva oferta dirigida al públic juvenil. El telèfon es presentava en paral·lel amb la sortida d'un nou portal wap i incloïa un joc en exclusiva. Tots els menús eren en català i la imatge tenia l'estètica de la marca 3XL.net.
 
"Guernica, pintura de guerra", el primer documental interactiu (gener 2007)
El gener de 2007, TV3 va emetre el documental titulat "Guernica, pintura de guerra" al programa "30 minuts". El documental es complementava amb un interactiu web amb el mateix títol, que va ser el primer de l'estat espanyol i va rebre nombrosos premis, entre els quals destaquen el Promax/BDA i el Premi de Disseny Periodístic ÑH04.
 
"A Pera picada", la primera sèrie per a mòbils (febrer 2008)
El febrer de 2008, TV3 estrenava "A Pera picada", la primera sèrie produïda específicament per als telèfons mòbils. Protagonitzada per Joan Pera i Roger Pera, a través de 13 episodis s'explicaven les aventures dels dos actors en la vida "real" mentre rodaven la sèrie "13 anys i un dia".
 
El Netbook de TV3, primer ordinador amb marca d'una cadena televisiva (novembre 2009)
El novembre del 2009, la CCMA llançava el Netbook de TV3, un ordinador portàtil de baix cost i de dimensions reduïdes amb continguts exclusius de TV3 i Catalunya Ràdio i personalitzat amb la imatge de TV3. El Netbook va ser el primer a incorporar el sistema operatiu Windows 7 en català.
 
La primera aplicació per a televisors connectats (SmartTV) (març 2010)
El març del 2010 TV3 va llançar la primera APP per a una SmartTV, amb el servei TV3alacarta adaptat per als televisors connectats Sony Bravia.
 
El primer portal web amb disseny responsiu (novembre 2014)
El novembre del 2014, TV3 i Catalunya Ràdio estrenen el primer portal web responsiu d'un mitjà de comunicació audiovisual. Amb aquest tipus de disseny, es facilita l'accés al web des de qualsevol dispositiu, ja que el web s'adapta al dispositiu des d'on es visualitza (mòbil, tauleta o ordinador).
 
"Súper3 Carnet", el primer carnet digital d'una televisió (juny 2016)
El juny de 2016, coincidint amb el llançament del nou portal responsiu del canal Super3, es va estrenar l'app del "Super3 Carnet". Amb el nou desplegament digital, els nens i nenes van passar a poder tramitar en línia l'alta al Club Super3 i a disposar del carnet digital -que complementa el carnet físic- des de l'app.
 
"Poliamor", la primera sèrie en directe a través d'Instagram Live (novembre 2018)
El 30 novembre de 2018, es va estrenar "Poliamor", la primera sèrie participativa emesa en directe per Instagram. La comèdia abordava les relacions humanes a partir del personatge de la Berta, interpretada per l'actriu Nausicaa Bonnín, que a l'inici de la sèrie finalitza una relació. La protagonista interactuava en directe amb l'audiència durant la ficció.

Anar al contingut